Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка

В Мароко минималната заплата е 240 евро, съобщи Драгомир Стойнев
Обновена: 7 окт 2012 17:21 | 7 окт 2012 14:09, Елка Василева
735
Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка
Сравняват заплатите у нас вече с тези в Африка. Снимка: архив, Булфото

В България твърдо мога да заявя, че има експлоатация на работниците, каза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев. Той участва в кръгла маса "Заплащането на труда в България - предизвикателства и перспективи", организирана от КНСБ.

Ние имаме възможно най-ниските заплащания не само в ЕС, а вече и в Африка. В Мароко минималната заплата е 240 евро, а в следващия член в ЕС- Република Хърватия - 450 евро, каза Драгомир Стойнев.

Той отбеляза сред причините за ниското заплащане у нас на труда прекалено голямата по думите му норма на печалба – 35-40 процента. В останалите развити държава тази норма е 18 процента. Там хората предпочитат да инвестират в своите работници, вместо да си купят яхти, да ходят на скъпи почивки и да си купят луксозни вили, каза Стойнев.

В отговор на въпрос Стойнев заяви, че противоречи на всички международни норми за една и съща работа в различни региони да се плаща различна заплата, при това регламентирано от държавата. Ако искаме да обезлюдяват конкретни региони, точно това трябва да направим, добави Стойнев.

По отношение на предложението на КНСБ за ръст на пенсиите от 1 януари с 10 на сто Стойнев напомни, че БСП е заявила още през август позицията си, че от 1 януари всички пенсии трябва да се увеличат с 11,2 процента. Настояваме майчинските да следват минималната работна заплата, което означава да станат 310 лева, както и за това всяка майка да получава детските от 35 лева, чийто размер също е необходимо да се увеличи, допълни Стойнев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


735
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех днес.бг и днес не пропуснаха да покажат червената си същност. Навсякъде хотелите пълни с почиващи. По летищата пълно с хора отиващи на почивка навън. И после говорят, че нямаме пари. Е има една ромска прослойка дето са бедни ... но българите защо се оплакваме?
75
0
 
9
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 11 години
Аз не се оплаквам,пък и заплата не взимам.Важното е че далавера върви.Само от цигари,*** и наркотици си докарваме с бат*Бойко по 3-4 милиона евро на ден.Гарантирано от ГЕРБ.
74
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малките заплати ги дават частиците-комунисти, днешните червени капиталисти... Работя в едно от малкото държавни предприятия и мисля, че 1800 лв на месец в тази Световна криза изобщо не са малко... БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ....
73
0
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Еее,има още няколко...държави в света,които биха ни завидели на...заплатите - Бряг на слоновата Кост и още няколко...острова в Тихия океан.Ще взема да емигрирам...там и да ям...кокосови орвхи на корем;това е...детската ми мечта.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Петър Петровикономист: за чуждитеинвестиции:"Българският пазар нее ограничение зачуждите инвеститори. Макар и малък. ОтБългарска територияима достъп до целиятевропейски пазар.Така че ако не идват вБългария е по други причини. Имаме добриданъци заинвеститорите - най-добри от целиятевропейски съюз.Причината, че не идват, е липсата наинфраструктурата отобразовани хора итехническипредприятия. За коетоизцяло е виновна дясната политика.Образованите иначетените не оставатв България - защотодесните им казват ченяма срамен труд и да заповядат да работяткато чистачи за 200-лева. Защотоминимална заплатабила грях спрямопазарна икономика. И имало безработицазащото минималнатазаплата била твърдевисока. Деснитетвърдят че многомладежи искат да работят за 200-лева ибизнеса може дапредостави такиваработни места, нодържавата забранява,чрез закона за минимална заплата"
71
7
 
26
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Нали искахте ГЕРБ бе, на ви сега ГЕРБ. Никога заплатите не са били толкова ниски като съотношение с цените, НИКОГА ПРИ НИКОЕ ПРАВИТЕЛСТВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Идете пак гласувате за тях!!
70
1
 
25
 
! Отговори
tikva07 преди 11 години
След моя мандат идва края на Света. Още маите са го предрекли
69
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Голямо постижение!Винаги сме сред първите отзад напред.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БВП на Мароко е2,941 $ на главаНашият със сигурност е над ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ. Че дори и над ЧЕТИРИ ПЪТИ по паритет. Защото този на Мароко май е по паритет.
67
0
 
17
 
! Отговори
шибаняк преди 11 години
остава да си направим процедури като майкъл джексън ставаме черни и отиваме в африка на гурбеет
66
0
 
0
 
! Отговори
до 57 преди 11 години
Като сте неграмотни няма да знаете разбира се.
65
1
 
21
 
! Отговори
да-да,ама не преди 11 години
Гласувахте за *** мутра с фамозен прякор-"ТИКВАТА" която обеща 2000/две хиляди/ лева средна заплата.Гласувайте пак за него и ще разберета къде се*** гладните.Гарантирано от ГЕРБ ! Бог да пази България.
64
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костоф и Тиквата на каторга.
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко шивача ще оправи заплатите и пенсиите на 150 години ще се взема пенсия.
62
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При толкова много крадене...Подариха срещу жълти стотинки всички важни отрасли на разни чужди фирми.Изнасят парите ни навън. Хората по провинцията загиват - няма поминък,само *** набези. 23 години безогледно разграбване и лъжи.Нека търпим още.
61
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво стана бре Европейци ... оказа се,че в Африка по - добре живеят от вас ли? :)
60
2
 
5
 
! Отговори
revlio преди 11 години
до tоя дето мрази евреите ти лично колко евреи познаваш и какво са ти направили ?питам без да се заяждам.
59
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе то няма празно заведение или плаж през лятото, просто реването е нещо като национален спорт.
58
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кви заплати искате ве лош матрял *** гладни освен за храна на кучетата за друго не ставате ***.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винету ще оправи заплатите по магисралите има работа, който няма пари на магисралата.