Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България

Анализират варианти, за да няма прекъсване на доставки
Обновена: 24 фев 2022 14:45 | 24 фев 2022 09:45, Веселина Йорданова
347

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че е абсолютно недопустимо в 21 век да летят ракети с удари върху суверенна държава и осъди агресията на Русия, която по думите му води "пълномащабна операция". Държавният глава направи изявление след извънредна консултативна среща с правителството и службите след възникналия конфликт в Украйна.
Още по темата
Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Като цяло средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени. Оценяваме в момента рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае обществото, каза президентът.

Анализите ще продължа днес и утре с търсене на всички варианти, така че да няма прекъсване на енергийни или други доставки на стоки от първа необходимост. Работи се по всякакви алтернативни трасета, в ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността, каза той.

България ще работи активно за своята защита в системата на НАТО, в ход са консултации в съюзен формат, посочи президентът.

Радев каза, че желаещите да са евакуират наши сънародници от Украйна вече са над 4 хил. и съдбата им е изключително важна. Обсъдени са възможните варианти на действие с ангажиментите на съответните министерства за евакуирането им.

Президентът се обърна към всички наши сънародници в Украйна и украински граждани, които искат да потърсят убежище у нас, че сме отворени и че ще направим необходимото да им окажем помощ.

България продължава да участва във всички формати на ЕС и НАТО, да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност и ще продържаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани, заяви Румен Радев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Кога и къде ще приключи операцията '' ............................ путин се надяваше бързо да се добере до Киев и да назначи марионетно правителство, но ... ще затъне като в Афганистан, само че по-лошо и това ще е края му! Физическия му край!
236
1
 
7
 
! Отговори
ПУТИН С УМА СОШЕЛ.. преди 2 години
КОВИД 19.....
235
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във всичко случващо се има една добра новина и това е, че идва края на Путин. Това е края на Путин!
234
0
 
10
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
А бе Радев назови кой е агресора бре ГОЛЕМО ШУБЕ СИ
233
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив има,с такива сороски марионетки начело на БГ като в Украйна сме заплашени. Украйна ни е пример за това.
232
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев да качва на самолета Петков и Янев и да заминават на майната си!
231
1
 
10
 
! Отговори
izh преди 2 години
Фуражко Петолъчков как ли не върти задните си части па дано някой му повярва. Е, това са реалностите - мислещите се за умни българи си натресоха съветските еничари. Ама хак им е. То националната идентичност не се влияе от медийната пропаганда. Щом сме натози хал - просто не сме дорасли
230
1
 
3
 
! Отговори
До260 преди 2 години
Питам и смислен отговор не искам!Каква ще е ползата от тази декларация?Само се слагаме между шамарите.Турция и Гърция пратиха ли такива декларации?За Сърбия да не говорим,а Унгария?
229
3
 
8
 
! Отговори
Алллоооо преди 2 години
Когато Корнела и РР си изпратят децата у Масква тогава ще ом повярвам,на тия *** заг.рабили власт и се самозабравили
228
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен боиш се? Вярно. Мисли за себе, а не за чужда заокеанска страна.
227
3
 
1
 
! Отговори
Името ние -тьма! преди 2 години
Не сери си джоба. Солдат ребнка не обидит! Същият войник бях на Шипка. С вашите войници. Рамо к рамо.Поммните ли? Или вече всичко забранено?
226
8
 
7
 
! Отговори
Помни преди 2 години
Помнете! Войната е създадена от Путин сега, НО е с любезното съдействие на САЩ! Империите са ЗЛОТО на човечеството.
225
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сирени вият и в Полша , Латвия до минути ще обяви извънредно положение , а ти до кога ще лъжеш господин комунист ?
224
5
 
20
 
! Отговори
русофилите в Сибир преди 2 години
Русофилите не обичат да ходят в Русия, защото знаят че там Путин може във всеки един момнент да им прати призовка и да ги прибере на военна служба - после кеф ти украински окопи, кеф ти сирийска пустиня.
223
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се освободят незабавно руските апартхотели около Бургас от храбрата путинска армия.
222
6
 
6
 
! Отговори
Край преди 2 години
От декларации файда няма никаква.България пропуска възможността да е активен субект в международните отношения като предложи ПОСРЕДНИЧЕСТВО и територия за преговори за мирно решаване на конфликта. България я има защо руснаци и украинци са гинали на наша територия. Идва 3 март - Радев да събере Путин и Зеленски на Шипка.
221
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Радев, вие знаете ли, че на диктаторите като Путин, апетита им идва с яденето. Днес няма заплаха за България, но утре...като приключи с Украйна... И вчера путин се кълнеше, че няма да има война в Украина, но днес...
220
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В 21 век Война 3 та световна война създадена от Диктатора Путин! БОГ Е ЛЮБОВ И СВОБОДА! БОГ ИСКА ВСИЧКИ НЕГОВИ ДЕЦА ДА ЖИВЕЯТ МИРНО ДА СЕ ОБИЧАТ!ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА НА ЗЕМЯТА В И С ХОРАТА Е ИЗВЪН БОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАКОНИ И ДУХОВНИЯ СВЯТ. ТАМ ВСИЧКО Е ЛЮБОВ ДУШИТЕ СЕ ОБИЧАТ. КАКВО ВЪРШИТЕ! ВРАЗУМЕТЕ СЕ!ПРОБУЖДАНЕ И ТРЪГНЕТЕ ПО БОЖИЯ ПЪТ.
219
3
 
8
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
кой си ти с "ние сме патриотите на България" и защо се изказваш от името на гласовете в главата си? Знаеш кой бърка единственото число с множествено. Дали си патриот, щом подкрепяш избиването на свои сънародници в Укр.? Не, драги, ти си путински патриот. Отивайте - ти и гласовете в теб в путинската войска и не се връщай! И не бъркай шизофренията с патриотизъм.
218
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шабла е на същото разстояние от вече обсадената Одеса, каквото е от София, другарю Радев.