Плевнелиев твърд: Македония да спре антибългарската кампания!

Няма евросертификат за управляващите в Скопие, налагат омраза към България
Обновена: 31 окт 2012 14:51 | 31 окт 2012 12:32, Елка Василева
131
 Плевнелиев твърд: Македония да спре антибългарската кампания!
Президентът Плевнелиев се срещна с еврокомисаря Щефан Фюле. Снимка: БТА

Не можем да дадем евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България. Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на срещата си с еврокомисаря по разширяването и по политиката за съседство Щефан Фюле, който днес е на посещение в България.

Плевнелиев заяви, че властите в Скопие ще отключат перспективата за еврочленство не чрез пропаганда и маркетинг кампании, а чрез реални реформи и действия за добросъседство.

Още по темата

Не отричаме европейската перспектива на Македония, помагаме им и ги подкрепяме, но те още не са готови, каза българският държавен глава. Той посочи, че стратегически важно за дългосрочната стабилност на Балканите е в Скопие да започнат да прилагат европeйския подход към съседите, без провокации, без претенции и без манипулации.

Крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти, каза президентът Плевнелиев и допълни, че отговорният европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и съхраним историята такава, каквато е.

Държавният глава отново подчерта, че България винаги е подкрепяла присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. Плевнелиев посочи, че европейската интеграция е гарант за сигурността,стабилността и просперитета на региона и тя няма алтернатива. Президентът обаче заяви, че подкрепата ни не е безусловна и тя се основава на цялостното изпълнение на критериите за членство, един от най-важните, от които е за добросъседските отношения.

Във връзка с пакета по разширяването на ЕС, съдържащ стратегически преглед и доклад за напредъка на Македония, Плевнелиев каза, че страната ни не може да се съгласи с някой формулировки в него. Според нас докладът на ЕК за напредъка не отразява адекватно ролята на Македония в регионалното сътрудничество и състоянието на двустранните отношения между България и Македония, посочи президентът.

За съжаление в Македония се наблюдава тенденция на националистическа риторика, на дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес, каза Росен Плевнелиев. Той допълни, че в основата на тази тенденция е едностранната интерпретация на историята в силно националистически дух.

Президентът посочи, че България споделя открито съществуващите проблеми с европейските ни партньори и счита, че аргументите ни ще бъдат възприети правилно както от ЕС, така и от Македония, защото се базират на факти и доказателства.

България е много толерантна и търпелива, ние ще продължаваме да работим активно за европейската перспектива на Македония, каза още президентът Плевнелиев.

"Всички знаем, че Македония трябваше да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС. Аз съм от онези хора, които твърдо вярват, че не е добре да оставяме партньорите дълго да чакат пред вратата. Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство да се справим с национализма и съм убеден, че изолацията подхранва национализма", каза еврокомисар Щефан Фюле, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
24
 
! Отговори
Правилно преди 11 години
Стига с тия дипломатически увъртания ! Няма по-ползотворен метод за решаване на междудържавните отношения от откритото и честно назоваване на проблемите ! А проблемите в политическото поведение на Белград и на контролираното от него Скопие са очеизвадни ! И Брюксел трябва да бъде наясно каква е истината ! За първи път Росен Плевнелиев заема правилната и достойна позиция, за което може да бъде поздравен !
77
1
 
8
 
! Отговори
акуд преди 11 години
шес +++++
76
18
 
4
 
! Отговори
хахахаха преди 11 години
Тоя пък,роската,гой го бръсне за нещо,та и твърдост да показва....***
75
3
 
19
 
! Отговори
Ванче Михайлов преди 11 години
До ORCE Ти не си македонец,ти си долен мръсен сърбоман,а за такива като теб ние имаме една поговорка: СИТЕ СРБЕ НА ВРБЕ. Чети истинската история и ще разбереш може би защо ви ненавижда целия бял свят.От такива неандерталци като србите само мръсотия ипростотия може да се очаква.Заради вас срада целия свят заради 1-та Световна война предизвикана от едни прости и редко ограниченицървули.Затова най добре хърватите са ви изтребвали през 2-та Световна.Спомни си за известния хърватски "сърбомор".
74
14
 
4
 
! Отговори
краси преди 11 години
Голям т*шак е мистър Бийн, нали?
73
3
 
16
 
! Отговори
Мая преди 11 години
тоя е извън земен, незнае ли че няма такава държава, те са откраднали името от гърците, и няма как да влязат в ес без име
72
4
 
20
 
! Отговори
БУГАРИН преди 11 години
Оставете ги македонците бре хора! България ще я има и след 1300 години, ноооо ще граничи с Албания :))) Нека македонските си лаят, а албанците тайничко да си ги превземат *** през задния двор!!! На края ще лаят ама пред джамии, а не пред православни църкви :)
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Плевня и ти си мъж.Никаква мекост при теб как така мек.
70
2
 
20
 
! Отговори
коко преди 11 години
Яви се на *** в оная работа. Тоя път с гърците ще ви държим вън от всякъде докато ви дойде акъла сръбски ***!
69
2
 
22
 
! Отговори
до Orce преди 11 години
В Македония понеже нямате престъпост, но да вие никога не сте виновни за нищо, нали ние сме ви виновни за всичко. :) Много си жалък пич. Имам приятели македонци и ги уважам, но ти подобно отношение не заслужаваш. Какво си седнал тук да се обясняваш. Имате си много по-големи проблеми от нас в лицето на албанците. Сигурен съм, че си виждал албанската мафия какво прави. Хайде със здраве и ако може повече да не се явяваш тук още по-добре.
68
19
 
4
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Do site mili braca BUGARI Procitajte go malku pogore tekstot DVAJCA BUGARI OSUDENI NA SMRT ZARADI DILANJE NA DROGA VO MALEZIJA.Pred nekoj den fateni kradci na bankomati vo Africka zemja.Abe vie li kriminalci ce kazuvate dali sme nie za EU ili ne.SRAMOTA nadvoresnata politika vi e pod uticaj na edna orospija S.Mitrova i kvazi isoricarot B.dIMITROV aJDE SO ZDRAVJE ZA DENES UTRE NEKOJ GLUPAK EKOP PAK NESTO KAZE PROTIV mk PAk ce se javam
67
9
 
7
 
! Отговори
казал да казва преди 11 години
Другарят Плевелиев каза, че другарят Борисов му е казал да казва, че Македония не била готова за ЕС!
66
30
 
7
 
! Отговори
Адем преди 11 години
България и Македония си приличат по това ,че и двата народа фалшифицират историята поради комплексирана слабост търсят приказно величие в миналото.
65
16
 
3
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Do 73 Nekako se mi se cini deka od takva Evropa vo koja clenka ste i VIE BG nema da ima dolg vek.Do sega vo istorijata vo koj sojuz ste bile VIE sekogas se raspagal i normalno sekogas ste bile gubitnici t.e, luzeri.Pa se prasuvam sto ce ni e toa vleguvanje vo EU koga i taka so takvi lopuzi ne ni e mestoto.Ednostavno ne sme isti.Svetski rekorderi po lopovluk,obiranje avtomati i sto ne pa ajde sega kazi dali sme isti.E duri sega mi emilo sto sme na razlicni strani .
64
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иха "Плевнелиев твърд" тоя ли мушмурок, кога го изкомандват от Европата, или от сащ ще се изпъне като *** на студено, и пръв ще гласува "ЗА"
63
1
 
14
 
! Отговори
До Фифи преди 11 години
Фифи преди 22 минути> Плевнелиев ми изглежда точен човек! Бойко също е пич! Цветанов,Дянков,Найденов и Младенов яко лъжат.Не се заблуждавай. Всички са от един дол дренки, но в случая Плевнелиев е прав.
62
7
 
19
 
! Отговори
българин преди 11 години
Най-после и ние да случим на държавници. Б.Борисов и Р.Плевнелиев са истински българи , които защитават татковината. Безродниците от БКП-БСП искаха да станем 16 република на СССР, а Г.Димитров е предлагал на Сталин да бъдем част от Югославия.
61
3
 
27
 
! Отговори
кики преди 11 години
Бойко отдавна каза,че няма да толерира повече Македония.Сега и Плевнелиев изрази категорично мнението си.Факт е обаче изказването на еврокомисар Щефан Фюле.По думите се разбира повече от ясно,че България ТРЯБВА да подкрепи Македония,нещо за което лично аз съм категорично против.
60
4
 
20
 
! Отговори
#### преди 11 години
Ако бяхте и по-твърди за Турция...-равни нямаше да имате!!!Всеки може да вади нож на умряло куче!!!Замислете се с кои народи сме близки и с кои не...
59
25
 
3
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Samo procitajte si gi denesnite komentari pa ce se vidi koj po kogo plue i ponizava.Golemi heroi ispadnavte koga edna mala dva milionska nacija ja gusite da mrdne napred .SRAMOTA poglednete se vo ogledalo ce sija vidite grdata odvratna fasisticka faca.A POSLE OVOJ SKANDAL od Plevneliev A I DRUGITE NE ZNAM DALI CE IMA OBRAZ NEKOJ DA DOJDE I DA RAZGOVARA SO NASITE OD VLASTA.Ednostavno prikaskata e zavrsena so takva omraza napred ne se odi.ZBOGUM