Бойко Борисов: Досиетата да се разсекретят незабавно

Последните изменения на НПК вкараха възможността законни информатори на престъпността да получават по право достъп до класифицирана информация, допълни той
8 апр 2005 09:40,
Бойко Борисов: Досиетата да се разсекретят незабавно
Адвокатските лобита си променят законите, заяви Борисов. Снимка: Булфото
„Последните изменения на Наказателно-процесуалния кодекс тихомълком приеха и промениха достъпа до класифицираната информация - вкараха възможността законни информатори на престъпността - адвокати и хора, които нямат никаква проверка за класифицирана информация и не се проучват за надеждност, да получават по право достъп до всички нива на класифицираната информация“, обяви главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов в интервю за бТВ.

Той отговори на въпрос дали ще спази точката от закона, която бе приета от депутатите и ще даде ли списък на Държавната комисия по сигурността на информацията /ДКСИ/, която от своя страна да го връчи на партийните лидери, който съдържа имена на действащи агенти в тайните служби, които се кандидатират за депутати.

„Няма да коментирам измененията, защото те са не само абсурдни, но и връх на обслужването на какви ли не интереси“, добави ген. Борисов. Той уточни, че визира адвокатите, които получават достъп по наказателни дела от общ характер, представляващи класифицирана информация.

„Адвокатските лобита си променят законите, така че на практика и националната сигурност, и борбата с престъпността да минават през тях“, каза още той.

Незабавно, с консенсус от всички политически партии, да се разсекретят досиетата. Преди 4 г. имаше син парламент, син президент, син кмет на София, син прокурор, сини съдии и въпрсът с досиетата можеше да се реши демократично и завинаги“, заяви Борисов.

„От министъра зависи дали ще се даде списък на депутатите и партийните лидери с действащите агенти“, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание