Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България

Анализират варианти, за да няма прекъсване на доставки
Обновена: 24 фев 2022 14:45 | 24 фев 2022 09:45, Веселина Йорданова
347

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че е абсолютно недопустимо в 21 век да летят ракети с удари върху суверенна държава и осъди агресията на Русия, която по думите му води "пълномащабна операция". Държавният глава направи изявление след извънредна консултативна среща с правителството и службите след възникналия конфликт в Украйна.
Още по темата
Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Като цяло средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени. Оценяваме в момента рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае обществото, каза президентът.

Анализите ще продължа днес и утре с търсене на всички варианти, така че да няма прекъсване на енергийни или други доставки на стоки от първа необходимост. Работи се по всякакви алтернативни трасета, в ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността, каза той.

България ще работи активно за своята защита в системата на НАТО, в ход са консултации в съюзен формат, посочи президентът.

Радев каза, че желаещите да са евакуират наши сънародници от Украйна вече са над 4 хил. и съдбата им е изключително важна. Обсъдени са възможните варианти на действие с ангажиментите на съответните министерства за евакуирането им.

Президентът се обърна към всички наши сънародници в Украйна и украински граждани, които искат да потърсят убежище у нас, че сме отворени и че ще направим необходимото да им окажем помощ.

България продължава да участва във всички формати на ЕС и НАТО, да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност и ще продържаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани, заяви Румен Радев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От две седмици слушаме, че Русия няма да нападне Украйна. Затова сега не вярвам, че няма заплаха за България. Тя заплахата може отново да се окаже неочаквана и изненадваща. Факт е, че България не излезе с декларация навреме. Всичко ни е след дъжд качулка.
216
2
 
9
 
! Отговори
1453 преди 2 години
Всичко е под контрол Радев е изпратил на румънската граница пет шест коли гранична полиция с кучета и автомати ( както беше направил на Капитан Андреево) и никой няма да посмее....
215
1
 
10
 
! Отговори
Питам преди 2 години
къде са Бареков, Йончева, Сидеров да се изкажат "компетентно"? Май ги е страх от любовта на народа.
214
3
 
4
 
! Отговори
Хмх преди 2 години
А да каже накъде се е насочила военната колона, която пътува към турската граница?
213
1
 
1
 
! Отговори
Защо преди 2 години
До Лора Защо хвалиш себе си? Нали ти го написа този коментар.
212
5
 
15
 
! Отговори
Тези преди 2 години
които са против ЕС и САЩ, защо си пращат децата на гурбет там, а не ги пратят в Русия, оттам да се прехранват. Лъжепатриоти!
211
3
 
18
 
! Отговори
Бъркани преди 2 години
яйца в мозъците на путинистите. Путиниските интереси не са български. Да се забранят путинските телевизии, защото безработните маргинали се надъхват едни други с путински лозунги и манипулирани "предавания". На всички пропутински мекерета да им се вземат европейските паспорти и да им се раздадат руски. Така ще е справедливо. Редовите руснаци казват, че телевизиите им са манипулирани и пускат вицове за тях.
210
2
 
1
 
! Отговори
Лора преди 2 години
До АнонименСтрахотен коментар, точен, пълен и адекватен.
209
9
 
7
 
! Отговори
Гневен преди 2 години
До Анонимен===Оказва се,че Радев не е от БЪЛГАРИТЕ,които пазят РОДИНАТА ни!!! За огромно съжаление на много хора,които гласувахме за него,той е в отбора на предателите на националните интереси на ДЪРЖАВАТА ни! Какво ще каже Радев за бомбите с обеднен уран,които натовските му авери пущаха над суверенна Югославия и избиваха невинни хора? Ами агресията над суверенна Либия,Ирак,Сирия? Списъкът с войните,запалени от натовските му господари е безкрайно дълъг!!! Затова е по-добре Радев да замълчи!!!
208
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак анализираме , то така или иначе други не правиш .
207
8
 
9
 
! Отговори
plam преди 2 години
никой няма да се занимава с нас да ни напада.
206
3
 
13
 
! Отговори
Извод преди 2 години
Като няма опасност виж опасността от обедняване тука и му кажи на Киро да спре да си прави туризъм до Скопие!
205
2
 
18
 
! Отговори
Ако Възраждане преди 2 години
не подпишат общата декларация против путинския терор, незабавно да им се смъкне имунитета и да бъдат съдени за държавна измяна и военна пропаганда. Същото важи и за БСП.
204
5
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
До 3,той като главнокомандващ,трябва да е тука,но ще изпрати банкянския герой.
203
4
 
17
 
! Отговори
Милчо Петков преди 2 години
Този вътрешно се радва на Путин. Една думичка не му вярвам.
202
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
До До преждеговорившия,защо си мислиш,че га..н..ч..о..вс..к...а.т..а е достоверна.
201
5
 
8
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
Потресен съм ! Цяла сутрин мисирките говорят за войната в Украйна и нито дума за оставката на Гешев ! Голям срам *** !
200
1
 
14
 
! Отговори
дедо преди 2 години
Няма страшно,ще изкараме нашата армия да громи наред. Имаме 20 зила и 8 танка от Съветскиоя съюз,имаме и 1000 дебели разпасани войници дето само чакат датата на заплатата пред банкоматите!
199
2
 
9
 
! Отговори
3 преди 2 години
Да се качва на самолета и да влиза в боя!
198
2
 
16
 
! Отговори
Марга Рит преди 2 години
Тези,които са с Путин, осъзнават ли, че след военните обекти следва цивилното население. За съжаление ракетите и куршумите нямат възможност да виждат невинните деца, жени и старци. От далече лесно се говори и умува. Когато засвисти небето над главата ти е друга работа. На война отива нечий син, баща ...