Без затвор за работодател, неплащащ осигуровки

Депутатите отхвърлиха законопроекта на ГЕРБ
Обновена: 12 сеп 2013 10:20 | 12 сеп 2013 09:44,
55
Без затвор за работодател, неплащащ осигуровки
Снимка: архив, БТА

Парламентът отхвърли промените в Наказателния кодекс, които инкриминират неплащането на осигуровки от страна на работодателя. Законопроектът беше внесен от ГЕРБ. 

Текстовете обаче предизвикаха бурни реакции от страна на БСП и ДПС. От двете партии обясниха, че бизнесът не е готов за подобни промени. От ГЕРБ категорично отхвърлиха тези твърдения. 

От 1997 години насам текстове за инкриминиране на невнасяне на данъци фигурират в НК. По една или друга причина обаче години наред невнасянето на осигуровки не се смята за престъпление, обясни в кулоарите на парламента вчера Владислав Горанов. По негови думи още по време на управлението на ГЕРБ, по настояване на синдикатите, е започнало подготвяне на такива текстове.

Още по темата
"Укриването на осигурителни вноски е по-вредно за обществото дори от невнасянето на данъци", заяви Горанов.

Длъжностно лице, което избегне установяване или плащане на задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, за допълнително задължително пенсионно осигуряване или за задължително здравно осигуряване в големи размери, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до две хиляди лева, предвиждаха текстовете от ГЕРБ.

Когато деянието е извършено с участието на орган по приходите или регистриран одитор, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Когато задълженията за задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, за допълнително задължително пенсионно осигуряване или за задължително здравно осигуряване са в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния, 

Парламентът прие на първо четене още два законопроекта за изменение на НК, внесени съответно от Министерският съвет и от ГЕРБ. Те са почти идентични и засягат трафика на хора.

Те въвеждат изискванията на Директива 2011/36/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 5 април 2011 г. относно предотвратяването и борбата с трафика на хора и защитата на жертвите от него. Предвидена е изрична правна норма, която гарантира, че компетентните органи са оправомощени да не провеждат наказателно преследване или да не налагат наказание на жертви на трафик, когато последните са били принудени да извършат престъпление като пряко следствие от трафикирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: осигуровкиплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
14
 
! Отговори
Ваня преди 10 години
Е това да има най-сетне здрав контрол по дяволите е единствения начин да имаме малко от малко нормални условия!! Но страха от затвор за мое най-огромно съжаление в нашата прекрасна иначе държава не съществува!! Ми много ясно че трябва да се плащат всички осигуровки бе ами от къде ще има пари за здраве и за пенсии бе *** такива Не мога да разбера ние топлат вода ли откриваме едва едва в 21 век или? Ми как ще претендираш после за кредит бе ако не си осигурен на пълната сума бе?
46
0
 
14
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Не е нужно да има затвор за работодателя, достатъчно е да има сероизен контрол, взаимодействие между иституциите и високи глоби т.е. когато не се плащат осигуровки, това означава, че няма и здравни книжки там където е необходимо, здравословни и безопасни условия на труд...т.е нарушенията се навързват едон след друт, съответно и солените глоби също.Ако институциите си вършат работата, работодателя няма и да си помисли да прави нарушения, защото глобите ще се навържат една след друга.
45
0
 
16
 
! Отговори
охлюва преди 10 години
Пфуууу , Велислав Димитров - собственника на ресторанти "ЩАСТРИВЕЦА" във Велико Търново , оттърва панделата .....!В тия ресторанти постянно работят около 20 човека БЕЗ ДОГОВОРИ и без да им се плащат осигуровки !Трябва да си прекръстят скапаните ресторанти от "ЩАСТЛИВЕЦА" на "НАГЛЕЦА"
44
0
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Коментарите против инкриминирането на не плащане на осигуровки, ми се струват ужасно нелепи. Било часни отношения или потъпкване на смелосста на на часния бизнес. Чисто малоумие е търсиш оправдания за неплащането на данъци или осигуровки. ЕДИНСТВЕНИТЕ които имат интерес от това са фирмите работодатели заради понижените разходи. Всички останали губят, и осигуряваните работници и осигурителни дружества. Друг е въпроса, че в България състемата не работи по начало, та темата е чисто академична.
43
2
 
15
 
! Отговори
ultramind преди 10 години
Грешите, тея дето сте за инкриминиране. Да приемем, че има един предприемач, който е инвестирал парите си в някаква фирма. Бизнеса му не потръгва, не успява да плати и какво ... затвор? Не може да се наказват толкова тежко хората, които са намерили кураж да направят някакво производство. Много грешна тактика е да налагаш политика със страх, вместо с поощрения. Закона трябва да е така написан, че работодателя с кеф да плаща редовно.
42
2
 
23
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
до Мей Мей,прав си във всички държави..., където има държава се бори с мафията , в България мафията си има държава , парламент и Олигарски. Тук бизнеса е техен, профсъюзите също и всичко това е плод на един пъклен план на ДС и БКП
41
6
 
18
 
! Отговори
хахахаха преди 10 години
юначни деца-нека да ви питам-ЩО досега,за 4 години,е хайде3 и половина години ГЕРБ не въведе закона?Защо не се гони сивата икономика в лицето на -осигуровки на миниална заплата,а даване на повече пари?Защо не инкриминираха НЕПЛАЩАНЕТО на заплати-да-гладуват работещи хора,а новите капиталисти да карат мерцедеси??Дащо не се говори за СПАЗВАНЕ коекса на труда-работи се много повече часове,и не се плаща,а ако откажеш си вън?Защо се наемат само млади ,бих казал МАЛКИ мора-за да нямат претенции.Е???
40
1
 
28
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Абе направо да задължат робовладелците да не дават нищо, нито заплати, нито осигуровки,даже сутрин на входа на фирмата да си плащаме,че сме на работа....Толкова антинародна политика водят тия ,че май всичките управляващи,че Сталин и Хитлер са като майка Тереза,но....на тоя народ това му се пада, като сме овце и чакаме все някой да ни освободи.....
39
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта е да се стигне дотам че хората да са благодарни на мошениците-работодатели за това че щеим дадат работа а пък за заплати да не питат. За 95% от големите фирми се знае че са свързани с бсп и дпс и затова искат никой да не им държи сметка за издевателствата над хората. Дали някой в Германия,Холандия или някоя от другите развити страни ще си позволи да не плаща осигуровки и заплати. Жална му майка ! Тука направиха милиарди а ние си кротуваме и чакаме да ни съжалят и да ни дадат 10-20лв повеч
38
2
 
18
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 10 години
До Adam SmithАко не веднага, когато отидеш при лекар / болница ще разбереш, че трябва да си платиш услугата от джоба. Още по-ясно ще ти стане, когато се пенсионираш с минимална пенсия.
37
0
 
18
 
! Отговори
daaaaa, ama ne преди 10 години
Смит, съгласен съм, че няма формула, но така възможноста да се краде е сведена до минимум, и ако те пипнат глобата е солена, няма мърдане, а при повторно нарушение ти се взима лиценза за извършваната деиност и куп други главоболия, затова много се замислят дали да вървят против закона. И ако една фирма няма средства се обявява в несъстоятелност, закрива се, плащат се неустойки, и работниците отиват на борсата. А що се отнася за "безмисленоста" то при нас е в изобилие, на където и да погледнеш.
36
1
 
23
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Навсякъде по света всички се опитват да избягат от данъците,затова задачата на законодателя е да приема закони,които да са в интелес на обществото.В статията става въпрос за осигуровки внасян иот работодателя-невнасянето им трябва категорично да се криминализира.Който няма пари да внася осигуровки да не назначава работници.
35
2
 
21
 
! Отговори
daaaaa, ama ne преди 10 години
колкото и да назначат, ще спестят в пъти от това което ще загубят, защото никои не се колебае дали да открадне ако има възможност, а у нас знаеш се краде и с ***@.
34
0
 
26
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
За мен това Народно събрание е не-народно, противоконституционно, лобистко и глухо защо:- 70% от гласоподавателите викат оставка те не чуват защо???- премахнаха поправката Янев защо????- промените в ЗОП го правят разграден двор защо???- представям си и какъв Изборен кодекс ще зглобят- Управляващата коалиция има 20% електорална подкрепа защо???- Олигарски мънка пък експертните му министри мълчат защо???- гл. прокурор нещо онемя защо???За мен въпросите са риторични, нека народа си отговори
33
0
 
16
 
! Отговори
daaaaa, ama ne преди 10 години
бонусите също се облагат с данъци, освем ако не са на ръка, и повярваи ми, става бързо, и няма объркване, не споря за Европейските дерективи, но хората така работят, Системата е такава, че няма как да се отклонятт пари за данъци, тук нали свързаха касовите апарати с НАП, а в Чехия например разиграват томболи с касовите бележки, и всеки си ги търси, дори и за една "дъвка", системата при нас е сбъркана, или ТИ мислиш, че е безпогрешна, даи предложение какво да се направи за да не се крадат данъци.
32
3
 
17
 
! Отговори
daaaaa, ama ne преди 10 години
мистър Смит, ти маи не четеш какво съм написал, не съм споменал конкретна държава, но след като държиш ще ти дам пример, Ирландия, там работодателе НЕплаща заплатата директно на работника, а е внася на ДЪРЖАВАТА, след което ТЯ (държавата) внася парите по сметка на работника, става много бързо и там заплати се получават всяка седмица, просто няма как да се отклонят пари, освем ако не работиш на черно и ти плащат на ръка, което си е много рисковано, да не ти обяснявам защо, ти сигурно знаеш.
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лоби vs Народа ---------------------------Победител отново е лобито.Тези гяволъци след време ще ги плащат нашите деца .
30
0
 
27
 
! Отговори
няма оправия преди 10 години
БСП са за кражбите, за укриване на данъци, за пране на пари !Теглят си заеми, разплащат се с фирмите си с простия си електорат от *** без образование до прости и изкуфели пенсионери, които още живеят с носталгията от преди 50 години и заводите за буркани !
29
2
 
20
 
! Отговори
daaaaa, ama ne преди 10 години
системата е СБЪРКАНА, затова се краде. В нормалните държави работодателя внася заплатата в държавата, тя отдържа опеделените и задължителни данъци и осигуровки, и после ти ги вкарва в сметката от името на работодателя. (ако искаш допълнително да се осигуряваш, здравни, пенсионни си е за твоя сметка) И така няма как да се краде, просто нали, само, че няма кои да го приеме защото ще секне далаверата на много тарикати.
28
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно така е, коректните работодатели и служителите им са прецакани. Една шепа хора мъкнат всички на гърба си.Ми давяйте да я закриваме тази държава и да не се мъчим повече, щом и в парламента са се загрижили за тариктите, а не за честните хора.