Близки на Радев бранят с референдум 3 март като национален празник

Политици, общественици, журналисти и спортисти в инициативата
370
Близки на Радев бранят с референдум 3 март като национален празник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Политици, общественици, журналисти и спортисти обявяват инициатива за запазване на националния празник Трети март - Ден на освобождението на България от османско иго.

Още по темата

Сред инициаторите ще са професор Искра Баева, спортната легенда, бивш министър и депутат Весела Лечева, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев. Те ще поискат референдум за запазване на Трети март като национален празник. “Ще бъде като всички референдуми със събиране на подписи”, уточни за “Труд news” проф. Баева.

Движението беше анонсирано от президента Румен Радев от връх “Свети Никола” в реч за 146-ата годишнина от Шипченската епопея. “Днес казваме “не” на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет - изтрита, а българската държавност - разградена”, каза Радев.

Това бе в отговор на намерението на ППДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС в поправките на Конституцията, които предстои да бъдат гледани в парламента, за национален празник в основния ни закон да бъде вписан 24 май.
,

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
5
 
7
 
! Отговори
Граф Игнатиев-2 преди 8 месеца
Самите руснаци водят спорове относно този договор. Запазени са писма на Игнатиев в които открито признава, че смисъла на прелиминарния документ е само един- да се натяква на Българите, че Русия ги е "освободила" та да се натяква през следващите няколко хилядолетия да са "благодарни" Днес виждаме, че този замисъл си има своите продажни привърженици и е успешен. Истината е че руската дипломация е работила "благодарното" население да поиска да се присъедини към Русия, както става днес с Донбас..
320
4
 
12
 
! Отговори
Граф Игнатиев преди 8 месеца
Същият този век Русия води 6 войни с Турция (все освободителни) и прилапва Крим, Бесарабия, Молдова и територии в Кавказ. В нашият случай всички се чудят каква подписват на 3 март-прелиминарен договор значи "недействителен" и затова няма нито един от Великите сили, няма българи, а турците питали какво точно подписват и защо. България НЕ СЕ ОСВОБОЖДАВА-кой вярва в тази простотия. Има васална територия Румелия (неосвободена) и окупирано от Русия княжество. двойно робство, двоен васалитет
319
7
 
9
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Все ми е тая дали 3 март ще е национален празник. Радеффф да ми обясни що за две години еднолично управление всичко поскъпна ?
318
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На 3-ти Март 1885 се подписан довора от Сръбско-Българската война, след като Батенберг е бил заплашен от Русия и Австро унгария, че ще ни нападнат, ако не спрем.Иначе казано, ако ще е 3-ти Март, да е заради попедата и укрепването на България след тази война, а не Турско - Руския договор.
317
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Не само близките на Радев,а целия български народ ще брани 3март,а шепа бивши комунисти,сега представящи се за евроатланци,не искат най-българския празник.
316
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гласувам против всичко, което се подкрепя от Митрофанова. Това е моят личен протест срещу агресорска Русия.
315
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скрийте го вече тоя Рундьо. Копейкин се покри, тоя изскочи. Ще получа уртикария от тая ДС мутра продажна.
314
5
 
7
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До НеСъмСРадев Само от любопитство, защо искаш националния празник да е 3 март, вместо, да речем 24 май, 6ти или 22 септември?
313
13
 
6
 
! Отговори
НеСъмСРадев преди 8 месеца
Доста не харесвам Радев, но ако има референдум за 3ти март ще гласувам да остане празник...По-важният въпрос е, какво се опитват да прикрият в т.н. промени в Конституцията, че пускат флашката за Националния празник изобщо...
312
10
 
1
 
! Отговори
Газим си историята.. преди 8 месеца
...а това хич не е добре. Ми що да не махнем тогава и 8-ми март, той пък за какво е...?! И половината други празници може да махнем и да разчистим календара. Тъкмо ще и дойде добре на експлоатиращата класа в тая нещастна държава.
311
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Деса *** не мирясва. Не знам за никой близък на Рундьо, освен нея. Другите се срамуват от познанството си с него.
310
1
 
4
 
! Отговори
999 преди 8 месеца
Различните политически режими имат различно отношение и оценка на миналото,поради което националния ни празник се променя при смяна на политическото управление.За национален празник на България да се избере дата в чест на значимо събитие в историческата памет на нацията.В този ред на мисли 6- ти или 22- ти септември са подходящи дати.Св.св.Кирил и Методий ,чествани на 24- ти май са част от православния календар,но те не са творците на ,,българицата".
309
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руските пооддлоги гаазз пииккаят!
308
5
 
8
 
! Отговори
Minuva42 преди 8 месеца
каква е логиката - ако 3-и март не е национален празник ще бъде забравена дата? Ами тогава не заслужава да е национален празник? Как толкова години никой не забрави 24 Май или пък 6-ти Септември (въпреки усилията на БКП)?Самия довод, че ако не е национален празник ще се заличи от съзнанието на народа е нелеп.
307
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Българин__бе то и азбуката е българска, а създаването и е окултурило дори рассия, така че що да не е 24-ти май, защото кремълците не искат да се знае на кого дължат писмеността си, дори някакъв беше казал на сев. македонци, че те са създателите....рассия мрази България
306
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Малко за политика__няма как друг да раздели народа, както радеф и нефелното му юмруче, и м/у другото, менторите на радеф(кремълските) не са по-добри
305
3
 
11
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До Малко за политика Дебата за националния празник е много преди Денков да дойде в политиката. За разлика от него чорапа е отдавна в нея и е напълно наясно с разделението, което предизвиква. Русофили срещу Българи.
304
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
близки на радев бранят всички комунистически символи с голи гърди хахахаха
303
7
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 8 месеца
Проблемът на Денков не е в това, дали търси война с Радев, а че ментори са му продажници и слуги на чужди интереси. Ако не беше така, нямаше точно преди избори да се пъчи да сменя националният празник например. Не е нужно човек да е академик, за да му е ясно, че това ще предизвика разделение, и то точно между тези, които бяха заедно на площадите срещу модела ГЕРБ.
302
5
 
1
 
! Отговори
Тихомир преди 8 месеца
Историк - бегай СПЕШНО на психиатър.