Проф. Байкова за храната от насекоми: Богата на протеини, но и бум на алергии

Кремена Дервенкова и Надя Китанова с коментар за новия вид храна
25 яну 2023 09:24, Анисия Иванова
338

Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията на ЕС. Проучване показва, че повече от 2 млрд. души по света ядат насекоми. По този начин трябва да се намери решение на редица проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

"Този закон разрешава производителите на хранителни продукти да включат в състава им брашно от щурци. Но той не разрешава на производителите на брашно от щурци да го предлагат на производителите на хранителни продукти. Все още само фермата във Виетнам има право да предлага брашно от щурци на европейските производители, така че да могат да го ползват в своите хранителни продукти", обясни Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че в състава на хранителния продукт трябва да бъде упоменато, че продуктът включва брашно от щурци, както и че то предизвиква алергична реакция, която се наблюдава най-вече при хора, които вече имат алергия към морски деликатеси и ракообразни.

Още по темата

"Хората приемат насекомите като вредители. Всъщност те са едни от най-пълноценните източници на протеини. Съдържат много полезни мазнини, фибри, витамин Б12, повече желязо от спанака и повече калций от млякото. Могат да бъдат много вкусни, според начина, по който се приготвят. Опитвала съм още 14 вида ядливи насекоми, съществуват над 2000 в цял свят", каза още Дервенкова.

Тя изтъкна, че 70% от населението в България има непоносимост към млечни протеини и е нормално е да се очаква, че определена част няма да има поносимост и към други видове протеини.

"Много внимателно се изследва този продукт. 100 грама брашно съдържа между 60 и 70% грама чист протеин", отбеляза Кремена Дервенкова.

Надя Китанова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми обясни как става преработването на щурците: оставят се 24 часа без храна, след това се замразяват при ниски температури, варят се около 5 минути, сушат се 3-4 часа на 100-120 градуса. 20 грама брашно от щурци е препоръчителна дневна доза за прием на протеин.

Споерд Китанова един от плюсовете са ресурсите, необходими за отглеждането на 1 кг ядливи насекоми. Необходими са 1,5 кг храна. При говедата съотношението е 10 към 1, при прасетата - 6 към 1, при рибите - 4 към 1. Няма отделяне на въглероден двуокис, храната би могла да бъде подходяща и за хора, които не одобряват убиването на животни за храна. Не усещат болка, каквато усещат гръбначните животни, изброи гостът.

"Не само щурци, говори се за бръмбари, червеи... Още 8 вида насекоми, невключвани в храните до този момент", коментира диетологът проф. Донка Байкова в ефира на "България сутрин".

Тя призна предимствата на този нов вид храни: добър състав, богати са на протеини, дават възможност за поминък на населението (бързо производство върху малки площи). Очаква се населението на земното кълбо много да се увеличи, а това означава да се търсят нови хранителни източници, докато земеделската земя и водните ресурси ще останат същите, стана ясно от думите ѝ.

Проф. Байкова обаче подчерта опасността от алергии, които може да се отключат. Според нея се очаква бум на автоимунните заболявания.

"Нашата имунна система реагира със свръхреакция към нови компонентни на храната. Би трябвало да мине доста време, за да изградим ензими, които да разграждат тези протеини. Това става по дълъг биогенетичен път. Това ще бъдат по-евтини храни, ще ги слагат в хляб, тестени смеси, заместители на млечни продукти", посочи диетологът и призна, че има резерви към добавянето на насекоми в храните.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
43
 
! Отговори
преди 1 година
Избиха птиците, след това свински грип, след това козичките на бабата и сега когато всичко е избито - яжте скакълци, само "аз" внасям брашното .., ако това не е контрол и монопол ...
37
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Е,айде стига сте се тръшкали.Нали знаете,че най-скъпото кафе в света,което струва 50 000 долара килото се прави от изпражненията на онова животинче,забравих му наименованието." ============== Вярно, ама това кафе го опитват (за пиниза) единици и не е задължително, а това дето ни го гласят с насекомите, ще стане повсеместно и неизбежно - едно пакетче пакетирани ядки да си купиш, ще трябва да изядеш бая брашно от червеи, с които са оваляни за вдигане на грамажа. И те така с ВСИЧКАТА ни храна ще е
36
0
 
35
 
! Отговори
Що не преди 1 година
пуснете линк към списък с цензурирани думи. Х.Л.ебарка откога подлежи на цензура? Ми да почнем само със з.вез.дички да пишем. Написах го с точки, че вече знае ли се.
35
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В бъдеще се планира човек да има 2 глави и 6 ръце, за да е по-продуктивен
34
0
 
30
 
! Отговори
Офанзивен дефанзиф преди 1 година
А аз се чудя защо баба доживя до 92 години - защото цяло лято гонеше скакалци и насекоми по полето, за да ги яде. Знаеше, че са много полезни още преди толкова именити професори и диетолози да й кажат... Само да дойде лятото и почвам и аз! Даже се надявам на нашествие на марокански скакалци - те ще изядат всичко по полетата, ще се угоят, а аз после ще ги ям тях - нали си трябват протеини, няма как! Ммм, вкусно!...
33
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормална соя вече няма!В цял свят е вече ГМО!
32
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запомнете тези две sатанински имена - Дервенкова и Китанова, лакеи на НСР. А позицията на проф. Байкова е добре да си я запазим, защото скоро ще й отнемат думата.
31
17
 
4
 
! Отговори
Лапаiте ми го преди 1 година
Евил Юниън , Сатаник Темпъл , Слава Украине
30
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"от мен зависи какво ще ям, аз решавам и няма да позволя някой да мисли или решава вместо мен какво,колко и кога ще консумирам" ................... де да беше... те слагат евтинджос гадостите НАВСЯКЪДЕ в хранителната индустрия, вкл. вече слагат брашно от щурци и смлени брашнени червеи, и - естествено, не се чувстват длъжни да ни го казват. Каквото и да си купиш вече, абсолютно всичко, е бъкано или със 100-процентова химия, или с такива евтини отрови като ГМО царевичен сироп и брашно от насекоми.
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то от известно време протеин на прах се прави от червеи. Достатъчно клипове има в тубата
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давос- гадове
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 71 - Ами не ходя на такива. Нито на японски. Сега и 20 лева за нудълси и преоценено свинско с изтекъл срок на годност ...не мерси.
26
0
 
34
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Прозореца на Овертон в действие. Особено с такива статии...
25
0
 
19
 
! Отговори
много интересно преди 1 година
До вчера врещяха,че Земята се пренаселва и се чудеха какви глупости да пробутват!Сега вече се знае,че раждаемоста рязко е спаднала в Китай,Индия и Нигерия,и в още доста страни!Така че с буболечките ще има проблем!:)))
24
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой си професор се кълне как в скакалецът имало еди колко си %: протеин, мазнини б12 мастни киселини, минерали... въобще всичко необходимо за човешкия организъм. Казвам - преди да насърчаваш хората, изкарай 3 месеца на вода и само хапчета с тези химически съставки (които са достатъчни за човека). После се покажи пред хората да защитиш пак тезата си.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах един милиардер... 24 годишната му дъщеря, в огромната си мъдрост гонпопитала, защо яде месо и той спрял. Ама сега, трябвяло да не яде месо 11 години, *** да си "избие" "въглеродния отпечатък" от това, да лети с граждански полет то Тайланд (сиг. заради лейди бойчетата - не съдя, просто да бъдем честни). Един човел нямало знапение ... Ама милиард ако спрат да ядът месо... Ехеее спасявали планетата ... Откачалници!!!
22
0
 
36
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
Байкова що не кажеш нещо и за твоя колега от Швеция проф.Магнус Содерлунд който ни предлага да ядем човешко месо! Аргументите бяха същите!
21
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нещо тука за конспирации ала бала ,*** .Май всичко което говориха конспираторите се случва
20
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тия професори чуват ли се какво говорят, или парите са им замъглили изкуфелия мозък" - Мозъкът им е добре. Моралът и етиката им обаче ги няма никакви.
19
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Професорката да си навреме дипломата между краката и да сяда да плюска буболечки. Басиму и не нормалния свят дето стана