Политически страсти до червено: Гешев ли уби опита за кабинет на ГЕРБ?

Проф. Мария Пиргова и Юлий Павлов пред Bulgaria ON AIR
16 май 2023 10:51, Анисия Иванова
127

Политическите страсти се нажежиха до червено, след като главният прокурор отказа да подаде оставка и хвърли редици обвинения към политиците. От БСП директно отрязаха преговорите с ГЕРБ-СДС.

"Шансовете за редовно правителство с първия мандат се изчерпаха. Под влияние на изявлението на главния прокурор, БСП реши да не влиза в такава бъркотия. Не бяха решили, щяха да преговарят по-дълго, но след тази атака срещу Борисов, това правителство с министър-председател Мария Габриел няма шанс", коментира политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "България сутрин".

Очакванията ѝ са третият мандат да бъде връчен на ДПС и с него да се състави правителство.

"Те са партията, която може да са направи експертно правителство за 3 месеца, за да се гласува бюджетът. В тази патова ситуация това е катастрофата, която ни грози - да няма бюджет. Вероятно е да се стигне до правителство на пожар с мандат на ДПС. Те са опитните политици, които могат да сглобят нещо. Предполагам ще са готови със състав, работят от много време, за да бъдат фактор и да участват в правителство", допълни проф. Пиргова.

Социологът Юлий Павлов изрази мнение, че правителство е възможно по-скоро с втория мандат - на ПП-ДБ.

Още по темата

"С първия мандат правителство това няма да стане, не вярвам и че Борисов е искал да стане с подкрепата на БСП, остава отворен шансът за втория мандат. Първата и втората политически сили почти нямат различия в своите политически програми, необходимо беше време да се вземе завоя, друго смислено правителство няма. Единствено персоналните проблеми остават. Кирил Петков започна да го схваща", коментира социологът.

Пред Bulgaria ON AIR Павлов подчерта, че моментната ситуация още повече показва необходимостта от редовно правителство.

"Още от миналото лято социолозите предупреждаваме, че изборите няма да решат проблема. Народът в близките 5-10 и повече години няма шанс да даде властта еднолично на някоя партия. Това трябва да стигне до дебелите глави на политиците. Няма да имаме ситуация една партия да получи поне 100 депутата, това трябва да го проумеят", призова Павлов.

Политологът проф. Пиргова очаква след катарзиса в прокуратурата да има промени в следващи избори, които се задават.

"Няма да бъдат същите резултатите. Виждаме как къщата на ГЕРБ започва да се чупи, от прокуратурата започна - прокурори застанаха един срещу друг. Започва разцепление, ще разберем много неща, за които сме предполагали. Този катарзис, който настъпи в главния прокурор, ще настъпи и в други представители на съдебната система, в държавната администрация, в структурите, които ГЕРБ построи", предположи проф. Пиргова.

Юлий Павлов не вижда катарзис в Гешев, а по-скоро опит за спасяване.

"Той е притиснат в ъгъла, вижда своето отстраняване на хоризонта и се опитва да се защити. Разединението показва, че съдебната реформа излиза на преден план, за първи път от доста време имаме консенсус от ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС", допълни Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
9
 
! Отговори
художника преди 1 година
Когато Слави победи ГЕРБ на изборите, казах че България вече няма да е същата. Преядоха с власт и пари, и сега ще се изпокарат при делбата кой - колко да отмъкне преди да избягат в чужбина от правосъдието.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
71 ПП,ДБ, в лицето на б.министърка Йорданова, взе 15 млн от парите за прокуратурата, с мотива, че имали много почивни станции?! Никой не даде отчет, къде потънаха.
68
0
 
11
 
! Отговори
За пореден път ни преди 1 година
бе доказано,че малката рибка България има прекалено голяма глава,която обаче е вмирисана.Купища институции с гръмки имена,хиляди хиперплатени чиновници,а резултатите са нищожни.За съжаление не може да очакваме тази отвратителна политическа прослойка да промени нещо.Защо?Никоя партия или лидер не иска да отреже клона,на който седи,пъпната връв чрез която изсмукват ресурсите на страната,като промени системата,защото след това може да се окаже зад борда. България загива заради политиците
67
1
 
1
 
! Отговори
до 71 преди 1 година
Вилата последно е ремонтирана преди 21 години. Не гледаш ли Бтвми Нова.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
72 Не се опитвай да избутваш актуалните постове назад, с твоя болен мозък, който раждатъпотии.
65
8
 
4
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Гешев е пътник но иска да провали правителство на Герб с ППДБ. То по-добро правитрлство от това бяма как да има
64
2
 
1
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 година
Таз пък, ДПС и мандат??!!?? Тва все едно Президента да се самоубие! БСП или Възраждане получават мандата. По скоро Възраждане, връщат го веднага и на другия ден НС е разпуснато. Избори ни чакат!
63
1
 
3
 
! Отговори
До Аналитик преди 1 година
Да ти имам и аналитичните възможности. ПП колко реално да са управлявали, няколко месеца? По села, градове и полянки управляват заедно същите "бивши" ченгета. Видя, се кой управлява и кой бута правителства, когато не им изнася. Статуквото е в пълен състав. С изключение на някой друг гръмнал бушон по аферата Магнитски.
62
2
 
1
 
! Отговори
? преди 1 година
Явно украинците със своите предводители Сатанишев и Зелений bush се стремят 1 да обидят неукраинските жени 2 неукраинските програмисти със псувните сии в резултат да 1 предложат украинки на всички, включително политици и програмисти 2 украинките крадат и т.н., и то не дребни неща, освен това крадат работни места, буквално, плс 3 искат да заемат чуждите работни места, които са програмистки или свързани с работа на компютър, , тези псувни и твърдения, че Зелений bush е велик програмист...
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се забравя че вилата на регентството в Боровец е основно ремонтирана от правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов с наши пари за да посрещне лицето Иван Гешев за да се грижи той за смачкване на престъпленията на герберастите. Срам!
60
5
 
1
 
! Отговори
? преди 1 година
пак украинците се опитват масово да убеждават, че след украинската гавра с неукраинските жени, с Анжелина Джоли, нали беше с рога, после я натресоха в Украйна, а тези с азиатски черти пък били "гаврилови" и т.н., сега украинките били красиви? това са обиди към неукраинските жени, които са последователни и имат последователност, която има насоченост
59
6
 
6
 
! Отговори
Аналитик преди 1 година
В крайна сметка ако Гешев не бе влязъл в Президентството сега щяхме да сме в Шенген и Еврозоната, да усвояваме средства от EU и да си строим магистралите. Стратегическа грешка на Гешев което доведе до разпад на държавата след двугодишно злонамерено управление на бифши и настоящи ***.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не кради прякори гербаджийски опразнен шкаф! Прякорът ментата е на Цонев от ДПС. Данчо Ментата, това си е негов прякор. Ще му плащаш патенти.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов сам сгафи с Гешев! Не може да го назначиш да те пази И след 3 години по късно да не влиза в сметките ти! Гешев оказа и ще оказва съпротива на Борисов ,за да си запази " стола" в държавата на който Борисов сам го качи! Браво на тези будни българи ,които протестираха преди 3 години срещу назначението на Гешев! Оплювахме ги и им се подигравахме нали?-:(( Е сега трябва да си признаем,поне пред себе си,че са били Прави!! Този Нечистоплътен " Глав прокурор"дните му са преброени!!!
56
5
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Гешо има нов господар - Рундю. Провали готово правителство вчера в полза на Рундака.
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видим, сега Киро ментата/ПП, дали ще успее да си "сложи свой човек" в главна прокуратура, както веднъж се изпусна.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
19 Гешев знае всичко, за всички. Знае, че тези, които са автори на поканата за оставката му, са до колене в калта. Затова я скъса. Главният прокурор би следвало, да обвини всички, срещу които има доказателства за престъпление, без разлика, кои са те. Което е трябвало са направи досега.
53
4
 
0
 
! Отговори
? преди 1 година
Украинеца е много нахален, аз искам да вярвам, че неукраинските жени могат да бъдат красиви, и този опит за denigration by party Gerb + Сатанишев беше много обиден, намерихте някаква жена с някакво обидно име, и сега ?украинките били красиви, това е много дразнещо, аз няма да харесвам украинци или украинки заради вас?
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видим, сега Киро ментата/ПП, дали ще успее да си "сложи свой човек" в главна прокуратура, както веднъж се изпусна.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са горещите въпроси с които ПП жигоса мафията ГЕРБ? Кога ще има явяване на Гешев, Сарафов и другите за отговор на поставените въпроси. По какъв начин работи прокуратурата?

Спонсорирани публикации