43% искат депутатите да се борят с корупцията, само 4% - с климатичните промени

77% искат работещо редовно правителство
20 сеп 2022 09:55, Нели Христова
64
43% искат депутатите да се борят с корупцията, само 4% - с климатичните промени
Снимка: БГНЕС

77% от българите искат от новото Народно събрание и следващото редовно правителство мерки, които да осигурят поносими цени на газ, ток и горива. 75% очакват мерки срещу обедняването. Явно голямата тема на вота са как да се осигурят поносими цени през идващата зима и как да се опазят семейните бюджети от повишаващите се разходи.

Това сочат резултатите от проучването на изследователския център "Тренд". Предизборната кампания за парламентарния вот на 2 октомври върви, до вота остават 11 дни и партии представят програмите си и поемат ангажименти във вид на обещания пред избирателите. Какъв е обаче списъкът на хората - темите, с които биха искали да видят политиците да се заемат приоритетно след изборите?

Изследователски център “Тренд” е направил национално представително проучване по въпроса по поръчка на “24 часа”.

43% от българите държат на борбата с корупцията, по 20% на здравеопазването и енергийната независимост от Русия. 21% вярват на десни политици, 14% - на леви, за 48% това разделение няма значение.

Борбата с корупцията - тема, която доминираше предишните три парламентарни вота през 2021 г., е важна за 43% от анкетираните - те смятат, че е много важно следващото управление да се бори с корупцията и да реформира съдебната система. Подобряването на здравеопазването е тема номер 1 за 21% от анкетираните. Почти толкова - 20%, са тези, които настояват приоритет да е осигуряването на енергийна независимост на България от Русия.

Шесто място в списъка на избирателите с най-неотложни задачи за следващото управление е да преодоляват разделението в обществото - 16%. По 9% събират две теми: подобряването на образованието; специалният фокус върху продължаване на евро-атлантическата интеграция чрез приемане на България в Шенген и влизането ни в еврозоната.

Борбата с климатичните промени е основен приоритет за 4% от анкетираните, а специалното внимание върху правата на малцинствата и индивидуалните свободи - за 3%.

Какъв е предпочитаният от избирателите профил на политиците. На фона на бурната промяна на политическата сцена, започнала през 2021 г., и навлизането на много нови лица зададохме няколко въпроса, които да очертаят предпочитанията на хората по осите леви - десни; силни лидери - консенсусни лидери; млади и нови лица - по-опитни.

21% вярват на десни политици, 14% на леви, а за близо половината - 48% от анкетираните идеологическият уклон няма значение.

40% от участниците се доверяват на по-зрели и с опит в управлението политици, а 25% изискват да са млади и нови лица. За една четвърт от анкетираните възрастта не е определяща за доверието им характеристика.

31% очакват по-скоро политици от консенсусния профил, а 43% - силни лидери. В това отношение са по-малко отговорите няма значение - 18%, и не мога да преценя - 8%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
0
 
! Отговори
miami_heat преди 1 година
Корупция има само ако не си замесен в далаверата. Ако си замесен, няма корупция
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като 43% искат борба с корупцията, защо тогава ГЕРБ ще има мнозинство?
53
1
 
0
 
! Отговори
Край преди 1 година
Депутат да се бори с корупцията е като, канибал да се бори за веганство.Избирайте ги още и само гледайте каква борба ще падне. Корупцията ще е последното нещо което ще свърши в България.
52
0
 
1
 
! Отговори
Ама как преди 1 година
"43% от българите държат на борбата с корупцията" - Няма как да стане депутатите да се борят със себе си. Това е конфликт на интереси.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и аз искам да се боря като депутат с корупцията в собствения си джоб - зеам от едни и давам на мене си, за задоволя корупцията у джеба си.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тия климатични промени ,не разбрахте ли че, с природата не може да се борите!!!!Наблегнете на Европейските и нашите кръвопийци и лъжци и измамници!!!!!!!!!!!!
49
1
 
5
 
! Отговори
Нфнднд преди 1 година
Като получим и ние един смс къпете се 5 вместо 10 мин, ще запеем друга песен както винаги.
48
4
 
8
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
Изключено е ордите на Борисов и Карадайъ да се борят стещу корупцията !Ами те без нея са загубени , не могат да си купят ни прокурори , ни съдии , ни електорат!
47
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Хахаха... 95% искат ЕС, 43% били против инфлацията.... А както каза Дянков, парите от ЕС хранят инфлацията... но той Борисов правилно си каза, че европеидите СТЕ про'с'таци! Не само неграмотни, а и некадърни и мързеливи!
46
2
 
4
 
! Отговори
МВР Е ОПГ преди 1 година
Политиците и Дупетатите само и единствено крадът това е положението колкото и да не ни харесва
45
1
 
5
 
! Отговори
Хора не спете преди 1 година
В България се изтезават и Екзекутират хора от мутри и полицаи - всички жалби и сигнали биват потулвани! Разполагам със списък с над 100 жертви Българи!Казвам се Мирослав Германов и ме гонят в целият Европейски Съюз!
44
3
 
1
 
! Отговори
Извънреден коментар преди 1 година
Висшите сили, БОГ, природата, създателите на човечеството, както и други сили искат и настояват България да бъде българска, а не да бъде управлявана от чужди държави!Живота на българската нация трябва да бъде оправен, а не подправен или забравен !
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност 90% искат да няма депутати. Ама алчните социолози не смеят да питат това.
42
3
 
5
 
! Отговори
Литмуса преди 1 година
А един БИВШ премиер още се бори с кypoлацията!
41
3
 
2
 
! Отговори
Борби на волята преди 1 година
Над 50% от хората искат да гледат в новия сезон на риалити формата НС, как депутатите се борят помежду си в калта.
40
3
 
2
 
! Отговори
Извънреден коментар преди 1 година
България води антибългарска политика!Щом като България работи против собствената си нация, значи не е нормална, заради държавите, които са замесени във вътрешната й политика!Тези държави се управляват от греховници, българомразци, алчни и изпращели хора, демони са !
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се - воят около климатичните промени е изкуствено раздухван, както и ковидофренията.
38
3
 
1
 
! Отговори
Човек с чувства преди 1 година
В 21 век България трябва да се оправи!Трябва да се изгради всичко , за да бъде България истински, а не фалшиво добре!Освен това и други държави трябва да се оправят!Трябва да има истински, а не фалшив рай!Пророци са казали, че ще има рай в живота!Държавите , които са замесени във ВЪТРЕШНАТА политика на България, всъщност те трябва да се оттеглят, за да разберат, че ще бъде за добро!България не им принадлежи!
37
4
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Глобално Затопляне, а?! вчера сутринта в София беше 2 градуса, в панелките вечи сигурно ви тече носа като се събудите вкоченени в 5-6 сутринта! каква сладка измама на Брюксел, 5 Трилиончета свиха, повече дори и от КОВИД със Зелената Сделка и това е само Началото!!
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз искам депутатите да се борят със сивия сектор и наглия бачкатор със заплата в плик (разбирай 60++% от работещите). Наглецът сочи с пръст как в парламента крадат, а той от осигуровки краде стотици милиони месечно.