Плевнелиев твърд: Македония да спре антибългарската кампания!

Няма евросертификат за управляващите в Скопие, налагат омраза към България
Обновена: 31 окт 2012 14:51 | 31 окт 2012 12:32, Елка Василева
131
 Плевнелиев твърд: Македония да спре антибългарската кампания!
Президентът Плевнелиев се срещна с еврокомисаря Щефан Фюле. Снимка: БТА

Не можем да дадем евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България. Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на срещата си с еврокомисаря по разширяването и по политиката за съседство Щефан Фюле, който днес е на посещение в България.

Плевнелиев заяви, че властите в Скопие ще отключат перспективата за еврочленство не чрез пропаганда и маркетинг кампании, а чрез реални реформи и действия за добросъседство.

Още по темата

Не отричаме европейската перспектива на Македония, помагаме им и ги подкрепяме, но те още не са готови, каза българският държавен глава. Той посочи, че стратегически важно за дългосрочната стабилност на Балканите е в Скопие да започнат да прилагат европeйския подход към съседите, без провокации, без претенции и без манипулации.

Крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти, каза президентът Плевнелиев и допълни, че отговорният европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и съхраним историята такава, каквато е.

Държавният глава отново подчерта, че България винаги е подкрепяла присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. Плевнелиев посочи, че европейската интеграция е гарант за сигурността,стабилността и просперитета на региона и тя няма алтернатива. Президентът обаче заяви, че подкрепата ни не е безусловна и тя се основава на цялостното изпълнение на критериите за членство, един от най-важните, от които е за добросъседските отношения.

Във връзка с пакета по разширяването на ЕС, съдържащ стратегически преглед и доклад за напредъка на Македония, Плевнелиев каза, че страната ни не може да се съгласи с някой формулировки в него. Според нас докладът на ЕК за напредъка не отразява адекватно ролята на Македония в регионалното сътрудничество и състоянието на двустранните отношения между България и Македония, посочи президентът.

За съжаление в Македония се наблюдава тенденция на националистическа риторика, на дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес, каза Росен Плевнелиев. Той допълни, че в основата на тази тенденция е едностранната интерпретация на историята в силно националистически дух.

Президентът посочи, че България споделя открито съществуващите проблеми с европейските ни партньори и счита, че аргументите ни ще бъдат възприети правилно както от ЕС, така и от Македония, защото се базират на факти и доказателства.

България е много толерантна и търпелива, ние ще продължаваме да работим активно за европейската перспектива на Македония, каза още президентът Плевнелиев.

"Всички знаем, че Македония трябваше да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС. Аз съм от онези хора, които твърдо вярват, че не е добре да оставяме партньорите дълго да чакат пред вратата. Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство да се справим с национализма и съм убеден, че изолацията подхранва национализма", каза еврокомисар Щефан Фюле, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
10
 
13
 
! Отговори
Фифи преди 11 години
Плевнелиев ми изглежда точен човек!Бойко също е пич!Цветанов,Дянков,Найденов и Младенов яко лъжат.
57
20
 
3
 
! Отговори
SouthFrontSolun преди 11 години
Obedineta Makedonija vo Evropa bez granici............
56
3
 
35
 
! Отговори
Огнян преди 11 години
Браво Г-н Президент. Достойна позиция. Така трябва да реагираме на македонските провокации. Ако ги оставим без отговор ще ни се качат на главата и ще продължи кражбата на славната Българска 1300 годишна история. Когато македонците разберат,че са в изолация от всички свои съседи, ще си променят поведените със сигурностRead more: society.actualno/Plevneliev-kym-Makedonija-Sprete-kampanijata-sreshtu-Bylgarija-news_405391.html#ixzz2AsPphhLI
55
18
 
6
 
! Отговори
до социолог преди 11 години
Ти на тоя *** ли викаш " умен и достоен президент" ??? Леле ,мале... Тоз дето си плати ГЕРБ да го направят президент и затова подмениха чували и чували с бюлетини ,а в залата ,макар че е забранено имаше хора на ГЕРБ. Нито ги наказаха ,нито нищо ,само коментираха че били там да помагат... Е ,добре помогнаха ,та набутаха тоя "..." ( просто нямам определение изразяващо отвращението ми от него и *** му) ! Хили се като *** и повечето пъти плещи без да мисли !
54
2
 
13
 
! Отговори
BG Ninja преди 11 години
Eгати драмата Македонци и Руснацисамо плюят българите.Що така?
53
13
 
8
 
! Отговори
do 60 преди 11 години
На 47 и се радваш на президент-***, който прави това само, за да се хареса на такива като теб. Какъв национален интерес защитава тази мижитурка! Точно ти, на 47, дето си възпитан в ценостите на комунизма, да ми говориш за правене на дудуци? Аре до аптеката за хапчета за кръвно, а? Не искам да си говорим за нищо, тъй като с хора на средна възраст трябва да си внимателен, лабилни сте. Заради това, че на младини си бездействал, сега сме на това положение, дърт комунист. Хвърли ли си книжката?
52
5
 
29
 
! Отговори
15616+51+11651616541 преди 11 години
Турция и Македония никога не трябва да влизат в ЕС. Македония е българска а Турция е най пропадналата, първобитна, пълна с *** азиатска страна
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахаха...ами ай на ..аз съм 47 и не гласувам! Защото като гледам си някой мишок на сладка държавна служба дето прави дудуци да не си загуби топлото местенце! За системи на управление ли искаш да си поговорим и за Европа ? Или за великите сили ? Няма значени кой и какъв е президента като защитава интересите на България нещастнико! От такива гласуващи бунаци като теб сме на това дередже, да вземе вуйчо властта и да го уреди в данъчното и то рушвет да види :) И патриотизма не е партиен ***!
50
3
 
13
 
! Отговори
:) преди 11 години
Вероятно е чул позицията на ЕС по този въпрос преди да се изкаже. Защо не го каза преди седмица, месец или два?! Или тази антибългарска кампания е от вчера?
49
7
 
37
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 11 години
Другарки и другари, това правителство докара народа до просешка тояга. Да не говорим за пенсионерите. Ровят по кофите за *** да се прехранват. Я кажете по мое време така ли беше? Уж гласувахте за такъв като мене обаче нещо нещата не ви се получиха. Требеше да ме закопате нагоре със за.ника за да можехте сега да ми го цаливате. Защото по мое време немаше гладни немаше жадни. никой не се чудеше как да си плати тока парното водата и как да се нахрани. обаче това не ви аресваше и се оставихте на една шайка разбойнеци да ви земат сичко което бехте съградили с пот на челото. никогаж не сам мислил че у таа дръжава има толко *** народ. Сега като ви гледам от ония свет направо ми идва да ревна със цело гърло. Бабички и старци роват у кофите. Младите се дрогират и проституират. Тея дека работат работат само да си платат сметките на монополистите и за теХ остава едит квадратен болт с лева резба. Добре че умрех да не ви гледам резило.
48
1
 
7
 
! Отговори
56 преди 11 години
Ето как се поднася новината за изказването на външния министър в Македония, открийте приликите
47
5
 
3
 
! Отговори
Утрински весник преди 11 години
На средбата со претставниците на локалната самоуправа во Благовеград, то посочил дека Бугариа е земата коа има наголем интерес Македониа да оди по патот кон ЕУ, исполнуваи ги критериумите. - Нашата поддршка е конструктивна и се базира на генералната позициа дека сите наши соседи од Западен Балкан треба да бидат дел од ЕУ. Истовремено Бугариа стриктно се придржува кон принципите и критериумите за членство меу кои и развиваето и поддржуваето на добрососедските односи. Бугариа нема териториални претензии кон нико од соседите, но сметаме и дека нашите соседи не треба да имаат малцински претензии кон Бугариа бидеи во бугарската држава и општество секо е слободен да се декларира како што сака, изавил бугарскиот министер за надворешни работи.Младенов, како што пренесува БТА, нагласил и дека е важно Бугариа и Македониа заедно да ги чествуваат празниците и историата за да можат заедно да а градат и иднината.
46
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имаше вчера някакъв смешен *** дето правата на македонците в БГ ? И още няколко македончета(ако не са платени хейтъри ровят) Кажете бе *** албанския, сръбския или българския *** ще изберете накрая ? Нашиот е европейски поне и лична карта даваме! Само изпит по Българска история трябва да държите! То героите са повечето същите, само сценария е различен! Нашия истински, вашия измислен! Като нацията и държавата ви! :)))
45
8
 
7
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Аре да не ми се дървиш така, че пред компютъра е направо смешно. Псевдо патриотче, няма как да ме убедиш, че ти пука за България и в същото време да ми казваш как "За твое сведение НЕ гласувам никога". Говориш за Европа, европейски ценности, там хората гласуват. А теб те мързи да си закараш *** до изборната секция. Вместо това ми се правиш на партиот тук, в днес.бг ... Аман от такива, много сте!Като ти пука за БГ, защо приемаш ПРЕЗИДЕНТ марионетка на мутра?
44
15
 
11
 
! Отговори
Генерал преди 11 години
Тоя *** Плевнелиев не може да отреже собствената си жена, Македония ще реже за Европа! Бас хващам, че накрая ще одобрят влизането на бюрмите и ще лижат и мажат както досега! Гербажиите са продажни *** и дори за Турция ще лобират ако има как. Ако по някаква голяма случайност решат наистина да отрежат макетата, аз ЛИЧНО ще се запиша в ГЕРБ!!! Това обаче на практика няма да се случи, тъй че няма да ми се налага да се резиля на стари години!
43
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние посланник в Македония имаме ли ? Защо досега не е изтеглен ? Защо не са прекратени дипломатическите отношения? Много е лесно да лаеш пред платените си медии
42
3
 
19
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Христо Стоянидис (Стоянов), та ти си чист Българин от Южна Македония! Имаш си българското име, само дето 1925 (прочети малко история) са ви изселвали и покръствали "гърлежите". Дръжте си на българското, защото БЪЛГАРИН звучи ГОРДО, а грък е съвременен еквивалент на долен, мазен просяк. Македония винаги е била българска провинция (ненаселена преди кан Кубер 5 век) и каквото и да правят управляващите "кръвта - вода не става". Жалко е за промитите мозъци,но браво на президента че повдига въпроса.
41
7
 
32
 
! Отговори
социолог преди 11 години
Най-после и ние да имаме умен и достоен президент, а не като Гоце-трипера-ловеца-доносника на ДС.
40
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Става въпрос за Български интереси, той за Герб ми говори нещастника! Да, няма значени кой от коя партия е като става въпрос за България! Както например навремето натиснаха Костов при войната в косово да правим бежански лагери и да приемем албанци и той им каза НЕ ! Ако бяха влезли 10 хиляди, сега щяха да са милион! Ама това куха картуна няма как да го разбере! Същото е и с тия безродни измислените македонци - крайно време е да им кажем НЕ! Или да спрат с простотиите или ...ДГД !!! :)))
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обърка се ! Ако ти си платен хайтър, аз съм просто Българин! За твое сведение НЕ гласувам никога. Просто няма за кого или с тази система на управление които и да е..все ще краде! Ама на кухи парчета като теб няма защо да го обяснявам, няма да зацепиш! Иначе адмирации за това, че оценяваш написаното от мен! Ама ако си Българин ще ти пука първо за Бълагрия ***, после за партии и подобни глупости!