Земеделското министерство ще продава имоти?

С тях ще се компенсира свития бюджет на министерството
Обновена: 4 ное 2011 15:19 | 4 ное 2011 15:18,
75
Земеделското министерство ще продава имоти?
Мирослав Найденов. Снимка: БТА

Бюджетът на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за следващата година е свит с 4,1%, съобщи в парламента министър Мирослав Найденов.

За да компенсира намалението за 2012 г. се обмисля разпродаване на част от Държавния поземлен фонд.

Допълнителна причина за „разпродажбата“ е и голямото търсене на земеделски земи в момента, обясни министърът.

В същото време гордостта на кабинета - Агенцията по безопасност на храните няма да пострада.

"Нейният бюджет няма да бъде редуциран, защото нейната работа е приоритет за аграрното ведомство", гарантира Найденов.

Министърът обясни, че нейните инспектори, които проверяват качеството на продуктите по пазарите са недостатъчни – няколко стотин души за цялата страна.

"Те не могат да играят на стражари и апаши, нямат правомощия да арестуват", коментира той.

"Търговците като видят инспекторите в началото на пазара и докато стигнат до средата му, нарушителите – продавачи вече са се укрили", обясни Найденов и призова потребителите да изискват документи за произход на храните като отговорни потребители.

"Виждате, че с няколкостотин инспектори не можем да контролираме цялата страна и буквално да излизаме на война", оправда се той.

Въпреки недостига на инспектори стана ясно, че Найденов няма да поиска увеличение на бюджета за Агенцията за следващата година.

"Преди около месец подписахме рамково споразумение с представителите на различните браншове, в което фиксирахме финансовата рамка, която трябваше да залегне в бюджет 2012 г. В момента тя не е в този вид, в който е в споразумението", обясни той.

Така например компенсация за намаления общ бюджет на министерството ще се търси и от Селскостопанската академия (ССА), в която предстои сериозна реформа.

Още по темата

С нея се е захванал бившият заместник на Найденов – доц. Георги Костов. Той замени бившата й шефка Светла Бъчварова, след като Сметната палата откри финансови нарушения във ведомството.

Последва протест на ръководството на ССА, което прие уволнението като саморазправа.

Сега освен че трябва да се справи с вътрешната съпротива в Академията, Костов ще трябва да оптимизира и състава, за да намали бюджета.

Не е изяснено още и дали ще бъдат продавани имоти на ССА, коментира Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
TimeToChange преди 12 години
Всенародното мнение е, че територия на България е земята на България.На д-р Мирослав Найденов му е време да преосмисли житейските си ценности и министерският си пост.
73
0
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 12 години
Бюджетът на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за следващата година е свит с 4,1%, съобщи в парламента министър Мирослав Найденов. За да компенсира намалението за 2012 г. се обмисля разпродаване на част от Държавния поземлен фонд.Лошото управление на ГЕРБ навлиза в нова фаза. Земеделските земи в българия могат да се продават на чужденци с конкурс/търг според поправки в закона!Колко българска земя ще остане на България в тази криза?
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Миро, Миро да ти е6а майката Миро!
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На ГЕРБАРИЯ земя не й трябва! Да живее далаверата!
70
0
 
5
 
! Отговори
of преди 12 години
Министъра на земеделието, обърнете внимание на ЗЕМЕДЕЛИЕТО е стигнал до гениалната идея да продава земя.....нямам думи!!! 22 г. разсипия и продължава.....некадърници, толкова ли не можете да създадете условия за производство, че само да продавате се пънете и то маскирано пак със заобиколни термини! За каква безопасност на храните говорим??? Някой чул ли е какво стана с прословутия стандарт за лютеницата???
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя що не ходи да лекува говедата и свинете по врачанско.Тръгнал бюджета да оправя-затова акъл се иска,не само да плямпаш.Тая земя да не би да е на министъра,това е народна земя,ако иска да я продава,реферндум,так някой ден ще решат,че може да проддадем на Турция малко от България,щото трябвало да се кърпи бюджета.Стегнете си данъчните,а не пипайте земята.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая агенция по храните е пълна глупост, каква гордост... Продайте я цялата заедно със служителките, земята не продавайте
67
4
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, Време е да коментираме двете най-непочтенната Мантри на "либералните" макро икономисти, като Дянков...:1. 10% плосък данък 100% събираемости2. "... В условия на криза данъци и осигуровки не се вдигат...! "- Тази максима е вярна само за държавите и секторите с високи данъци..., като Германия Англия и Швеция и като Косвените данъци в България! - Да така е, когато данъците са високи, в държавата има висок жизнен стандарт и има криза, данъците наистина не се вдигат...Къде сме ние...:1. Преките данъци в България са най-ниските в Света...2. Съотношението непреки към преки данъци е най-голямото в Европа (бедните са най-високо обложени, а богатите - най-ниско)3. Цените на стоките и услугите са Европейски..., а жизнение стандарт е близък до този на концлагеристи...Изводи...:1. Без вдигане на Преките данъци и таваните за всички видове осигуровки - засягащи най-богатите не можем да минем... 2. Ако се вдигнат косвените данъци данъците на бедните (ДДС, сгради, смет и т.н.), ще трябва да преживеем втори Ленин...!!!3. Нали помните кой садист е казал на времето...:"... дивия капитализъм ражда ежедневно, ежеминутно, ежесекундно комунизъм..."Че кой *** го иска...???
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че тоа да не му е бащиния та да продава?
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като искат да продават земя, защото както обикновено не им стигали парите, поне да разрешат на българските пенсионни фондове да я купят - те имат пари и то много пари, които инвестират в чужбина. Така земята ни няма да отиде в нечии крадливи ръце. Но сигурно няма да стане, защото фондовете няма да платят рушвети или под масата на продавачите.
64
0
 
11
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Продайте всичко *** ***, долна, ненаситна. Продайте, вдигате цените, съкращавайте хората, та дано тоя наред се събуди и ви зирита като кравешки *** от тоя обор, наречен Министерски съвет.
63
0
 
7
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Продайте всичко *** ***, долна, ненаситна. Продайте, вдигате цените, съкращавайте хората, та дано тоя наред се събуди и ви зирита като кравешки *** от тоя обор, наречен Министерски съвет.
62
3
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
М-р Найденов, има пари в изобилие, ноНикой в ЕС не ни приема на сериозно, заради Американският свръхлиберализъм на Дянков, който е пагубен за България и безумие за нормалните държавници в ЕС... Облагане само на депутатските безотчетни пари не стига, ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕ НА НАЦИЯТА, защото в България ИМА ПАРИ за нормални заплати и пенсий, и за УСКОРЕНО РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКАТА, без да се застрашава макрофинансовата стабилност?Много е просто... ТРЯБВА САМО- От американски СВРЪХЛИБЕРАЛЕН (високи косвени и ниски преки данъци), ВЕДНАГА да преминем към европейски ДЕМОКРАТИЧЕН финансово-икономически модел на ДАНЪЧНО РАВЕНСТВО, като:1. Физическите лица да плащат без таван за облагането - еднакви подоходни данъци, здравни и пенсионни осигуровки, независимо дали произлизат от труд, доходоносна собственост или социални помощи 2. Преките(за богатите) и косвените(за бедните) данъци се изравнят Сега съотношението им е 1:7, а такова чудо няма никъде в Европа!!!3. Заплатите да се повишат до нивото на реалната производителност на труда- Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските4. Печалбите се обложат по европейски- Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда..., значи декларираната печалбата е 22 милиарда... (а истинската е по-голяма, около 35 милиарда). Целият бюджет на държавата е 24 милиарда...!!! Следователно..., печалбите от експлоатация на чужд ТРУД у нас, са фантастично високи, дори за представите на Американците, които междувременно на 2-ри август ПРАКТИЧЕСКИ ФАЛИРАХА - За инвестираната в България част от печалба данъка ДА СЕ НАМАЛИ на 5%...(за миналата година са реинвестирани само - 2 милиарда...)!- За останалата печалба данъка ТРЯБВА да е 37.5% (колкото са удръжките на физическите лица от труд) и да се удържа при източника(тук в България) - тогава в бюджета след тяхното инвестиране ще влизат поне още 10 милиарда, които сега се изнасят зад граница от честните частници!!!
61
0
 
11
 
! Отговори
Гнусотия преди 12 години
Видяхте ли го ***? Уж загрижен за българската земя, пък ще я продава. На кого? Кой има пари да купува? Или ще я подаравя? Няколко пъти връща делото в съда за имотите на Симеон, понеже не могат да докажат, че не е негова, чудеха се какви хватки да прилагат, манипулираха обществото, а целта била друга. Това правителство е по крадливо, но за сметка на това най-некомпетентното от всички досега.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе Бъчварова и тя не беше цвете за мирисане,ама Костов си е направо луд.Изпълнява мръсните поръчки на ББ. и Миро.Всичките ръководители които не му играят по свирката,и му пречат на далаверите ги принуждава да напуснат(казва им "или си подаваш оставката или ще намеря за какво да те уволня дисциплинарно)Едни *** си отидоха -дойдоха по-големи..
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано се задавите,дано!Това е свещена българска земя,***,кой ви дава право да продавате/подарявате майката земя!Дайте възможност на хората да я работят,но не,вие ни спъвате на всяка крачка,внасяте некачествени ***,които убиват родното земеделие,всячески ни пречите да се доберем до някаква ,макар и малка програма по еврофондовете,а сега ще продавате и майката земя.Изедници народни,срам нямате ли!!!!!!!!
58
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Нямат срам!!!!!Защо не казаха всичко това преди изборите -щеше да им се наложи да кувуват повече гласове.....
57
0
 
13
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Оставка - моментално!ОСТАВКА!
56
2
 
22
 
! Отговори
Томас преди 12 години
54в България има организация наречена МИС - машинно изпитателна станция. Има една в Русе и една в Пловдив. Всички земеделски машини, които се продават в България до сега минаваха от там на проверки. Сега някой *** е решил, че вече няма нужда машините да бъдат проверявани и ще се продава всичко - като станат инцидентите ще видим ще понесе ли някой отговорност, но по-интересното е, че директорите на двата МИС-А са уволнени - те имат земи - особено пловдивския е много апетитен - 100 декара урегулирана площ, която някой ще открадне пардон приватизира. А глупаците от народа се радват, когато им говорят, че в БАН имало 7000 човека на работа. Явно отново се действа на принципа има човек има проблем няма човек няма проблем. Ще изгоним хората от БАН, пък после ще откраднем каквито имоти има пардон приватизираме.
55
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов, вземи му се скарай на този да не говори глупости, че ако пипнете свещената българска земя, напоена с кръвта на дедите ни няма да ви простим, ни МВР, но Господ ще ви помогнат!