Кристалина Георгиева: Моята родина е "предопределена" за еврозоната

Това е пътят, по който страната трябва да върви, убедена е тя
Обновена: 3 юни 2023 21:11 | 3 юни 2023 20:58, Анисия Иванова
216
Кристалина Георгиева: Моята родина е "предопределена" за еврозоната
Снимка: БГНЕС

Кристалина Георгиева, която е управляващ директор на Международния валутен фонд, каза, че нейната родина - България е "предопределена" да влезе в еврозоната въпреки политическата безизходица през последните три години, която възпрепятства опитите на страната да се присъедини към единната европейска валута.

"Това е пътят, по който страната трябва да върви“, каза родената в София Георгиева пред репортери в събота в рамките на съвместната конференция на МВФ и Хърватската централна банка в Дубровник, съобщава агенция Блумбърг.

"Въпросът е кога, а не дали България ще влезе в еврозоната и не само заради ангажиментите, които България има като член на ЕС", добави тя.

България, заедно с Хърватия, се присъединиха към т.нар. "чакалня на еврозоната", известна като ERM-2, през 2020 г. Но за разлика от Хърватия, която прие еврото този януари, България през последните години беше измъчвана от политически катаклизми. По тази причина бившата социалистическа държава, чиято валута е обвързана с еврото, се отказа през февруари от целта си да се присъедини към еврозоната още през 2024 г., съобщава БНР.

Кристалина Георгиева подчерта важността на политическата стабилност за успешната парична интеграция, като посочи по-стабилната ситуация в Хърватия, където премиерът Андрей Пленкович спечели втори четиригодишен мандат на общите избори през 2020 г.

"Контрастът между Хърватия и България показва, че там, където има политическа воля и където обществото е единно дори и в най-трудните времена, може да се постигне добър резултат“, каза Георгиева и допълни, че Валутният борд в България "закрепи стабилността в страната. Никой не иска валутният борд да отпадне".

Георгиева каза още, че регионът на Югоизточна и Централна Европа е показал "силно възстановяване" от икономическите загуби, понесени по време на пандемията.

 


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
0
 
! Отговори
Сорос преди 3 месеца
До 170Наистина си ***
160
18
 
37
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 3 месеца
Тази няма родина.Тя е безродница.
159
3
 
19
 
! Отговори
Изветрелите русофили преди 3 месеца
нещо много се заиграли с ВПНа... Ха-ха-ха.
158
29
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От кого е определено, от Сорос ли!
157
25
 
21
 
! Отговори
За България преди 3 месеца
Твоята родина отдавна не е България.
156
25
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сталинке, ... много плещиш.
155
27
 
22
 
! Отговори
Русия преди 3 месеца
Нейната Родина може да е Софето и ПОСОЛСТВОТО
154
38
 
45
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Кристалино,народът не иска евроооо!!!!!!!!
153
38
 
54
 
! Отговори
Аноним преди 3 месеца
Това седемдесет и три годишно бабе,не спря да повлича уж ,,нейната ''родина към дъното.Един лев не е дала за нас,но за Украйна непрекъснато праща милиарди.
152
46
 
50
 
! Отговори
Народ преди 3 месеца
До всички измамени и подведени отпартизнина радев, вгзраждане ,бсп руски комунисти итн -ибрикчите на партизанина радев ,всички вие не разбирате че червенте отломки и отпадъци неистово ви лъжат за еврото и всичко останало, понеже желаят неистово за вас робско комунистическо бъдеще,мрачнои черно ,като преди 1989 гЗа себе си пазят привилегитеда ходят на Запад,а вие техни роби.ИМПИЙЧМЪНТ НА РАДЕВ НЕЗАБАВНО И ОСВОБОЖДАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ
151
55
 
61
 
! Отговори
Каква Европа преди 3 месеца
Европа е на колене, жилетките във Франция не са спирали от протести, срещу данъци и др. Британия, Германия, в Швейцария плачат от дигитализация и протестират, същото със Швеция дигитализация и емигранти. Дания с писмено спорязумение се отърва от еврото. Британия преди да излезе от ЕС, също с писмено спарязумение се отърва от енрото, и излезе от ЕС.Европа от 1960 до 2000 няма нищо общо с Истинската Европа. В цяла Европа протестират, но медиите не отразяват протестите. Глобалистите окупираха Европ
150
48
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сталинке,каква е твоята заплата и каква е на обикновените българи?Еврозоната е само за богатите,каквато си ти,каквито са и тези българи,които ни натискат за нея.
149
44
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе ***,каква предателка бе,ние сме в ЕС и НАТО ако някой е предател това си ти и възраждане и бсп .Нормалните хора са Европейци .
148
2
 
14
 
! Отговори
Приказка преди 3 месеца
Красавицата и звярът.Пита се, къде се е скрила красавицата
147
15
 
49
 
! Отговори
Глас преди 3 месеца
Хора, в тази статийка може да видите нагледно как се продава Родина.От една..
146
2
 
25
 
! Отговори
Коняр преди 3 месеца
Каква "красавица"Уплаши ми се коня
145
1
 
29
 
! Отговори
Референдум Подменят преди 3 месеца
фАлшиФицират. Ще подменят вота, както говорят в записите за "коне" и "ала бала" и от "реални 7%", смятайте за какво става въпрос? Хартиени бюлетини също се фалшифицират.
144
1
 
33
 
! Отговори
Лъжи преди 3 месеца
Лъжи
143
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде няма нужда. Народът иска да запази българския лев и много скоро ще потвърди това на референдум.
142
1
 
38
 
! Отговори
Кириакос Мицоракис преди 3 месеца
Тази кукувица съвсем в скоро време ще я махнат от поста, който заема защото нейната дейност там не кореспондира със задачите му.