Църковен празник на светите братя Кирил и Методий

Тяхното дело е успешно продължено и развито от учениците им
11 май 2023 08:20, Елка Василева
15
Църковен празник на светите братя Кирил и Методий
Снимка: архив, БГНЕС

Честваме днес паметта на светите солунски братя Константин-Кирил и Методий, славянски просветители. Двамата живели в IX век. Наричаме ги славянски просветители, защото дали просвета на славянските народи, като създали азбука за славянския език. Тяхното дело било успешно продължено и развито от учениците им сред българските славяни и постепенно се разпространило сред други славянски народи.

Просветата, предложена от тях на славяните, имала ясна цел: да подпомогне усвояването от славяните на християнското учение на техен роден език, а не на употребяваните тогава латински и гръцки. През изминалите дотогава столетия християнството създало богата книжнина, чието усвояване изисквало преводи на език с развита граматика и богат словник. Затова веровата дейност вървяла успоредно с развитието на славянския език, а свети Константин-Кирил и Методий станали славянски просветители както в християнското учение, така и в книжовността.

Родени в Солун, двамата братя получили високо образование в родния си град, а сетне в Цариград. Методий станал монах в манастир на планината Олимп, южно от Мраморно море, а Константин се задълбочил в науките и бил пращан от патриаршията и двореца на църковни и държавни мисии сред други народи.

Когато дошъл ред на мисия сред славяните в Моравия, Константин помолил да изпратят с него и брат му Методий. Те предварително създали азбука на славянския език и направили първи преводи на най-нужните християнски книги. Последвали години на плодотворна работа, но и на много трудности, ходили дори при папата да защитят делото си. Там свети Константин се разболял и приел монашество с името Кирил преди смъртта си на 14 февруари 869 г. Свети Методий продължил общото дело, срещнал още много изпитания, бил и в църковен затвор в Германия. Починал на 6 април 885 г. в Моравия.

11 май се чества като църковен празник на Светите братя, докато 24 май се утвърждава като светски празник на българската просвета и култура и на славянската писменост.
(Проф. Иван Желев, БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 11 месеца
Защо няма официален празник за Климент Охридски ли? Първо, празник за Климент Охридски има, той е на Свети Седмочисленици. Второ, т. нар. кирилица може и да не е "създавана" специално. А да е принудителна адаптация кън общите реалности. Защото в държавата административният език си остава гръцки. Писането на български звуци с гръцки букви НЕ е нова азбука, т.е. не е нова система, а е друга форма.на осъзнатата система.може да сравните готическият шрифт със сегашната "латиница", за да разберете.
14
3
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 11 месеца
Добре написана статията като е добре да се казва откъде са, а не че са солунски с принадлежност към Солун. Те са родени в Моравия днешна Чехия. Баща им ги праща в Солун, имал е пара. Не са влезли в България и това е факт и славянска писменост, за да не е не латинският, срещу германският език тогава. Имал е много силно влияние . Не и срещу гръцкият, защото се изучават в Солун Гърция. Влиянието на гръцкият спира при Ботьо Петков,който го заменя с руски език.
13
1
 
1
 
! Отговори
плюс минус преди 11 месеца
Ако имате път към Рим, посетете базиликата "Сан Клементе", която е близо до Колизеума.Там има параклис, посветен на Светите братя Кирил и Методий и с изографисани сцени от посещението им в Рим.На долните нива се намира и мястото, където е бил погребан Св. Кирил Философ.В градчето Лорето, близо до брега на Адриатическо море се намира базиликата Casa santa, където също има параклис, посветен на светите братя.
12
0
 
1
 
! Отговори
БГ реалист преди 11 месеца
Библията на старобългарски. И затова 1/2 от думите са ни общи, а не щот "славянството" има общо.
11
1
 
3
 
! Отговори
БГ реалист преди 11 месеца
Няма много общо "Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност" с 24 Май и Кирил и Методи. Това е с много цели, но не и да защити българското. Славянската книжовност е на старобългарски, 1/4 от света пише на Кирилица и нашия празник следва да е на 8 Декември. Ако на руските, македонски и разни други "славяни" терминът славянството им харесва ... да празнуват на Глаголица. Славянска писменост няма, има старобългарска, на български и на КИРИЛИЦА. И те са четяли Библията
10
0
 
4
 
! Отговори
откриват топлата вод преди 11 месеца
И нашата азбука(кирилицата) както и латинската произлиза от древногръцката.Глаголицата пък е някаква компилация от знаците на източните народи.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Празникът е на 24 май - Църковният. От него тръгва и светското празнуване. Обаче комунистите през 1968 г. насила променят църковният календар и разместват почти всички дати на църковни празници. Така се получава парадокса, че БПЦ празнува по светският григориански календар, а светската държава празнува по църковният юлиански календар. И това не е само с този празник. Същото се получава и на 8 декември, като познайте на кой светец е бил празник този ден? Сега държавата го празнува пак, а БПЦ не.
8
2
 
4
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
Днес е празник ама друг-който празнува днес св. Кирил и Методий греши и съгрешава. Празника им правилно се празнува на 24 май !!! Редките случаи когато простият народ и държава са по-праведни от Църквата. Да се засрамят от Синода ! Позор !!!
7
1
 
5
 
! Отговори
Никакъв църковен преди 11 месеца
празник не е днес ! Църковния празник е 24 май, което се пада по Стар стил и правилно се празнува от народ и държава !!! Църквата неправилно празнува днес и съгрешава, тъй като новия стил е лъжовен и греховен ! Никакъв празник на Свети Кирил и Методий не е днес !
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Честит празник на всички!
5
2
 
11
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 11 месеца
Има една малка подробност. Кирилицата е измислена от Климент Охридски, а глаголицата от Солунските Братя. Защо няма официален празник специално за него, не е ясно. Редно е това да се промени. Неговият труд е очно толкова важен, колкото този на учителите му.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чстит празник и на град Шумен.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От текста излиза, че Кирил и Методий са измислили "развита граматика". Което е абсолютно погрешно. Граматиката, като структура на езика, си е естествено природно явление. К. и М. не са и описали тази структура даже. Но са я осъзнавали и прилагали по отношение на новите думи, които са създали на базата на славянски корени и въобще морфеми..
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Честит празник на град Ловеч.
1
1
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 11 месеца
На Кирилица летят космически апарати в Космоса. Вечна слава на пресветите братя Кирил и Методий и на тяхното дело.