Двуполюсният модел от 90-те се връща, смятат анализатори

Борисов останал без спаринг партньор след оттеглянето на Станишев
20
Двуполюсният модел от 90-те се връща, смятат анализатори
Снимка: Институт за дясна политика

В българската политика се забелязва тенденция към връщане на двуполюсния модел. Това обявиха анализатори от Института за дясна политика в обобщение на ставащото през август и септември.

Според анализа БСП се придвижва все по-вляво, което се виждало и от новото име на коалицията „БСП – Лява България“. Това най-вероятно ще постави началото на дългосрочна тенденция на реставрация на класическия „двуполюсен модел“ от 90-те години, смятат в Института за дясна политика. За подобна вероятност според анализаторите говори и все по-русофилската позиция, която елитът на БСП заема и която отново препраща към политическите реалности от първите години на прехода.

Още по темата
Според ИДП на БСП  й липсват ясни послания и тя все още продължава да търси себе си след слизането на Сергей Станишев от шефския стол.

ГЕРБ е в търсене на основен опонент и нов облик, смятат анализаторите. Те отчитат, че след слизането на Станишев от сцената Борисов остава без спаринг партньор. „Смяната му с неагресивния Михаил Миков прави досегашния подход на Борисов сравнително неефективен. Миков практически е заел блокова позиция в един от ъглите на ринга и изчаква края на рунда без никакво намерение да се открива и директно да атакува“, смятат от института.

Според анализаторите на прага на десетата си година ГЕРБ има нужда да смени облика си, защото инфраструктурните проекти не са достатъчни.

ДПС се връщат в ролята на балансьора, но бъдещите партньорства на движението ще бъдат трудни, смятат наблюдателите. Причината е в Делян Пеевски. Реформаторският блок пък се отдалечава от управлението заради критиките си към ГЕРБ и опита си да се отдалечат от него, убедени са в Института за дясна политика. "Атака" е в кома, а Патриотичният фронт има потенциал да запълни нишата, сочи анализът.

Според анализаторите в момента си наблюдава и наблюдава трансформация на т.нар. „български етнически модел“. Водещата политическа партия ГЕРБ пое публично ангажимент, че ако състави правителство, ще интегрира в управлението български мюсюлмани, напомнят от института.

Те отчитат това като заявка за директно влизане в територията на ДПС. Същият извод можел да се направи и от поставянето начело на една пета от предизборните листи на Реформаторския блок на кандидати с мюсюлмански имена. От друга страна, и листите на ДПС показват, че партията на Доган ще продължи усилията си от предишни години за привличане на етнически българи в своите редици, отчитат наблюдателите.
 


20
Още по темата: ДПСБСПизбориГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
н преди 6 години
лява българия хаха направо си я направиха педр--ка българия
15
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
"След това разбрах,че това са подбрани проститутки.За тия ли момчета ста`а въпрос?Познавам ги-тоя единия е много ***.."
14
2
 
6
 
! Отговори
МИНЧЕВ преди 6 години
СМЯНАТА НА ОБЛИКА НА ГЕРБ СЕ ИЗРАЗЯВА В ДВЕ МНОГО ПРОСТИ НЕЩА - ИЗОЛИРАНЕ НА БЕЗХАБЕРНИКА БОРИСОВ И ИЗОЛИРАНЕ НА ЗАТВОРНИКА ЦВЕТАНОВ ! ТОГАВА ГЕРБ МОЖЕ ДА СЕ НАДЯВА НА ИЗБОРНА ПОБЕДА !
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О О О О х ииииискам лява политииика
12
1
 
2
 
! Отговори
nobi преди 6 години
Институт за дясна политика ? - моля ? Какви са тия измислени организацийки и кой им плаща на тия ?
11
0
 
2
 
! Отговори
Простака-Слънце преди 6 години
ще си намери нова мишена. Ако не сте забелязали, вече всички го заобикалят като ла?но, всеки гледа да не го настъпи, обаче той за разлика от ла?ното и мините, се движи и напада, де що види и не мисли като него.
10
5
 
6
 
! Отговори
За какво им е ... преди 6 години
... на Станишев и Михов да се занимава с простаците Борисов и Цветанов.
9
6
 
6
 
! Отговори
Байо преди 6 години
ей аз съм на антидепресанти и никой не може да ме спре да гласувам за Герб
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
смятат аналлизатори...
7
3
 
6
 
! Отговори
мутре преди 6 години
Какъвто бОЙКО такъв му и спаринг партньора.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли Десния Институт , да проучи , как Мутрите от 90-те , се добраха до властта ??
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутренския модел на 90-те !!!!!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От кога БАНДИТЕ в България са Партии ?Банди и престъпници опропастиха държавата и бюджета го запълват със заеми ! Банкрутираха страната !Голямата им уста се хвали !Отличници ??
3
7
 
13
 
! Отговори
Йеп преди 6 години
БСП се придвижва все по-вляво, което се виждало и от новото име на коалицията БСП Лява България"-------------------------------------------------------То анализаторите от Института за дясна политика - Големи анализатори!
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонименА Бялата Златка къде се вмества в тоя модел?Или суче и от двата "полюса"?
1
2
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ФАНТАСТИЧЕН МОДЕЛ:м у т р а и г е й ????