Проверяват 2000 фирми с нелогично високи материални запаси

НАП започна проверки в цялата страна
12 май 2022 23:45, Анисия Иванова
17
Проверяват 2000 фирми с нелогично високи материални запаси
Снимка: БГНЕС

Национална агенция за приходите започна проверки в над 2000 фирми в цялата страна заради нелогично високи стойности на материалните запаси, посочени в балансите им за 2020 г. Данъчните инспектори проверяват наличностите на стоки и ги съпоставят със счетоводната документация. При установени несъответствия ще започнат и ревизии, уточняват от НАП.

Контролните действия са част от мащабна кампания на приходната агенция, насочена към дружества, посочили в счетоводните си баланси значително увеличение на наличните в склада стоки, материали или продукция за 2020 г. Сред тях са облекла и обувки, битова техника, промишлени стоки, резервни части за автомобили и много други. Според данъчните е възможно част от тези стоки да са отдавна продадени без документи или да липсват по други причини.

В края на миналата година НАП изпрати предупредителни писма до 11 600 фирми в страната заради нелогично високи материални запаси на обща стойност над 9 млрд. лв., припомнят от приходната агенция. В резултат на информационната кампания, голяма част от тези дружества са направили съответните корекции, като са начислили дължимия ДДС за липсващите или бракувани стоки, а някои са отразили това и в годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци за 2021 г.

Кампанията на НАП продължава, като от началото на 2022 г. до момента данъчните са се свързали с над 1300 от наблюдаваните фирми, за които не е логично поддържането големи материални запаси, а до края на май още 150 ще получат телефонно обаждане. По този начин приходната агенция ги информира за възможността, ако са пропуснали да отчетат продажби, липси или брак на материални запаси в минал данъчен период, да извършат необходимите корекции и да внесат дължимия ДДС.

Материалните запаси са счетоводна категория, която най-общо означава съхранявани на склад стоки, материали или продукция. Всички дружества в извадката поддържат материални запаси на значителна стойност в продължение на години, което противоречи на икономическата логика.


17
Още по темата: НАПфирмипроверки
Още от Общество
Може ли антиинфлационните мерки да станат проинфлационни?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Komentar преди 1 седмица
А защо ги регистрирахте без да ги проверите. Да не би защото който ги проверяваше без да му е нужна английска помощ му теглихте шута за да си нагласите офшорен НАП с офшорни лични данни на бг граждани зад граница. Докога !!!!!!
13
0
 
1
 
! Отговори
Българ преди 1 седмица
Преди ЕС имаше едно друго обединение което беше намерило точната формула за успех и то се казваше Югославия 1918!Които иска частно,държавно,излаз в чужбина няма проблем!До ден днешен,хървати,босненци,сърби,македонци,черногорци смятат Тито за най-великият национален герой!Наследника му Слободан беше 5 г. ком. диктатор и 5 г. президент,защото хората искаха да продължат добруването си след което дойдоха шпионите почнаха убийства със цел разпад на съюза!А Слободан умря в Хага удар посмъртно оневинен
12
0
 
0
 
! Отговори
Българ преди 1 седмица
И като си платят данъците в пълен размер държавата ще им осигури ли така мечтаната газова,ел. или горивна сигурност,ще построи ли държавни бензиностанции,хлебозаводи,АЕЦ,ТЕЦ за да регулира картелите,ще подобри ли здравеопазването,пенсиите,образованието,пътната инфраструктура!Да живей мафията и дупетатите,Хазарт ся вече знаеш ли кои са шефове?!
11
0
 
1
 
! Отговори
съвременен булгур преди 2 седмици
най-обиам да пре ба другарчето си. а за някоя далавера и мама моа да продам . мой да съм про ст, но съм хитър , за тва ми викат Андрешко
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ок - да речем, чи си продам стоката. Излязла ми е 200 000 лева, аз я продавам за 220 000 лева. Обаче докато я продадем, разпространим и върнем камионите, да отидем да купуваме нова, цените са скочили с 15%. За да взема същата стока, сега ще трябва да дам 230 000 лева. Но аз имам само 220 000 лева.Очаквал съм 20 000 лева печалба, сега съм с -10 000 лева. И нуждите намалят. Пита се, защо да не изчакма за най-добрата цена, да продам тогава и да затворя бизнеса?
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво по дяволите означава това? Нелогично високи запаси! Фирмата е моя, запасите са мои! Ако искам ще ги изсипя в морето или ще си напълня 200 барейна с олио!!!
8
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само в булгарише фирмите си правят какво искат и остават ненаказани. Няма страх от закона, а после се чудим защо няма ред.
7
3
 
4
 
! Отговори
Теди преди 2 седмици
МАР ТИНА АТАНАСИНСКИ Е НАЙ-ОПАСНАТА СВОДНИЦА В БЪЛГАРИЯ НЕ СЪМ ВИЖДАЛА ПО-МРЪСЕН ПРЕСТЪПНИК ОТ НЕЯ
6
1
 
4
 
! Отговори
Теди преди 2 седмици
АКО НЯКОГА ДИМИТЪР МАНЧЕВ ОТРЕЧЕ, ЧЕ МАР ТИНА АТАНАСИНСКИ Е СВОДНИЦА ТОВА Е ЛЪЖА
5
1
 
2
 
! Отговори
Теди преди 2 седмици
АКО НЯКОГА НЕВЕНА КРЪЧМАРОВА ОТРЕЧЕ, ЧЕ МАР ТИНА АТАНАСИНСКИ Е СВОДНИЦА ТОВА Е ЛЪЖА
4
2
 
2
 
! Отговори
Теди преди 2 седмици
МАР ТИНА АТАНАСИНСКИ Е СВОДНИЦА НЕВЕНА КРЪЧМАРОВА Я ЗНАЕ ВИЖДАЛА Я Е ТЯ Е ДОБРОВОЛНА СВОДНИЦА НИКОЙ НЕ Я БИЕ ДА Е СВОДНИЦА И ДВЕТЕ СА ЗА ЗАТВОР И НЕ ТРЯБВА НИКОГА ДА ИЗЛИЗАТ ОТ НЕГО
3
3
 
20
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 седмици
Това е една от мерките за подпомагане на бизнеса в кризата!
2
4
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Европеидите инспектират мандрите, също като дядовците си хайдуци!
1
6
 
23
 
! Отговори
Асан преди 2 седмици
Бирника Спецов е краднал 3 милиона ДДС у кауша веднага :)))