Омбудсманът: Да не се вдигат цените на тока и парното за бита

Всяко увеличение ще е трудно поносимо за битовите клиенти
8 дек 2021 10:33, Елка Василева
25
Омбудсманът: Да не се вдигат цените на тока и парното за бита
Снимка: Омбудсман на РБ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в която категорично настоя да не се допуска ново повишение на цените на парното и тока за битовите клиенти от 1 януари догодина.

"Категорично е становището ми, че в настоящата ситуация всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите клиенти, предвид ускорените инфлационни процеси, здравната криза, сложната ситуация на пазара на труда и като цяло влошеното съотношение между доходите и разходите на българските граждани“, пише омбудсманът.

Доц. Ковачева подчертава, че до момента няма яснота дали са внесени и какви са исканията на енергийните дружества лицензианти за евентуални изменения на цените. Тя посочва, че това създава съмнения за непрозрачност на процедурите, в рамките на които ще бъдат формирани новите регулирани цени на тока, топлата вода и отоплението за първата половина на 2022 г.

„Вземайки повод от публикуваната информация от „Топлофикация София“ ЕАД за недовзет приход в размер на 164,4 млн. лв., доколкото върху цената на топлинната енергия влияят и други фактори, очаквам обективна оценка на ефекта от рекордно високите борсови цени на електрическата енергия през 2021 г. върху приходите на топлофикационните дружества, които произвеждат електрическа енергия по високоефективен комбиниран начин“, посочва омбудсманът и допълва: „Очаквам също така да изясните ще има ли ефект върху новите ценови предложения решенията на Комисията за периода 01.07.2019 г. – 31.03.2020 г., касаещи „Топлофикация София“ ЕАД и „Топлофикация - Бургас“ ЕАД, във връзка с постановени съдебни решения, тъй като е недопустимо битовите клиенти да плащат за стари грешки на регулатора.“

В препоръката си тя настоява в хода на цялостен анализ на ценообразуващите елементи КЕВР да разкрие всички резерви и да използва всички подходящи законови механизми, за да не се повишат цените на тока и парното за битовите клиенти.

„Необходимо е проекторешенията на КЕВР да бъдат публикувани достатъчно рано, за да може да бъде проведено задълбочено и обстойно обществено обсъждане и да не се прилага съкратена процедура за изменение на цените, за да се чуят всички гледни точки на заинтересованите страни и да се осигури прозрачност при вземане на решенията“, пише в заключение омбудсманът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Те вечи ги вдигнаха, на всичко! А хората ги избраха! *** народ сме, ето защо се докарахме до тук!
13
0
 
1
 
! Отговори
чети внимателно преди 2 години
До .Хората кацнаха на астероид. Те са народ, тук е племе.
12
0
 
3
 
! Отговори
Бръм преди 2 години
От 89 г. насам, все някой нещо субсидира, някой нещо краде, някой продава под себестойността, никой не търси отговорност за разхищенията в тия дружества....Но рано или късно ножа опира до кокала и тогава.... всички на нафтови печки
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарности към целия Герб и лично на бати Бойко, от "пещерата българска", че през 21 век ви докара до невъзможност да си плащате тока. Хората кацнаха на астероид...а вие тука.... !
10
1
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Тогава да се върне и цената на природния газ за битови потребители, както беше преди година!
9
0
 
1
 
! Отговори
Лелеле преди 2 години
Според Омбутсмана Ковачева , Геноцида е престъпление от общ характер!
8
0
 
6
 
! Отговори
Токът преди 2 години
НЕ Е ПРОСТО СТОКА. ОТ НЕГО ЗАВИСИ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ. АЙДЕ ДА ВИДИМ КОЙ МИСЛИ ДЪРЖАВНИЧЕСКИ? ОТГОВОР - Н И К О Й.
7
0
 
7
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Защото сме в Единен Европейски Пазар и Посредниците на борсата На ток ПЕЧЕЛЯТ УДАРНО. А НИЕ ПЛАЩАМЕ ЧРЕЗ ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ. ЕЛЕМЕНТАРНО Е.
6
0
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ВСИЧКО Е ВЯРНО! НО ВСЪЩНОСТ КОЗЛОДУЙ ПРОИЗВЕЖДА ЕВТИН ТОК, КОЙТО СЕ ПРОДАВА В ЧУЖБИНА И ЕДНИ ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА ЗАБОГАТЯВАТ ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! ЕНЕРГЕТИКАТА !!!!!! БРЪКНЕТЕ ТАМ И ШЕ ИЗЛЯЗАТ МУМИИ ОТ БКП!! НО НИКОЙ НЕ СМЕЕ. ДАЖЕ И ПРОКУРАТУРАТА! КОЙ ДЕРЕ БГ НАРОД???
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3: стига с тези протести, евтаназия трябва
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха вижте докъде ви докара бате ви Бойко - да не можете да си плащате тока ...мизерниции... :)))
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мирише на масови протести
2
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТАЗИ РАБОТИ ЗА ГЕРБ! НО ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ ПАДНА ДВОЙНО НА СВЕТОВНИТЕ БОРСИ А ОЩЕ НЕ Е НАМАЛЕНА ОТ БУЛГАРГАЗ ДВОЙНО , ЗАЩОТО КЕВР КОЕТО ВИНАГИ ИМА РЕШЕНИЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ ОТ 1 ВСЕКИ МЕСЕЦ ОЩЕ НЯМА ЗА ДЕКЕМВРИ ЗА ДА СЕ ДЕРЕ НАРОДА С НАД ДВОЙНИ ЦЕНИ НА ГАЗА! НА СТРАНИЦАТА НА БУЛГАРГАЗ ЗА ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ВСИЧКО! ГООГЛЕ ТЪРСЕНЕ: ЦЕНА ПРИРОДЕН ГАЗ БЪЛГАРИЯ!
1
3
 
14
 
! Отговори
Чико от Порто Рико преди 2 години
Мирише на Жан Виденов тази идея, ерп-то купува тока на борсата за хикс лева, а да го продава на населението за хикс минус.