Политически страсти до червено: Гешев ли уби опита за кабинет на ГЕРБ?

Проф. Мария Пиргова и Юлий Павлов пред Bulgaria ON AIR
16 май 2023 10:51, Анисия Иванова
127

Политическите страсти се нажежиха до червено, след като главният прокурор отказа да подаде оставка и хвърли редици обвинения към политиците. От БСП директно отрязаха преговорите с ГЕРБ-СДС.

"Шансовете за редовно правителство с първия мандат се изчерпаха. Под влияние на изявлението на главния прокурор, БСП реши да не влиза в такава бъркотия. Не бяха решили, щяха да преговарят по-дълго, но след тази атака срещу Борисов, това правителство с министър-председател Мария Габриел няма шанс", коментира политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "България сутрин".

Очакванията ѝ са третият мандат да бъде връчен на ДПС и с него да се състави правителство.

"Те са партията, която може да са направи експертно правителство за 3 месеца, за да се гласува бюджетът. В тази патова ситуация това е катастрофата, която ни грози - да няма бюджет. Вероятно е да се стигне до правителство на пожар с мандат на ДПС. Те са опитните политици, които могат да сглобят нещо. Предполагам ще са готови със състав, работят от много време, за да бъдат фактор и да участват в правителство", допълни проф. Пиргова.

Социологът Юлий Павлов изрази мнение, че правителство е възможно по-скоро с втория мандат - на ПП-ДБ.

Още по темата

"С първия мандат правителство това няма да стане, не вярвам и че Борисов е искал да стане с подкрепата на БСП, остава отворен шансът за втория мандат. Първата и втората политически сили почти нямат различия в своите политически програми, необходимо беше време да се вземе завоя, друго смислено правителство няма. Единствено персоналните проблеми остават. Кирил Петков започна да го схваща", коментира социологът.

Пред Bulgaria ON AIR Павлов подчерта, че моментната ситуация още повече показва необходимостта от редовно правителство.

"Още от миналото лято социолозите предупреждаваме, че изборите няма да решат проблема. Народът в близките 5-10 и повече години няма шанс да даде властта еднолично на някоя партия. Това трябва да стигне до дебелите глави на политиците. Няма да имаме ситуация една партия да получи поне 100 депутата, това трябва да го проумеят", призова Павлов.

Политологът проф. Пиргова очаква след катарзиса в прокуратурата да има промени в следващи избори, които се задават.

"Няма да бъдат същите резултатите. Виждаме как къщата на ГЕРБ започва да се чупи, от прокуратурата започна - прокурори застанаха един срещу друг. Започва разцепление, ще разберем много неща, за които сме предполагали. Този катарзис, който настъпи в главния прокурор, ще настъпи и в други представители на съдебната система, в държавната администрация, в структурите, които ГЕРБ построи", предположи проф. Пиргова.

Юлий Павлов не вижда катарзис в Гешев, а по-скоро опит за спасяване.

"Той е притиснат в ъгъла, вижда своето отстраняване на хоризонта и се опитва да се защити. Разединението показва, че съдебната реформа излиза на преден план, за първи път от доста време имаме консенсус от ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС", допълни Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Те са партията, която може да са направи експертно правителство за 3 месеца, за да се гласува бюджетът." - Вече сме имали експертен кабинет на ДПС - най-лошият и вреден кабинет от 30 години в България. Пълна безотговорност и крадене. При него се надуха пирамидите и ЕООД кражбите съсипаха тогавашна България.
89
4
 
11
 
! Отговори
Няма справедливост преди 1 година
Най-сетне да имаме почти независим главен прокурор и те шъ земът да го махнат
88
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е Гешев да разкрие всички корумпирани политици и техните схеми преди и след да се скарат с Цветан Василев и Васил Божков, също и за Радев трябва да се изнесе информация хората да знаят кой са избрали и за кой работи той.
87
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията освен, че си има държава ами и главен прокурор но мафията изтърва контрола на главния. И сега ще гледаме самоунищожението оня в Банкя взе да се препотява след вчерашната случка. Главния който трябваше да е закрилник такива неща може да разкаже за Буци, че свят ще ни се завие.
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са от една партия от години : ГЕРБ , "патриотите"(ВМРО,АТАКА идр.) ,"възраждане" , ИТН, БСП, ДПС и си имат два шефа и те са Еродган и Путин. Усвоиха всичко от ЕС и Бългаеия и сега са хванати на тясно от Европейската Прокуратура и САЩ. Гешев е първия ,който се е съгласил да съдейства и от там идва всичко.
85
2
 
12
 
! Отговори
... преди 1 година
Гешев има властта да хвърли всички политически крадци в затвора , дали ще сме свидетели на подобни неща?
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев в защитен свидетел.Все едно гледате криминален филм за мафията. Той е част от нея като послушко.Номсега понеже има нещо,той става като защитен свидетел.Срвщу него няма да има обвинениянот Е. Прокуратура, но ще трябва да предаде другарите.
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук има някакъв поклонник с герберче на ривера, който избутва мненията като пуска простотии.
82
4
 
15
 
! Отговори
гешев уби герб преди 1 година
гешев не само уби шансовете за гербав кабинет. Гешака ще убие ГЕРБ като цяло - Магнитски3 идва и Гешака реши ,че не иска да е жертвеното агне на Боко.
81
6
 
20
 
! Отговори
Аривидерчи фрости преди 1 година
противни, крадливи ГЕРБаджии. По-добре нямаше как да стане. И не, проблемът на България не са комунистите. Проблемът сте точно вие и мафиотизираната ви шайка, заедно с наследника на мафията от 90-те Пеевски. ГЕРБ и ДПС са квази евроатлантици, а всъщност мафиотизирани васали на Кремъл, усъвършенствани в "усвояването" на европейски пари. Гешев ще во разкаже играта, къpлeжu...!
80
4
 
22
 
! Отговори
Герб са гадове преди 1 година
Некадърниците продължават да се оплакват от комунистите стига бе некадърници ? Нали до преди 2 години ни управляваше един който заявяваше, че е демократ репресирани роднини и най успешен. Но въпреке 11 години управление ние си останахме най бедната и пропаднала държава. Стига сте се оправдавали 33 годишен демократичен преход а ние сякаш, сме след война.
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
искаме да гледаме на живо как гешеф ще убие заместника си сарафа
78
1
 
1
 
! Отговори
? преди 1 година
По принцип обидите към различни типове жени към различни нации е war offence, а Анжделина е нещо като "бг style beauty", обаче той продължава да твърди, че тя е ***, зла и не може да работи повече с компютър и разни такива работи, те са много обидни
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев трябва да обвини всички, за които има доказателства в главна прокуратура, за престъпленията им. Независимо, кои са те. Незабавно. Защото няма много време.
76
7
 
7
 
! Отговори
До 73 преди 1 година
Май си забравил че ПП беше създадена от президента. Пръв изплака оня от Екогласност когато емисарите на президента Кире и Кокорчо отидохабда му купуват партията
75
1
 
3
 
! Отговори
? преди 1 година
Аз по принцип не мисля, че може да има министър председател с името Мария, но като добавиш и Гаврилова, обаче като си припомним гаврите на Сатанишев с Анджелина Джоли и това, че накрая я накрая за да хиперболизира гаврата си, я закара в Украина, това беше много обидно, сега партия Герб някаква про-станишевистка партия ли са?
74
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП тегли България към Евразия.
73
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът на България винаги длса били комунистите. Те са в БСП, ПП,ДБ, Възраждане, от играчите в момента. ЕС трябва да затвори нашата прогнила, комунистическа държава, да я държи на стен бай и да не налива милиарди в джобовете на червените хиени. Когато народът обеднее съвсем, може би, ще се изправи и ще ги изхвърли от политиката.
72
0
 
4
 
! Отговори
? преди 1 година
А Сатанишев е сънувал, че президента се самоубива, тоест, кой президент? Той Сатанишев с Гоце нали искат world dominance? По принцип не че е невъзможно някой да иска world dominance, но за boundary-ian това е малко прекалено, тези сънища, които има, не може ли Сатанишев да бъде изтеглен от ЕП, така че тези обиди към Анджелина и неукраинските жени да престанат, тъй като той прави агресивна атака, към различни типове "технологични жени" с различни твърдения, че са зли, с глупавите "гербери"
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев знае всичко, за всички. Знае, че тези, които са автори на поканата за оставката му, са до колене в калта. Затова я скъса. Главният прокурор би следвало, да обвини всички, срещу които има доказателства за престъпление, без разлика, кои са те. Което е трябвало са направи досега.

Спонсорирани публикации