Експерт по наркотични вещества: Полевите тестове показват грешен резултат в 50% от случаите

Политиците не ги интересува, заяви д-р Юлиян Караджов
Обновена: 31 авг 2023 22:24 | 31 авг 2023 21:20, Красимир Ангелов
7

Кабинетът отчете успехи в борбата с пияните и дрогираните шофьори, но недоверието в обществото по тази тема се засилва. Възникват множество проблеми с тестовете за алкохол и наркотици. Хапчето за глава може да отчете морфин в кръвта, а полевите тестове често дават и други грешки.

"Трябва да се демонстрира, че се прави нещо. От политическа гледна точка, това е достатъчно. Не ги интересува какво ще покаже тестът. Аз не карам, защото взимам лекарство, което ще отчете метамфетамин. Това не е онзи метамфетамин, но машината няма да отчете това. Ибупрофенът може да бъде отчетен като канабис", каза експертът по наркотични вещества д-р Юлиян Караджов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Той обясни, че кръвният тест има по-малко проблеми, но има и по-голяма тежест. Хапчето за глава може да отчете кодеин в кръвта, но експертът смята, че без него шофьорът е по-опасен. Според него решението е просто.

"Да се изхвърлят всички политици и полицаи от обсъждането на проблема и да се вкарат експерти. В САЩ, когато се обсъжда проблем с наркотици, конгресът не го обсъжда помежду си. Те наемат експерти, които дават препоръки. След това политиците го гласуват или не го гласуват. Би ми се искало това да започне да се случва в България", сподели д-р Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Първо, трябва да се види защо в други западни страни са ги решили тези промени. Ние няма да открием топлата вода. Разговорът трябва да е технически, без политика в него", категоричен е експертът по наркотични вещества.

"Алкохолните тестова са относителни точни, те не дават толкова грешки. За наркотиците - има сложен аспект. Хората започват да използват синтетики, защото те не се хващат от тестовете. Вчера видях снимка, на която се виждаше човек, който кара с балон в уста и диша райски газ. Него тестът не може да го спре. Райският газ унищожава витаминът Б12 и нервната система умира. Сегашното поколение се държат като животни", допълни той.

Гостът сподели, че ще бъде много трудно да се направи списък от лекарства, които дават грешна индикация за наркотици в кръвта. Д-р Караджов разясни, че подобни изследвания се правят от производителите, които показват 20 вещества и няма да е в тяхна полза да покаже всичките останали грешки.

В края на разговора експертът каза, че по груби сметки полевите тестове дават грешен резултат в 50 %от случаите.

"В повечето случаи полевият тест е ненужен, но от политическа гледна точка е нужен, за да може политиците и депутатите да казват, че правят нещо", категоричен е д-р Юлиян Караджов.

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
Здравейте... имам следния въпрос ако пуша ЖУМЕЛ (слаба трева с минимално количество THC активен компонент) ще ме хване ли полевия тест? Благодаря за вниманието!
6
0
 
10
 
! Отговори
Стефанов преди 7 месеца
Шопе ти ли си големият експерт?Хайде да обясниш реването на милиционерите,когато ги тестваха!За милиционерчетата били неточни,а за обикновените хора точни ......и с последствия,съсъпващи живота на много хора,набедени от милицията!Ти кука ли си? Ай признай си... Не се прави на по-голяма жена, отколкото си!!!
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Все още ли искате да спрете "Войната по пътищата"?
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съпротивлявайте се активно на опитите на ПП и ДБ да ви лишат от вашата неприкосновена собсвеност с този антиконституционен закон. Търсете правата си в съда, защото умишлено настройват дрегерите да показват по-висока стойност!
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Експертът е много прав , особено когато казва че полюцаите трябва да стоят надалеч от всичко важно за обществото. Та те ако можеха нещо,нямаше да са това което са. Тази банда неуки измамници,стълбоносци,дилъри,чадърджии и каквото престъпно се сети човек, трябва да се затвори в резерват, заедно с бойковия хиликторат.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Освен, че тестовете са неточни, ще се похарчат милиони за лабораториите.
1
20
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 7 месеца
Друг експерт: този експерт говнори глупости.

Спонсорирани публикации