Омбудсманът: Да не се вдигат цените на тока и парното за бита

Всяко увеличение ще е трудно поносимо за битовите клиенти
8 дек 2021 10:33, Елка Василева
25
Омбудсманът: Да не се вдигат цените на тока и парното за бита
Снимка: Омбудсман на РБ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в която категорично настоя да не се допуска ново повишение на цените на парното и тока за битовите клиенти от 1 януари догодина.

"Категорично е становището ми, че в настоящата ситуация всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите клиенти, предвид ускорените инфлационни процеси, здравната криза, сложната ситуация на пазара на труда и като цяло влошеното съотношение между доходите и разходите на българските граждани“, пише омбудсманът.

Доц. Ковачева подчертава, че до момента няма яснота дали са внесени и какви са исканията на енергийните дружества лицензианти за евентуални изменения на цените. Тя посочва, че това създава съмнения за непрозрачност на процедурите, в рамките на които ще бъдат формирани новите регулирани цени на тока, топлата вода и отоплението за първата половина на 2022 г.

„Вземайки повод от публикуваната информация от „Топлофикация София“ ЕАД за недовзет приход в размер на 164,4 млн. лв., доколкото върху цената на топлинната енергия влияят и други фактори, очаквам обективна оценка на ефекта от рекордно високите борсови цени на електрическата енергия през 2021 г. върху приходите на топлофикационните дружества, които произвеждат електрическа енергия по високоефективен комбиниран начин“, посочва омбудсманът и допълва: „Очаквам също така да изясните ще има ли ефект върху новите ценови предложения решенията на Комисията за периода 01.07.2019 г. – 31.03.2020 г., касаещи „Топлофикация София“ ЕАД и „Топлофикация - Бургас“ ЕАД, във връзка с постановени съдебни решения, тъй като е недопустимо битовите клиенти да плащат за стари грешки на регулатора.“

В препоръката си тя настоява в хода на цялостен анализ на ценообразуващите елементи КЕВР да разкрие всички резерви и да използва всички подходящи законови механизми, за да не се повишат цените на тока и парното за битовите клиенти.

„Необходимо е проекторешенията на КЕВР да бъдат публикувани достатъчно рано, за да може да бъде проведено задълбочено и обстойно обществено обсъждане и да не се прилага съкратена процедура за изменение на цените, за да се чуят всички гледни точки на заинтересованите страни и да се осигури прозрачност при вземане на решенията“, пише в заключение омбудсманът.
 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Те вечи ги вдигнаха, на всичко! А хората ги избраха! *** народ сме, ето защо се докарахме до тук!
17
0
 
1
 
! Отговори
чети внимателно преди 1 месец
До .Хората кацнаха на астероид. Те са народ, тук е племе.
16
0
 
3
 
! Отговори
Бръм преди 1 месец
От 89 г. насам, все някой нещо субсидира, някой нещо краде, някой продава под себестойността, никой не търси отговорност за разхищенията в тия дружества....Но рано или късно ножа опира до кокала и тогава.... всички на нафтови печки
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодарности към целия Герб и лично на бати Бойко, от "пещерата българска", че през 21 век ви докара до невъзможност да си плащате тока. Хората кацнаха на астероид...а вие тука.... !
14
1
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 1 месец
Тогава да се върне и цената на природния газ за битови потребители, както беше преди година!
13
0
 
1
 
! Отговори
Лелеле преди 1 месец
Според Омбутсмана Ковачева , Геноцида е престъпление от общ характер!
12
0
 
6
 
! Отговори
Токът преди 1 месец
НЕ Е ПРОСТО СТОКА. ОТ НЕГО ЗАВИСИ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ. АЙДЕ ДА ВИДИМ КОЙ МИСЛИ ДЪРЖАВНИЧЕСКИ? ОТГОВОР - Н И К О Й.
11
1
 
3
 
! Отговори
До Асан преди 1 месец
Жена ти вика че и ти не го вдигаш
10
0
 
7
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
Защото сме в Единен Европейски Пазар и Посредниците на борсата На ток ПЕЧЕЛЯТ УДАРНО. А НИЕ ПЛАЩАМЕ ЧРЕЗ ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ. ЕЛЕМЕНТАРНО Е.
9
0
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
ВСИЧКО Е ВЯРНО! НО ВСЪЩНОСТ КОЗЛОДУЙ ПРОИЗВЕЖДА ЕВТИН ТОК, КОЙТО СЕ ПРОДАВА В ЧУЖБИНА И ЕДНИ ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА ЗАБОГАТЯВАТ ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! ЕНЕРГЕТИКАТА !!!!!! БРЪКНЕТЕ ТАМ И ШЕ ИЗЛЯЗАТ МУМИИ ОТ БКП!! НО НИКОЙ НЕ СМЕЕ. ДАЖЕ И ПРОКУРАТУРАТА! КОЙ ДЕРЕ БГ НАРОД???
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЯМА ПЪК ЩЕ СЕ ВДИГА. АРЕ СЯ ДА ТЕ ВИДЯ
7
0
 
5
 
! Отговори
До Чико от ПортоРико преди 1 месец
Имаше един депутат на име Красимир Чернев. Загина при странни обстоятелства преди близо 30 години, след като каза пред медиите нещо подобно на това, за което пишеш ти. Дори назова името на голям червен велможа от времето на соца, който купува от една голяма държава нещо, което тя иска да продаде на България на определена, изгодна цена. Но на практика го купува не държавата, а велможата и после го препродава на държавата на съвсем друга цена. Тази хватка е стара като света.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 3: стига с тези протести, евтаназия трябва
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха вижте докъде ви докара бате ви Бойко - да не можете да си плащате тока ...мизерниции... :)))
4
1
 
2
 
! Отговори
Да не се забравя, преди 1 месец
че онези, които съставиха проектобюджета за догодина предполагат, че ще има 15% инфлация. Като се прибави и поскъпването на основните хранителни продукти, това означава, че 60-те лева добавка към пенсиите няма да спасят пенсионерите от глад. Затова питам, някой ще ни съобщи ли какъв е броят на онези от тях, които са работили в институции на бюджетна издръжка - тоест, осигуровки са им били удържани от техните заплати и държавата е определяла какъв да е размерът на тези осигуровки.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мирише на масови протести
2
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ТАЗИ РАБОТИ ЗА ГЕРБ! НО ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ ПАДНА ДВОЙНО НА СВЕТОВНИТЕ БОРСИ А ОЩЕ НЕ Е НАМАЛЕНА ОТ БУЛГАРГАЗ ДВОЙНО , ЗАЩОТО КЕВР КОЕТО ВИНАГИ ИМА РЕШЕНИЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ ОТ 1 ВСЕКИ МЕСЕЦ ОЩЕ НЯМА ЗА ДЕКЕМВРИ ЗА ДА СЕ ДЕРЕ НАРОДА С НАД ДВОЙНИ ЦЕНИ НА ГАЗА! НА СТРАНИЦАТА НА БУЛГАРГАЗ ЗА ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ВСИЧКО! ГООГЛЕ ТЪРСЕНЕ: ЦЕНА ПРИРОДЕН ГАЗ БЪЛГАРИЯ!
1
3
 
14
 
! Отговори
Чико от Порто Рико преди 1 месец
Мирише на Жан Виденов тази идея, ерп-то купува тока на борсата за хикс лева, а да го продава на населението за хикс минус.