Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България

Анализират варианти, за да няма прекъсване на доставки
Обновена: 24 фев 2022 14:45 | 24 фев 2022 09:45, Веселина Йорданова
347

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че е абсолютно недопустимо в 21 век да летят ракети с удари върху суверенна държава и осъди агресията на Русия, която по думите му води "пълномащабна операция". Държавният глава направи изявление след извънредна консултативна среща с правителството и службите след възникналия конфликт в Украйна.
Още по темата
Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Като цяло средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени. Оценяваме в момента рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае обществото, каза президентът.

Анализите ще продължа днес и утре с търсене на всички варианти, така че да няма прекъсване на енергийни или други доставки на стоки от първа необходимост. Работи се по всякакви алтернативни трасета, в ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността, каза той.

България ще работи активно за своята защита в системата на НАТО, в ход са консултации в съюзен формат, посочи президентът.

Радев каза, че желаещите да са евакуират наши сънародници от Украйна вече са над 4 хил. и съдбата им е изключително важна. Обсъдени са възможните варианти на действие с ангажиментите на съответните министерства за евакуирането им.

Президентът се обърна към всички наши сънародници в Украйна и украински граждани, които искат да потърсят убежище у нас, че сме отворени и че ще направим необходимото да им окажем помощ.

България продължава да участва във всички формати на ЕС и НАТО, да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност и ще продържаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани, заяви Румен Радев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
12
 
! Отговори
Ще чуя преди 2 години
До КИРО защото бившит републики говорят и руски.. И това как променя факта, че Путин е агресор.
196
9
 
3
 
! Отговори
КИРО преди 2 години
До Като Разходи се из Украйна да видиш ,че и там ще чуеш само руска реч
195
1
 
8
 
! Отговори
До преждеговорившия преди 2 години
До Анонимен Е, това си го гледал по путинската телевизия, нали?! Тя не е достоверна, така ме кротко!
194
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украински самолет е нарушил въздушното пространство на Румъния. Пилотът заедно със самолета е избягал от Украйна. Може и при нас да се появят такива самолети. Така,че полека щото внимателно.
193
3
 
3
 
! Отговори
Като преди 2 години
ходих в Лондон, имах чувството, че всеки втори е руснак. Предимно руска реч (и арабска де) чувах наоколо, не знам къде се бяха изнесли лондончани. Сега си обяснявам защо успя референдума им за излизане от ЕС. Ами заради присъщия им мързел великобританците не са гласували. Но пък всички тамошни руснаци са.
192
3
 
14
 
! Отговори
Айше преди 2 години
РАДЕВ ЧИЙ Е КРИМ, ЧИИ СА ДОНБАС И ЛУГАНСК??? КАЖИ БЕ НЕЩАСТНИКО МРЪСЕН!!!!
191
3
 
5
 
! Отговори
Ако преди 2 години
политиците не се справят с Путин, редовите руснаци ще го направят. И те не го дишат вече. Всяка година хиляди руски граждани емигрират в САЩ (кой каза, че мразели САЩ?) и плащат данъци за НАТО, а не за Путин. Сигурно от хубаво го правят?
190
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е велик управник и мъдър държавник.Той си знае работата.
189
9
 
0
 
! Отговори
цон кай хой преди 2 години
кажи го на Ердоган който струпва танкове на границата с кърджали...
188
4
 
8
 
! Отговори
моч преди 2 години
ОТ ВРАТИ ТЕЛ ЕН БОЛШЕВИШКИ КОПОЙ !!!!Ако има и грам истина в словоблудствата му , Янев , Рашков и цялата му престъпна хунта вече трябваше да е уволнена и изритана от държавната управа !!!!!!
187
3
 
4
 
! Отговори
хи хи хи преди 2 години
Де го ковида бе? Да не излезе в почивен ден или направо в отпуска ...?
186
6
 
12
 
! Отговори
Долу преди 2 години
долу Путин и неговите олигарси! 40 % от богатствата на Русия се притежават от 500 човека, все негови приближени. Свободата на словото там е на нивото на африканските диктатури. Моля всеки българин, който се прави на патриот, но подкрепя путин и войната , незабавно да бъде изпратен в Русия, за да "добрува" там.
185
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските шпиони се спотайват!
184
2
 
12
 
! Отговори
Кото е преди 2 години
толкова хубаво в Русия, защо 30 милиона руснаци искат да я напуснат?
183
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка страна която остро осъжда действията на Русия е враг на Русия,нашите политици пак ни го сложиха,ами кажете че сте неутрални,както направи Турция,и те са в НАТО но не са *** като нас
182
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 205..... СТЕГАЙ СИ БАГАЖА ИДВАТ ДА ТЕ АРЕСТУВАТ.За трети път Русия щ ни освобождава този път от Колонизаторите.
181
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То до преди няколко часа и за Украйна нямаше пряка военна заплаха.
180
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее император Путин и Православната европейска империя!
179
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големия печеливш от цялата работа са САЩ, успешно дестабилизираха Европа и сега ще им се харчи оръжието и ще си разполагат базите където си решат под предтекст заплаха. Ако бяха спрели да разширяват НАТО и да не правят майдан нямаше да се стигне до тук. Можеха да обещаят европейско бъдеще на Украйна и без да е в НАТО.
178
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Месеци наред разни русофили обясняваха как Русия няма да нападне Украйна.Било само с в главата на глупаците.Война нямало да има,била плод на хора дето гледали екшъни.