АЕЦ "Белене" не влияела на цената на тока

Преглед на печата на 2 април
Обновена: 2 апр 2012 07:35 | 2 апр 2012 07:34,
56
АЕЦ "Белене" не влияела на цената на тока

 "Белене" не влияе на цената на тока", уверява в интервю за "Труд" Димитър Главчев, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ. Пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще действат в най-лошия случай още 5 и 10 години съответно, а се работи успешно за удължаването на техния живот.
 
Енергийната система в момента е балансирана и решението за отказ от АЕЦ "Белене" не би трябвало да влияе пряко на цената на тока в близките 10 години. Българският енергиен сектор расте, не сме се отказали от участията си в едни от най-важните проекти като "Южен поток" и "Набуко". Енергийното "лидерство" не се постига единствено с участие в изграждане на атомни централи, смята Главчев.
 
"Москва не вярва на сълзи, пази интереси", коментира "Труд". Кремъл не губи нищо от отказа на България от АЕЦ "Белене". Не само че ще си получи и последната вложена копейка в този проект, но остава и зелената светлина пред целта му да построи руска ядрена мощност на територията на Европейския съюз. Освен това Русия получи ангажимента на България да ускори строителството на газопровода "Южен поток", което всъщност бе най-голямата цел на Кремъл.
 
Причината да се бърза? - от март 2013 г. в ЕС влизат по-строги правила за сертифициране на оператори на газопроводи от трети на общността страни, тоест и Русия. Друга полза за Москва е поканата към "Газпром" да изгради газова електроцентрала на площадката в Белене. Новата енергийна мощност била нужна на страната, за да балансира зависимите от времето ветрогенератори в Северна България. Сигурно е така, но защо "Газпром" и защо без конкурс?

 "Най-често намаляваме заплати на провинили се магистрати", посочва в интервю за "24 часа" Петър Стоянов от ВСС. 46 магистрати са наказани така за последните четири години. 15 магистрати са понижени в ранг, което също води до намаляване на месечното възнаграждение. 9 са санкционирани със "забележка", двама - с "порицание". Девет са свалени от ръководни постове в Темида, 27 магистрати са уволнени дисциплинарно. За четири години съветът е разгледал общо 535 дисциплинарни преписки срещу магистрати.

Трябва да се даде право на 16-годишните да гласуват - идеята представя в интервю за "Сега" съпредседателят на партия "Зелените" Борислав Сандов. Той посочва, че живеем във време, в което младежите на 16 са много по-адекватни в политическите си възгледи, отколкото най-възрастните, и за тях е много по-важно да гласуват и да избират бъдещето си, защото чувстват, че глобалните промени влияят пряко на живота им.

Когато си на 16 и осъзнаваш какво се случва в страната ти, но нямаш право да гласуваш, това те демотивира да останеш в тази държава, в която нещата се решават от хора с ретроградно мислене. Правото на 16-годишните да гласуват ще стимулира тяхната политическа активност и желанието им да останат в България. Младежите и в момента са политически активни, но тяхната активност се излива по площадите, защото нямат друга реална възможност да влияят на политическите решения.

"Апаратът ще реши лидерската битка в БСП", коментира "Монитор". Неслучайно обиграният в задкулисните игри бивш президент Георги Първанов иска бъдещият председател на БСП да бъде избран с пряк избор. Той е наясно, че апаратът ще подкрепи Сергей Станишев на конгреса, докато новото лице има голям шанс, ако за него гласуват всички партийни членове. Това обаче няма как да се случи не защото няма достатъчно време, както твърдят от лагера на Станишев, а защото те просто няма да го допуснат. Затова и възможността да се появи трети кандидат става все по-хипотетична.

По-вероятно е Първанов, виждайки, че няма да победи, да се оттегли, без да посочи друг човек. И отново да щурмува партийния пост, след като БСП загуби изборите догодина. Дотогава най-малкото ще се изясни и дали Станишев ще остане шеф на европейските социалисти. Ако той не остане, а и загуби изборите, тогава може да дойде часът на бившия президент.

 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
53Анонимен преди 1 минутаПремахнат поради нарушение на правилата на сайтаза боко като за умрел - или хубаво или нищо
34
2
 
31
 
! Отговори
Калин преди 12 години
като са научите, че с далавера и паразитиране .. само не става, доведохте страната до мизерия .. обрекохте я на перманентна такава ! тогава мое ми говориш.. ти си най умния .. ти и оня петър димитров :) хаха ае ***. .това, че нагли .. не ви дава основание.. да ни занимавате с истериите си .. далавераджии!!! срам е този проект и колосална далавера .. и не лъжи хората .. само вие имате изгода от белене!!!! ДАЛАВЕРАДЖИИ.. КОМПЕТЕНТНИ СТЕ КОЛКОТО ЕДНА АМЕБА
33
0
 
32
 
! Отговори
Хронист преди 12 години
След като малко се паразнесе пушилката от залповете тези дни, ето едно мноооого интересно видео****youtube/watch?v=QSE2grkfYOk&feature=youtu.be**** и съответно "матрял" за размисъл. Изводите оставям всеки да си ги направи... :)Аз само се замислих какви ли крупни душевни катаклизми са предизвикали такива тектонични разломи и грандиозни обрати във възгледите на вожда?
32
0
 
35
 
! Отговори
outsider преди 12 години
За цената на тока трябва да говорят професионалисти и то не партийно ангажирани. Това, което съм чувал да казват, е че в момента най-евтин е тока от АЕЦ "Козлудуй" а т.н. микс от усредняване със скъпия ток (особено от възобновяеми източници) дава крайната цена. Ако се построи АЕЦ "Белене" тя ще дава втората най-ниска цена след Козлодуй независимо от разходите за изплащане на строежа. Така че едно следващо правителство може да стартира проекта отново.
31
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Калинчо моето момче от написаното от тебе си личи само, че си един *** селски ***, който явно и основно образование няма, така че не цапай форумите с крайно некомпетентни и неграмотни словоизлияния.
30
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Белене" не влияе на цената на тока" според Димитър Главчев. Може ама на цената на тока в САЩ. Колкото и да си *** би трябвало да осъзнаваш, че когато една стока в случая ТОК е в излишък цената на пазара е ниска. За това в арабските държави бензина например е почти без пари а тук е 2,80 лв. за литър. Но както знаем и сме чували всички "*** НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА", а по слаба от нашата не знам да има, така че за народа сами си правете извода.
29
0
 
38
 
! Отговори
минаващ за малко преди 12 години
"Белене" може да не влияе на цената на тока, но други фактори влияят на други цени! Например: цената на газа за България вече е намалена с 11%, но ДКЕВР УВЕЛИЧИ цената му за бита с 12%. Яйцата вече са по 0.30ст(бройката), но пък един козунак струва 4-5лв.(бройката),от две седмици насам се наблюдава ПОСКЪПВАНЕ на:брашното,олиото,фасула,свинското,пилешкото, малотрайните колбаси и каймата. Ама нищо,по-важното е,че "Белене" не влияе на цената на тока.
28
8
 
31
 
! Отговори
Калин преди 12 години
бягай от тука ве .. този реактор .. съветския .. с немска електроника .. и китайски кабел .. да си го слагат другаде . колко излезе до сега, далавери ...!!! В КОЗЛОДУЙ ИМА ПЛОЩАДКИ .. И НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА :) ПИГМЕЙ .. САМО БОГОМИЛ МАНЧЕВ .. И ГОЦЕ ДА ТОЧАТ ПАРИ.. ТИ ЛИ ЩЕ ПЛАЩАШ .. ЗА БЕЛЕНСКИЯ ТОК ВЕ .. КОМУНИСТ НЕДЕН ДАЛАВЕРАДЖИЯ
27
0
 
34
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
"защо "Газпром" и защо без конкурс?" е главният въпрос! 16 годишен да гласува? ГЛУПОСТИ!!! На 18 не е много ясно какво преценява и какво не, та на 16!
26
6
 
31
 
! Отговори
qqd преди 12 години
Интересно, че всички смятат колко стотинки ще струва тока произведен от АЕЦ-а в Белене, без да добавят цената за построяването на въпросния АЕЦ. Защото ако го направят току-виж излезе, че този ток златен ще стане и политиката на бат Бойко да спре строителството в Белене е правилна.... Еййй, това комунистът цвета си мени, ама нрава не... :))))))
25
2
 
41
 
! Отговори
До 39 преди 12 години
Калинчо мама, а каква е точно разликата между един нов реактор в Белене и един нов реактор в Козлодуй? Според некои тикви - никаква! Е, тогава защо требва да е в Козлодуй, а не в Белене?Имаме ли лицензирана площадка, проучване, проектиране и половината строителство свършено? ДА!Имаме ли такова нещо в Козлодуй? НЕ!Начи преди да се почне каквото и да било в Козлодуй, пак требва да набураме ЕДИН МИЛИАРД за това, което отсвирихме у Белене, та да можем да почнеме да сметаме колко ще ни струва!
24
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Позиция на Националната мрежа на родителите по Закона за дететоПроектът за Закон за детето (ПЗД) влиза в пряко противоречие с правата и свободите на българските граждани. Той не зачита правата на родителите по отношение отглеждането и възпитанието на децата, иначе гарантирани в чл.47(1) от Конституцията на Република България, чл 5 и 18(1) на Конвенцията за правата на детето, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи Протокол 1, чл. 2; Международният пакт за гражданските и политическите права чл.18(4); Конвенцията срещу дискриминация в образованието чл.5(1)б и др. Цялостната философия проектозакона е порочна. Родителските отговорности не могат и не бива да бъдат заменени с всеобхватни административни предписания, нито могат да бъдат предоставени на държавата. Идеята, че най-добрият интерес на всяко дете може да бъде реално защитен извън семейството му, пряко собствените му майка и баща, противоречи именно на най-добрия интерес на детето. В закона преобладава нездравата инсинуация, че всеки родител е потенциален насилник, затова всяко дете трябва да бъде представлявано, а неговият най-добър интерес защитаван от държавата. Проектът за Закон за детето е изключително груб опит от страна на неговите съставители да атакуват и разрушат семейните ценности и да обезцени незаменимите лични връзки между родители и деца, така необходими за развитието на детето. Той е абсурден като правен документ, вътрешно противоречив, пълен с неясни определения, несъгласуван с останалите закони. Тъй като не създава правна сигурност и дава възможност за произволни интерпретации и то по отношение на най-чувствителни отношения като тези между родители и деца, единственото, което такъв закон може и ще предизвика, е злоупотреби, корупция, трафик с деца и политически репресии. Поради това настояваме твърдо: 1. Проектът за Закон за детето да бъде категорично отхвърлен! 2. Авторите на този обществено вреден проект да бъдат публично назовани и отстранени от работа по законодателството, което касае семейството, родителите и децата 3. Всяко законодателство, което касае семейството, родителството и децата да зачита в пълнота КООНПД и компетентността на родителите да взимат отговорни решения за отглеждането, възпитанието, образованието и здравето на своите деца. Призоваваме всички загрижени родители да се информират, да информират близките си и да се противопоставят на приемането на този проектозакон.Можете да се включите към фейсбук групата на НМР, или да ни пишете на адрес: nmroditeli @ gmail
23
2
 
40
 
! Отговори
Калин преди 12 години
БЕЛЕНЕ НАТОВАРВА НЕК.. НО КАК ДА ИМ ГОВОРИШ ЗА ПУБЛИЧНИЯ ДЪЛГ НА ДРУГАРИТЕ ОТ ГЕРБ .. КАТО ЦЯЛАТА ИМ РАБОТА Е КОМСОМОЛСКА .. ШМЕНТИ КАПЕЛИ ..!!ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ ОТ БЕСЕПЕ ГИ ЗНАЕМ. РЕВАТ ЗА БЕЛЕНЕ .. ЩОТО СА НА ДАЛАВЕРА .. ЯКА ЗВЕРСКА ДАЛАВЕРА !!МАФИЯ .. БИЛИ ЗА АТАМА АМА НЕ ИСКАТ 7 БЛОК В КОЗЛОДУЙ .. ПИТАМ ПРОСТИЧКО.. ПРОСТАЦИТЕ .. РЕАКТОРА ПО МАЛКО СЪВЕТСКИ ЛИ ЩЕ Е АКО СЕ МОНТИРА В КОЗЛОДУЙ ВАЩА .. ЕКСПЕРТНА .. ПОЛУГРАМОТНА .. ***
22
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От къде знаем, че АЕЦ"Белене" ще произвежда най-евтиния ток?
21
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спокойно, Бойко е договорил да внасяме ток от Грузия ... през Турция!А знае ли колко са загубите по преноса и колко ще ни одерат за тази електроенергия допълнително?По добре да си я донасяме В КОФИ...Може и в бидони.
20
0
 
36
 
! Отговори
Странно преди 12 години
Отново половината статия е по темата, другата половина от статията няма нищо общо със заглавието... Толкова ли не можете да разделите това което пишете в две отделни статии, ами ги обединявате!?!?
19
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Димитър Главчев е ГЛАВОК !
18
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама изобщо няма значение, като спрем 5 и 6 блок на Козлодуй има да плащаме на Цветелинчето зелената енергия на 10х цени!
17
1
 
49
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Защо Овчаров го продава ли- ами щото си е направил далаверата!!! А защо Борисов спира АЕЦ-а? Защото Уорлик така му е НАРЕДИЛ! Още първия ден Уорлик каза, че ние нямаме нужда от атомна енергия! Ама ти като дълбок гербераст милееш за всичко щатско, нали? Сега и Шеврон като ни нахакат да дупчат из Добруджа за газ, който няма да е по-евтин! И как реши, че съм червен? Червен, ама морав е любимият ти вожд- още не си е върнал книжката!!!
16
6
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Б.Б с едноличното си решение за отказ от АЕЦ Белене подписа смъртната присъда на единствения работещ отрасъл в България!