Нова измама: Мними брокери мамят със земеделска земя

Над 80% от фалшивите обяви се публикуват във Facebook
Спонсорирано съдържание | 9 авг 2022 09:00, Александър Попов
Нова измама: Мними брокери мамят със земеделска земя

Онлайн пазара на земеделска земя е пълен с фалшиви обяви, а някои сайтове за търговия и отдаване под наем буквално преливат от „примамливи“ оферти за несъществуващи имоти. Брокери алармират, че над 80% от измамите се случват предимно във Facebook и напомнят, че няма закон, който да забранява тази порочна практика. Ето защо, експертите напомнят, че клиентите, които се доверяват на мними „специалисти“, без да направят необходимото предварително проучване, могат да си докарат огромни главоболия.

Необходимо е изключително внимание в детайла

Един от белезите е липсата на офис. Ако посредникът старателно започне да отбягва предложението на клиента да се направи среща в агенцията, за която твърди, че работи, веднага трябва да ви светне „червената лампичка“. Много често мнимите брокери не дават и визитни картички. Те не предоставят стационарен телефон за обратна връзка, а само мобилен. Сигурен белег, че сте попаднали на „лъжливо овчарче“ е, че повечето от тях не работят с договор, който е задължителен при утвърдените агенции. При тях доста характерни са обявите, в които гърми репликата „Плащам веднага“ или „Плащане сега“.

Затова важна стъпка в избора на посредник е предварителното проучване. Доза любопитство и една бърза проверка в интернет са напълно достатъчни, за да се намери информация от колко време фирмата-посредник оперира на пазара, а методиката й на работа служи като ориентир за услугите, които може да очаквате от нея.

Повечето сериозни компании ще проучат статута на земята, преди да я изкупят или продадат. Освен това професионалните компании познават най-добре отделните землища. Те ще оценят безплатно вашата земя и ще ви дадат безплатна професионална юридическа помощ в заплетените казуси, които обикновено съществуват около земеделските земи.

Клопките, които ни дебнат

Много често обявите звучат твърде добре, за да са истина, а заплащането звучи прекомерно високо. Ето защо, не трябва да подбирате оферти, водени единствено от високата цена. Рискът, разбира се, е да не ви се плати изобщо или в крайна сметка да се разделите с имота си.

Често брокерите-менте също искат набор от оригинални документи, за да могат да проверят статута на имота. Това обаче е вратичка да прехвърлят имота на чуждо име или пък да регистрират фалшив договор за дългосрочен наем на земята, който не можете да прекратите, освен ако броите огромни комисиони.

Често обект на измами с наследствени ниви са граждани над 60 годишна възраст, които са по-доверчиви. Освен това възрастните хора често срещат трудности и с проучванията в интернет. Затова е хубаво, преди да предприемат подобни стъпки, да се допитат до децата си и по-младите си близки, които могат да направят тези предварителни проучвания вместо тях.

Не предоставяйте оригинални документи (като актове за собственост и скици) на купувача или брокера. Такива документи се предоставят само при изповядването на сделката пред нотариуса или при връчването на пълномощното и получаването на парите по сделката. В противен случай рискувате някой недобросъвестен брокер на базата на оригиналните документи, които сте му дали, без да ви пита,  да отдаде нивата ви под наем или аренда за 10 години напред и да прибира рентата вместо вас. Така не само няма да получите никакви пари, а и през тези 10 години имотът ще ви бъде с тежест и на практика непродаваем.       

Решите ли да купувате нива, трябва да внимавате за юридическия статут. Брокери предупреждават, че сделките със земеделска земя не са като обикновените договори за покупко-продажба на недвижим имот. Причината е, че често нивите са с объркан правен статут – например, много наследници, които се съдят за собственост.

Понякога казусите са толкова объркани, че само опитни юристи могат да ги разплетат. Всяка покупка без детайлно проучване на документацията носи риск да се сдобиете с чужда собственост, която съдът после ще ви отнеме, а парите ще потънат.

Често измами се въртят за земи, които имат няколко собственици, какъвто е масовият случай в България. Измамници подмамват няколко от собствениците да им дадат пълномощно, за да могат да оперират със земята. Плащат им минимални суми, с уговорката че те са част от общата сделка. После отдават бързо земята под аренда с дългосрочен договор с огромни неустойки.

Експерти сигнализират, че има и случаи, в които фирми, опериращи на пазара на земеделски земи непрекъснато сменят наименованията си, събират предварително депозити за дадена нива, а впоследствие се оказва, че имотът изобщо не съществува. Нещо повече, той е чужда собственост, а стопанинът му няма и хабер, че някой му продава нивата.


Още от