Али Юзеиров пред Dnes.bg: Купихме си партия!

Инициативен комитет опитва да създаде формацията ОТОМАН
Обновена: 10 дек 2010 14:53 | 9 дек 2010 07:04,
549
Али Юзеиров пред Dnes.bg: Купихме си партия!
Братята Юзеирови. Снимка: БГНЕС

Братята Юзеирови ще се опитат да създадат партия ОТОМАН отново. 

Преди три седмици във вестник „Конкурент“ (всекидневник за Северозападна България с централен офис във Враца) беше публикувана „Учредителна декларация на инициативния комитет на създаване на политическа партия Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък (ОТОМАН)“. 

Ние сме за силна държава, която насърчава толерантност, отговорност, морал и солидарност между своите граждани, твърдят от инициативния комитет. 

Толкоз вече сме тренирани в гимнастиката, че вече сме приключили почти с всичко. Надявам се до 2-3 седмици даже да внесем документи в Софийски градски съд, заяви в интервю пред Dnes.bg Али Юзеиров.

Братята Юзеирови – Али и Юзеир, станаха популярни в българските медии към края на миналата година.

През септември 2009-а те се опитаха да създадат партията "Мюсюлмандемократичен съюз", а три месеца по-рано привлякоха вниманието към себе си и с организацията "Български червен полумесец".

Кандидат за президент

Политическите планове на братята обаче не се изчерпаха с "Мюсюлмандемократичния съюз". Днес Али Юзеиров е категоричен, че ще се кандидатира за президент:

„От седми месец ние сме направили промяна в една партия, която се казва ДЛПС [Демократична либерална партия на справедливостта]. Ние станахме членове на тази партия, направихме конференция, сменихме управителя, сменихме председателя. И от седми месец до ден днешен ние не можем да узаконим промяната в тази партия. Или както се казва на български жаргон – купихме си партия регистрирана и те не ни регистрират промените“.

„По една или друга причина аз, живот и здраве, с волята на Всевишния, ще бъда кандидат за президент. Дали ще ми издигне кандидатурата ОТОМАН, дали ще ми издигне кандидатурата ДЛПС, дали ще ми издигне кандидатурата инициативен комитет, това е нашето желание“, заяви пред Dnes.bg Юзеиров.

Ние не искаме властта, искаме да покажем, че ни има тука, обясни той.

Бизнес на три континента

Запитах го как ще финансира кампанията си: „За никой не е тайна, че само за миналата година платих близо над 100 000 лева данък на държавата. Аз никога не съм казвал, че съм беден човек. Недейте да бъркате едното с другото. Това, че от една година системата ме натиска и бизнесът ми в България не върви – това не означава, че ние не сме бизнесмени. Ние правиме бизнес на три континента, разберете го! Ние не сме някакви прошляци!“.

През октомври тази година Окръжният съд в Търговище потвърди присъдата на Юзеирови, наложена от Поповския районен съд заради опит за учредяване на партия на религиозна основа: Юзеир бе осъден на година условно, а Али – на глоба от 4000 лева.

През 2009 година опитът за учредяване на "Мюсюлмандемократичния съюз" срещна противоречиви реакции в чуждестранни сайтове, популяризиращи исляма. 

Базираният в Доха сайт IslamOnline през октомври миналата година посвети публикация на политическия проект на Юзеирови, в която цитираше Ариф Абдуллах, бивш председател на закритата организация ОИРК (Обединение за ислямско развитие и култура). „Не мисля, че формирането на тази партия  [Мюсюлмандемократичен съюз] е в полза на мюсюлманите в България“, заяви тогава Ариф Абдуллах  в телефонно интервю за IslamOnline. Юзеирови нямат популярността да спечелят изборите, посочи още Абдуллах.

Аз наистина не се шегувам

Година по-късно Али Юзеиров твърди, че не му липсва смелост.

„Аз в едно интервю на радио Хоризонт казах, че да, официално заявявам, че съм фундаменталист и съм радикалист. Ако това е престъпление в България, да дойдат да ме арестуват“, добавя той.

Аз съм много известен в моите среди. И това нещо ще го видите на президентските избори. Аз наистина не се шегувам. Аз непрекъснато контактувам с моите събратя от малцинствата и, повярвайте ми, аз съм много актуален между тях, заявява Али Юзеиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


549
Още по темата: отоман
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
450
0
 
1
 
! Отговори
sirrio преди 13 години
до КараибрахимТи оня същия *** ли си от форума на pomak.eu? Много смел си станал нещо, вече драскаш и по други сайтове. Нищо не става от вас, нито от турците нито от помаците! Аз ви мислех за хора, но явно е че сте пълни ***! ***!!! Майка ви да е...а. Мястото ви не е в България!
449
0
 
2
 
! Отговори
Tihomir преди 13 години
Такива като Али Юзеиров трябва да бъдат съдени за насаждане на омраза,етническо напрежение и много подобни....
448
0
 
2
 
! Отговори
хахаах преди 13 години
от кога осъдените могат да стават президенти... аз викам да вземем да си сложим за президент някои от "наглите" "докторите" "клошарите" и т.н. така поне ще знаем кой бандити ни уравляват :) а и при тях законите се спазват,има си йерархия някаква,контрол,наказания :) който не слуша става храна на рибите..
447
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Dobro utro ot Germania,zashto vie tam v nashata mila rodna strana se zanimavate samo s gluposti,ne vi hodi da sedite pred kompa i da se javkate,ima mnogo po/zanimatelni raboti.Kakvo znachenie ima koy ima komputer ,vsa6tnost ot kakiv etnos e .Ne vijdam nikakiv smisal v tova da si vikate bulgar ili tur4in i da se iznervyate.Hubav den ot men.
446
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
smeshko
445
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хаха куките пак сипуснаха доносниците да се правят на екстремисти да се дига тиквения рейтинг на боко кой ще ви се върже бе клоуни
444
0
 
2
 
! Отговори
demokrat преди 13 години
затова е хубаво да си знаеш корена, да си знаеш историята я тя е очеадна. всяка ръка вдигнала се срещу нас все е изсъхнала- така ще е и занапред. явно е права баба Ванга като казваше , че някой народи нямат звезди а планети/ например византия/ и ще изчезнат, а ние имаме не една звезда, а цяло съзвездие. какво ли имат Турци и САЩ предстой да се види този век. да не се окажат и те с планети.
443
0
 
1
 
! Отговори
demokrat преди 13 години
същите тези демагози стигнаха до там, че сред българите изповядващи ислям се насаждат протурско съзнание. но това не е от ден два, а от 1878 г. насам- държавна политика, а 500 г. насилствена като върха е 1876 г.- да пиша ли какво е станало в батак,, перущица и т.н или и това не се е случвало.сега просветна ли ви Г-хн 9 до безкрайност какво става. как българи се настройват едни срещу други на верска основа и се прокарва протурско самосъзнание на тези които не знаят корена си
442
0
 
0
 
! Отговори
demokrat преди 13 години
до 463 т.е -9 , ама май до безкрай. след като не можеш да свържеш за какво иде реч малко пояснения- белкем прогледнеш. но за полирани мозаци - няма как да помогна.казано е народ без история е народ без бъдеще. а може ли да си обясниш как един народ многоброен/ 2-ри след индиците/ по Херодот така изведнъж изчезва, а на неговите територии се показва един друг народ, който не се знае от къде е дошъл. Колко време е необходимо демагози да ни манипулират за да се стигне до тези 2-мата. религия народ
441
1
 
1
 
! Отговори
Кодош Ефенди преди 13 години
До еничара Ибрахим: Забрави да споменеш и великия Али *** (IV век), който е изобретил джинджипляктора - уред, с който установил влиянието на лунните фази върху менструацията на кокошките.
440
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кара Ибрахим без да иска е избрал много точен ник за себе си от "Време разделно". Името на един *** откъснат от майка и от род и върнал се да убива, полудял от злоба за това че е откъснат от рода си, сам сред чужди и изправен срещу своите.
439
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-интелигентните мюсюлмани да четат коментарите към подобни статии, да правят заключения и да взимат мерки! Няколко малограмотни пубертетчетачета и още един-двама комплексари в зряла възраст вършат срещу своята мюсюлманска общност това, което цяла армия провокатори трудно би извършила! Обикновените, отрудени турци дали изобщо имат представа за тези келешлъци?
438
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аменхотеп, по-често пускай биографичните данни на двамата смешници!
437
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"345", как ще реагираш, ако някой каже това на ***? Излагаш мюсюлманите и настройваш много хора срещу тях. Работиш срещу себе си. Сам прецени какво вършиш!
436
0
 
3
 
! Отговори
Lyubo преди 13 години
Като чета коментарите разбирам, че тоя полуграмотен *** изпълни задачата си. Кошера започна да жужи. Най-правилния ход е под такава статия да няма коментари. А полицията и ДАНС вместо да слухтят кой е пикал на криво да внимават има ли опасност за националната ни сигурност, защото според мен скоро ще има. Дано съм лош пророк!
435
0
 
3
 
! Отговори
Един от българите преди 13 години
Кара-Ибрахиме, чак сега имах време да изчета всички постове. Ти отвреме навреме успяваш да спечелиш симпатии, защо сега ги изгуби така наивно? Който обижда цяла етническа общност, докато е скрит зад компютъра, много ли е достоен? Българите купуват по-малко компютри в сравнение с други европейски народи, защото са материално притеснени. Никъде не споменаваш обаче каква е етническата принадлежност на онези бълг.граждани,които имат компютри.Аз обаче никога няма да обидя някого заради етноса му!
434
0
 
1
 
! Отговори
–9 преди 13 години
А бе ти луд ли си?Защо задръстваш с тези писания!?Къде се намираш, че създаваш затруднения да ти превъртам тъпотиите?На много умен ли се правиш?
433
0
 
3
 
! Отговори
Fanetti Mazakuro преди 13 години
Писна ми на феса от масовата турцизация.
432
0
 
2
 
! Отговори
demokrat преди 13 години
извинявам се, че не е точно по темата, но за тези ми е ясно. ако бъкгарин направи това в турция да са го обесили. а нашата прокуратура откакто е в съдебната система е с вързани очи за престъпления по Глава пЪРВА от НК>
431
0
 
2
 
! Отговори
demokrat преди 13 години
ако искаш да разбереш още нещо влезни в blog.bg и чети статиите на иконата с тигъра. ето още една статия за един велик тракиец. ОРФЕЙ- ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СТАНА БОГ Има личности, чийто пример продължава да буди възхищение дори и хилядолетия след смърта им. Нашият Орфей е доказателство за това. Създадени са много статуи, художествени мозайки и фрески изабразяващи славният певец. Името на тракийският благородник е преплетено в безброй легенди и предания, а учението му е оказало изключително голямо значение в оформянето на европейската култура. На Орфей се приписват въвеждането на постенето, прогонването на епидемии, предсказването на бъдещето и пречистването от греховете. Не кой да е, а сам хиперборейският Аполон, дава на великият тракиец златна лира, от чийто струни се отронват вълшебни звуци трогващи дори строгите богове. Певецът с магически глас не само е лекувал душите на болните, но е показал пътят към божественото. Няма друг мъдрец, мислител и философ, който в онази отдалечена епоха да е успял да проникне така дълбоко в съществото на битието и да се докосне до безкрайните полета на вечността. Поради тази причина мнозина тръгват по стъпките на великият тракиец и в последствие биват създадени учения подобни на неговото. Питагоризмът и вярата на келтските друиди нямаше да съществуват без мъдростта литнала от устните на Орфей, попила в старата тракийска земя и в сърцата на нейните обитатели, а после чрез техните слова разпространила се навсякъде и посяла семето на любовта към доброто. Учението на славният тракиец променя значително обществото на древна Гърция. Проклий твърди, че цялата елинска теология ( наука за божственото) е рожба на орфеевата мистагогия ( въвеждане в мистериите). Знае се също, че известните мислители Питагор и Платон са почерпили много от извора на знанието потекъл от сърцето на безсмъртният тракиец. Орфеевата доктрина става дори основа на елинската духовност, наука и философия, като продължава да оказва силно влияние дори и във ранните векове на християнството. Вярата във възкресението и в безсмъртието на душата се считат за основни принципи на орфеизма. Това е причината траките да приемат сравнително лесно носещото същите идеали Исусово учение. Интересна подробност е това, че ранните християни са наричали Спасителя Вторият Орфей! Няма грешка, Христос е наричан Вторият Орфей! Това показва колко важна е била личността на благородният тракиец в древността и какъв дълбок отпечатък е оставила в съзнанието на хората. Орфей е отъждествен с нашият Господ от когото идва спасението и просветлението. В това разбира се няма нищо чудно, и Орфей, и Христос са носители на доброто, изцеляват болни, борят се със злото и имат достъп до вечната мъдрост. Двамата са орисани с жестока и мъченическа смърт, но побеждават телесното и се сливат с вечността. Житейският им път става пример за подражанение на тези търсещи абсолютната истина за човещкото съществуване. Има много и различни предания за Орфей. Разбира се най-известно е това, в което благородният тракиец се влюбва в красивата нимфа Евридика, намира щастието в съвместният живот с нея, но загубва съпругата си, ухапана от отровна змия. От мъка по нея той слиза дори във ада, успява да трогне лодкарят Харон, който го превежда през Стикс в света на мъртвите. С песните си и опияняващата мелодия на своята лира разтърсва сърцето на бог Хадес, който му връща любимата при условие, че тя ще върви след Орфей, но докато той стигне светът на смъртните не бива да се обръща назад и да поглежда към любимата си. Можеш ли обаче да вървиш из смрязяващите кръвта подземия на ада и да не се безпокоиш за тази, с която си делил всичко. Нали с всяка стъпка ще те нападат мисли добре ли е тя, следва ли ме, ще бъдем ли отново заедно? Разтърсван от терзания Орфей се обръща, за да види как опечалената Евридика се стапя в мрака, отнесена обратно в ледената прегръдка на Хадес. Като мълния болката прониква в сърцето на младият тракиец. Със сълзи на очи той отново умолява богът на смъртта да му върне любимата, но този път господарят на подземният свят е неумолим. Нито сладкият глас, нито вълшебната мелодия на златната лира го трогват. Прокрусен от мъка Орфей се завръща в света на хората, но там няма радост за него. Вместо весела музика пръстите му изтръгват тъжни ноти от струните, гласът, който е омайвал дори дивите зверове сега докарва само сълзи и тъга. Срещайки празнуващи вакханки Орфей намира смърта си.Служителките на богът на екстаза биват разгневени от поведението на певецът, който вместо да слави Дионис оплаква загубената си любов. В пристъп на неконтролируема ярост вакнанките убиват Орфей, разкъсват тялото му на части, а главата му хвърлят в река Марица, чиито води я отнасят чак до остров Лесбос. Скърбящите музи събрали частите от орфеевото тяло и ги погребали с почести в подножието на Олимп. Преданието разказва, че славеите от това място пеели много по-запленяващо отколкото тези от други региони. Това разбира се се дължало на факта, че тленните останки на тракийският музикант лежат там. Това е легендата предадена от елините. Те обаче са приели всичко буквално и не са успели да вникнат в смисъла на тази трагична и вълнуваща история. А историята на Орфей и Евридика съдържа дълбока мъдрост. В съдържанието са вплетени важни концепти, до които велики мислители ще достигнат едва след дълги векове. Чак около хиляда години след великият тракец, Буда ще заключи, че привързването води до нещастие, че материалният свят е една илюзия, която ни е оплела с невидими окови причиняващи страданиие на душа и тяло. По-мъдър урок е трудно да се даде. Не е възможно по-добре да се каже, че трябва да живеем днес, сега, да се насладим на всеки момент, да обръщаме внимание на близките си, защото хубавият сън може внезапно да свърши. Всеки момент е уникален и никога няма да се повтори, такова е естеството на света. Нито плач, нито молби ще върнат загубеното, затова е по-добре да се радваме на любовта и топлината давана от близките ни докато можем. Трябва да превърнем момента във вечност обръщайки очи към красотата на човешките отношения и пиейки от щастието поднесено ни от божията обич. Да, душата е безсмъртна, отново ще потеглим по определен път, но вече няма да е същото, а не е и нужно. Децата са щастливи защото за тях всичко е ново. Танцуващите листи на дървото, безкрайният полет на облаците, опияняващият аромат на цветята, щумът на водопада и танцът на морските вълни изглеждат съвсем различно в детските очи. Невинните се радват истински и затова детската душа е изпълнена със светлина. Младите кипят от енергия защото не са натоварени с бремето на светските грижи, които животът струпва на плещите ни. Колкото и стоически да гледаме на изпитанията те оставят дълбоки белези в нашето съзнание и ни карат да остаряваме. Опитът да се търси вечен живот и да се победи смърта носи само печал. Орфей постига невъзможното карайки Харон да допусне в царството на мъртвите, звършва подвиг смилявайки Хадес и измолвайки съпругата си обратно...но всичко е напразно. Един поглед назад и красивият пясъчен замък се срива...Поуката в тази тъжна история е, че човек не трябва да се самопогребва в миналото. Можеш да хвърлиш много усилия, да направиш чудеса, но просто няма да си струва, в крайна сметка ще бъдеш затрупан от тъга и печал. За да победиш смърта трябва просто да се научиш да живееш като бог. Да се изпълниш с доброта и любов, да създаваш красота и да не се привързваш към нищо защото и няма смисъл, ще бъдеш разкъсан на части от своите собствени спомени и терзания. С отслабването на духовната сила идва и краят а тялото. Вместо да се покриваш със сивата прах на един безкраен живот е по-добре да се прераждаш отново и отново, и да поглеждаш на света с очите на дете, да бъдеш обновен и чист всеки път, за не носиш бремето на спомените от предишният живот. Само така щастието и радостта могат да траят вечно. Плътта е временна, колкото и добре да се грижим за телата си, те са обречени на гибел и тлен, така е било, така и ще бъде. Привързването към материалното неизбежно ще накара душата да страда. Орфеевото послание е ценно, то е един важен житейски урок, но в древността е било разбрано само от малцина. В Тракия учението на безсмъртният певец става популярно макар да бива леко променено от по-късни мислители като Залмоксис- обожественият гетски духовен водач. Всъщност тази промяна е в положителна насока защото се касае за развитие, т.е. следва се напътствието на обаятелният учител човек да не се приковава към миналото, а да гледа напред, да се пречиства постоянно и да се обновява непрекъснато. Залмоксис успява с прости думи да предаде мъдростта на Орфей и с това печели боговението на своят народ, а дори и на други далечни племена (келтите). Няколко века след Залмоксис Посидоний свидетелства за друго тракийско орфическо общество, така наречените ктисти. Те били от племето на мизите ( наречени в по-късни времена българи) които се въздържали от месоядство и се хранели само мляко, сирене, мед и зеленчуци. Поради тази причина Омир ги нарича богобоязливи и капнобати. С възхищение гръцкият историк Страбон разказва за тяхната духовна извисеност. Ктистите не се боели от нищо, въздържали се от насилие и живеели в хармония с околният свят, това ги е направило чисти. Да, самата дума ктисти е гръцкото предаване на българското прилагателно чисти. Понеже в езикът на южните ни съседи няма нито звук, нито буква Ч, то те предават тракийската дума чисти като ктисти.Неин вариант срещаме в санскритските чита-чист, чистота и свита- светлина. Една интересна подробност е това, че ранните тракийски християни са наречени катари, т.е. чисти. Тяхното верую бива демонизирано от гърците и е наречено ерес, с което се започва жестокото преследване на хората, които ние познаваме като богомили.... Дали Орфей е предполагал как неговото учение ще промени света, дали е осъзнавал въздействието си върху хората? Как е приел ролята си на духовен водач, откъде е почерпил силата да се придържа към доброто дори и в тежки изпитания? На много въпроси няма да получим отговор, но едно е ясно, славният тракиец е заслужил напълно своето обезсмъртяване. Част от него живее и във нас, защото ние сме потомци на тези, които жадно попиваха орфеевата мъдрост, видяха света с очите на Господа и се преродиха във вечността. Добротата и чистосърдечето са типични черти на българина, както също благородството и милосърдието. Само тези, които са духовно чисти и нравствено извисени са в състояние да простят на враговете си и да им отвърнат с добро както правеха дедите ни. Ние сме особен народ, дадени са ни много дарби и положителни качества, затова и сме орисани да разпространяваме посланието на любовта. Премеждията и неволите не са пречупили предците ни, няма да пречупят и нас защото всъщност са закалка за битката на доброто срещу злото. Придържайки се към старите си идеали ние се връщаме към нашите корени, а това е най-сигурният начин да оцелеем в тези трудни времена. Няма от какво да се страхуваме, искрата на живота гори вечно в сърцата на смелите.