Близки на Радев бранят с референдум 3 март като национален празник

Политици, общественици, журналисти и спортисти в инициативата
370
Близки на Радев бранят с референдум 3 март като национален празник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Политици, общественици, журналисти и спортисти обявяват инициатива за запазване на националния празник Трети март - Ден на освобождението на България от османско иго.

Още по темата

Сред инициаторите ще са професор Искра Баева, спортната легенда, бивш министър и депутат Весела Лечева, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев. Те ще поискат референдум за запазване на Трети март като национален празник. “Ще бъде като всички референдуми със събиране на подписи”, уточни за “Труд news” проф. Баева.

Движението беше анонсирано от президента Румен Радев от връх “Свети Никола” в реч за 146-ата годишнина от Шипченската епопея. “Днес казваме “не” на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет - изтрита, а българската държавност - разградена”, каза Радев.

Това бе в отговор на намерението на ППДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС в поправките на Конституцията, които предстои да бъдат гледани в парламента, за национален празник в основния ни закон да бъде вписан 24 май.
,

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
8
 
2
 
! Отговори
Кристи преди 8 месеца
отк 1011.1989 г.насам все се питам за нашата българска история-били ли сме под турско робство или не ! Защо не сме признателни на царска Русия, която ни е освободила от това робство? Кои са Виликите сили, които са решили, че България ще остане под руско влияние?А бе хора, не разчрахте ли, че заради нашите дребни душици-национални предатели, нас ни подмятат като плажна топка в морето-кой както си иска.Ние трябва да си знаем историята и да я пазим.Сега под кое чуждо влияние сме-кажете го на глас!
300
4
 
9
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До Българин Кой го е определил "националния ни празник" и при какви обстоятелства?
299
10
 
7
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Близки на Радев?!? Осъзнайте се бе, мис*рки. Това е националния ни празник. Ще го браним всички истински Българи.
298
0
 
6
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До Нешев В българските земи винаги се е говорило и писало на нашия си език, откакто е създаден. Кой българин не знае това?
297
3
 
0
 
! Отговори
Колко мене си истори преди 8 месеца
До Историкhttps://vbox7/play:29d1297819
296
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази територия цялата е била преселена с османци тя го е водила 5 века и е нолмално да има следи от тях и половината е такава това е истината а пък вие си говорете квото си иската
295
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ми разправяйте врели-некипели от 1001 нощ, а седнете малко да прочетете истинска история. За да видите, че имперска Русия е виновна са ВСИЧКИ злини в тази държава. И това започва веднага на следващия ден след т.н. "освобождение"...на 4 март 1878. Та това го казва и самият Васил Коларов в книгата си "Авантюрите на руския царицъм в България"!
294
2
 
6
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До До 302 Руснаците успешно се "опитват да ни разделят" откакто са ни определили за територия, която им трябва.
293
6
 
2
 
! Отговори
ККК48 преди 8 месеца
Българите сте кал, само можете да цапате.
292
1
 
4
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До Нешев България се е появила на картата над хиляда години преди 1878ма година. Като българин би трябвало да го знаеш.
291
0
 
5
 
! Отговори
Деди преди 8 месеца
Ало, Ками, не спекулирай със заглавието на публикацията се - не "бизки" на Радев, а хора с разум в главите си бранят 3-ти март. Тия , с *** политически кратуни да не подскачат като като ощипана булка на мегдана!
290
2
 
6
 
! Отговори
Радев е незадоволен преди 8 месеца
Радев е неудовлетворен. Предложил е всичко което има на путин. Но путин се оказал прекалено малък.
289
1
 
4
 
! Отговори
Нешев преди 8 месеца
Тука има много необразовани и хора без капка интелект .лошо е ,че вече са доста .още по лошо е че все повече хора остават без достойнтсво ,чест и са ***. Ако накой не знае че България се е появила на картата след събитията от около 3 март 1878 ,значи не българин.ние не сме русофили просто обичаме България
288
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Руската империя крепостничеството или робството е прието за нормален начин на живот. Независимо от това , че Османската Империя е западнала и не съществува. След 1913г. Населението в Русия не се приема за свободно ,а си търси господар да мисли за него . Да го изхранва и приема робството като необходимост. Нихилизма е развит. Свобода не иска. Затова разчита на единовластие и диктатура. Така е и сега
287
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На 3.03.1918г Русия капитулира пред България и съюзниците й в Първъта светавна война с подписване на Брест - Литовският мирен договор. Датата е избрана от като символичен отговор на цялата анти-българска политика на Русия. тача , че правилно! Нека бранят!
286
5
 
11
 
! Отговори
Румен преди 8 месеца
От архивите .Руската империя е била винаги против Царство България. Такъв агент на Русия е бил и дядото на поета Н. Вапцаров. По фамилия Потурчаков
285
4
 
8
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До До 239 историк Ако Русия има такава геополитика, която я поставя ПРОТИВ Съединението и ПРОТИВ Незавсимостта на България (какъвто е случая) това означава, че Русия не може да е никакъв "освободител", нито добронамерен партньор. Очевидно е. В този контекст фалшифицираната ни от същите руснаци "историческа признателност" трябва да бъде коригирана. Не може да си "признателен" на окупатора си, който се опитва да те подчини и да унищожи държавността ти.
284
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Националния празник 3 март , първо е въведен от същите тези млади ,,демократи" като Иван Костов Възпитаници на руската школа.Ъе са го въвели на бързо 1992 г.за повдигане самочувствието на българина.Без да знаят и разбират какво правят И сега , дълги години на ,,мутризация" доведоха българина до незнание.30 години на българина му поднасят чалга и мутри за пример.30 години на тоя народ никой не посмя да обясни .Какво ни сториха комунистите.Какво са вършели комунистите на какви заблуди вярваме.30 г
283
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 287 Само шепа бе.зро.д.ници не знаят какво се е случило на Трети март
282
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Националния празник 3 март , първо е въведен от същите тези млади ,,демократи" като Иван Костов Възпитаници на руската школа.Ъе са го въвели на бързо 1992 г.за повдигане самочувствието на българина.Без да знаят и разбират какво правят И сега , дълги години на ,,митризация" доведоха българина до незнание.