Помощи от 1850 лева на месец у нас само след 3 дни труд във Франция

Младите не искат да ги наемат законно
159
Помощи от 1850 лева на месец у нас само след 3 дни труд във Франция
Снимка: Pixabay

Милиони левове печелят хора без работа, стоейки си вкъщи, от френска безработица. Въпреки че обезщетенията са напълно законни, те се получават по схема, а хората взимат средно по 1850 лева на месец цяла година само след 3 работни дни във Франция. За практиката алармира бизнесмен от региона на Гоце Делчев, който през последните няколко години не може да си намери персонал, който иска да работи законно. Предлагат ми да ги наема без договор, за да не загубят помощите, обясни за “Труд news” инвеститорът, който има няколко предприятия в различни схеми на икономиката.

Схемата е проста. По френското законодателство при помощите за безработица се изплаща процент от последната заплата, а не както е при нас от средната сума от възнагражденията за определен период. Така дори и да работите само 3 дни на полето във Франция, българската държавата е длъжна да ви изплаща процент от цялата месечна заплата, която бихте заработили, в продължение на до 1 година, според това колко години трудов стаж без прекъсване имате. В тези случаи първите три месеца обезщетение се изплащат от Франция, а останалите - от родния бюджет. В резултат на опцията има стотици злоупотреби. Много хора реално или фиктивно работят по 3 дни или седмица в чужбина, а след това си стоят вкъщи и получават средно по 1850-2000 лева на месец в продължение на година, обясни схемата за “Труд news” бизнесменът.

Той съобщи, че само в региона на Гоце Делчев за миналата година са изплатени близо 50 милиона лева обезщетения на хора, които са работили във Франция или близо 4000 души се препитават на този принцип.
Вече е практика и цели семейства да се издържат по този начин. Първата година безработен е съпругът, следващата жена му, после 20-годишното му дете и така бюджетът на фамилията е осигурен, посочи той. При кандидатстване за работа, същите тези млади хора, най-често в трудоспособна възраст, настояват да ги наемат “на черно”, за да не загубят гарантирания си доход. Редица предприятия работят по този начин, а на част от селските пътища в региона можете да видите “пазачи”, които следят за непознати автомобили, които отиват към фабриките и сигнализират нелегалните работници да си тръгнат, разказаха представители на бизнеса. Другият трик при проверки е нелегалният работник да каже името на редовно зает, който в момента не е на смяна, тъй като инспекторите нямат право да им искат документи за самоличност, а само могат да проверят дали лице с тези три имена е законно наето на трудов договор.

Загубата е за бюджета - милиони левове обезщетения за хора, които не са допринесли по никакъв начин за родната икономика, плащани реално от всички останали, които се трудят съвестно, инвестират и плащат данъци. За проблема неколкократно е сигнализирано до институциите, които обаче отговарят, че практиката е законна и не могат да направят нищо по въпроса.

От бизнеса предлагат при получаване на помощи от чужбина хората, които ги вземат да трябва да се подписват поне 3-4 пъти седмично в Бюрото по труда, както работещите са длъжни да се явяват всеки ден на трудовото си място, като по този начин злоупотребите според тях ще станат значително по-непривлекателни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: Францияработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
Аз пък съм за преди 1 месец
Всички хора плащат осигуровки ама много не ползват помощи за съкращение или болнични,като си помисля колко не доживяват до пенсия, а са плащали вноски по 30 и повече години.Аз например за 22 години веднъж съм бил съкратен и взимсх помощи 6 месеца ,а ми се полагат 12,но си намерих работа
107
0
 
1
 
! Отговори
Значи не е така преди 1 месец
От района съм,проблема не в помощите а в една шивашка фирма ,името и започва с Р .Хората си ходят в чужбина бачкат и си плащат осигуровките и не са за 3 дни а за месеци.Като си дойдат ползват помощи за съкращение по закон.Проблема е че фирмаджията е свикна на роби за малко пари ,защото преди години в гоце делчевско беше безработица, а сега хората не искат да се смазват за МРЗ.
106
1
 
14
 
! Отговори
Не вярвайте на лъжи преди 2 месеца
Без да съм много запознат с френските закони ви казвам,.че няма държава която да изплаща помощи на проценти от заработката когато си работил 3дни и това е поредната пропаганда и измишльотина на българина. Мисля че тези хора работят цяла година и после 9 месеца са на бюрото в България като им се заплаща не повече от 70% от заплатата която са взимали, но получават тези 70% в лева. Едно време аз бях в Германия една година и получавах 1300евро. Съкратих се и вземах в България 800-900лева 9 месеца.
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това си е схема на помаците, евала! Глупавите франсета нека плащат!
104
1
 
19
 
! Отговори
КОЙ ПЛАЩА преди 2 месеца
Кой плаща 1850 лева помощи месечно ? Ако е България , после да не ревете , че нямате пари за нищо.
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
17 МИЛИОНА ФРАНСЕТА РАЗЧИТАТ НА ТРИ ДНИ РАБОТА ЗА ЕДНА ГОДИНА КЕФ ЛЕЖАЧКА,НАЛИ!!...
102
16
 
4
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
Украинците се сражават и за нас.
101
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До Въшки жалки 82 (104) - изобщо не си наясно. Само част от парите за украинците идват от ЕС. В КРАЯ НА МИНАЛАТА ГОДИНА БЯХА ДАДЕНИ ПОРЕДНИТЕ 12 МИЛИОНА ЛВ. ОТ НАШИЯ ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ. А ПРЕДИ ТОВА- ОЩЕ И ОЩЕ! Много си заблуден, ако си мислиш, че всички пари за украинците са от ЕС!
100
2
 
29
 
! Отговори
Ввв преди 2 месеца
До 85Бг не плаща нищо...списвача на статиятатъп катогъз...плаща Франция по банков път...за да ти се плаща трябва да си регистриран в бюро по труда в Франция и да имаш банкова сметка в френска банка...кви са тия тънинаписани тук...
99
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви са тия просто...тии Българската държава не плаща нищо...плаща Франция...що си регистриран в бюрото по труда в Франция плаща се по банков път от Франция...само дето тук в Uk тия почнаха да ги режат ...набарат ли те че не си в държавата жалнатимайка
98
8
 
20
 
! Отговори
Опс преди 2 месеца
Ако завижда на парите бизнесмена , да иде да поработи и запоти дебелия *** във Франция да види как е.....и борса ще се взима и 2000 лв ще му търси човек...айде чао!
97
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако не вярвате, елате да видите, какво става в малките градове.
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"тези приказки са за *** шарани да се набутат да отидат до франция да се пробват, то така ако беше лесно във франция никой нямаше да работи" - Изтървал си последните 10 години във Франция. Става и лесно, ако имаш деца, да ги запишеш в училищата, за да точиш помощи и за тях, докато те си седят вкъщи и са писани със СОП. Само да попитам - когао последно видя 'просячета', дето преди нападаха на рояци хората? Минали а едно 5-6 годни, нали? Защо ли ;)
95
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"<div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">Оставям настрана, че статията е пълна измислица, защото да получаваш една година помощи в размер на максималната сума трябва да имаш минимум 15 години непрекъснат трудов стаж, а последните 3 години от тези 15 трябва да са те осигурявали на максимума." ха ха ха ха ха ... Така ли? Сигурен ли си? Айде си изкарай документ, че си на помощи от франция и го дай на един счетоводител, да ти обясни ...
94
0
 
31
 
! Отговори
abe преди 2 месеца
abe тоя бизнесмен от гоце делчев ...що риве. Не може да даваш 700 за 8 часа труд 22 работни дни...и некой дет взима 2000 от борса да дойде да ти работи. Всички така наречени бизнесмени не дават пари....после що българете и братята дет са братчеди на българете...сички са у франция.
93
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От години търбя за това. А сега нека ви кажа следните - МОжеш да получаваш както тези 1850 лева, можеш да получаваш И от чужбина, по нашите уми правила. Минималната в Дания е грубо 3500 лева. Вадиш фалшивия телк ... ох кракът ме боли, ох гърба, не 12 месеца, ами до 60 месеца има точат. Как е! Платил 20000 лева вноски, за 3-4 месеца ги избирва и после суче 5 години. А ние работим, за ад плащаме всичкотова.
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"От бизнеса предлагат при получаване на помощи от чужбина хората, които ги вземат да трябва да се подписват поне 3-4 пъти седмично в Бюрото по труда, както работещите са длъжни да се явяват всеки ден на трудовото си място, като по този начин злоупотребите според тях ще станат значително по-непривлекателни." - Това са глупсоти и само ще тормозите хората, които РЕАЛНО има нужда от безработицата.
91
0
 
12
 
! Отговори
Мед ми капе преди 2 месеца
На сърцето. Вземайте смело. Долу Сглобката
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Въшки Жалки Ще си подаряваме на когото искаме, подарявай и ти, кой те спира.
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Пфф глупости с 3 г. редовен стаж, при безработица в една Гърция,за да вземеш помощ, тя е 1г. гледат не стаж а посл. около 8 м.да имаш 125 раб.дни помощ 1000 лв