Кабинетът е големият компромис, който ГЕРБ направи

Красимир Велчев: Има теми, по които може да има подкрепа и от ДПС
10 ное 2014 13:23,
23
Кабинетът е големият компромис, който ГЕРБ направи
Снимка: архив Булфото

Най-големият компромис, който направи ГЕРБ, беше, че се съгласи да състави правителство с толкова разноцветни министри. Това обяви зам.-шефът на депутатите на Бойко Борисов Красимир Велчев в интервю пред „Труд“.

В него той дава да се разбере, че решенията за състава на кабинета са на премиера му Бойко Борисов. За включването на Ивайло Калфин и АБВ в правителството Велчев коментира: „Това е решение на министър-председателя Бойко Борисов, той избира екипа, с който ще работи. И така трябва да бъде“.

Още по темата
Велчев изразява надежда, че кабинетът ще изкара пълния си четиригодишен мандат, но обяснява, че има кръгове в обществото, които искат нови предсрочни избори. „Това няма да е добре за страната. Минимумът е една година, за да могат да се вземат спешни решения“, убеден е Велчев.

Той съобщава и че предстои да бъде намален броят на парламентарните комисии. Най-вероятно те ще станат 20, вместо 23 сега. ГЕРБ планира да няма комисия по инвестиционно проектиране, след като вече няма и такова министерство. Комисиите по външна политика и отбрана ще се обединят. Ще бъде закрита и комисията за работа с гражданските организации, която беше създадена в миналия парламент. „Това беше орган, който Мая Манолова измисли за себе си. Комисията по гражданското общество и медиите е достатъчна“, смята Красимир Велчев.

Той съобщава и че въпреки че мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма вече е разделено на три, в парламента икономиката и туризмът ще бъдат заедно, а енергетиката - отделно.

Красимир Велчев информира, че разпределението на комисиите между ГЕРБ и Реформаторите ще е на пропорционален принцип спрямо големината на парламентарните групи. На всяка от партиите от опозицията също ще бъде дадено ръководство на комисия.

„В предварителните разговори РБ искаха две комисии, едната от които да е по вътрешни работи и сигурност. Вероятно ще оглавят три комисии, но решенията предстоят“, каза още зам.-шефът на групата на ГЕРБ в парламента.

Красимир Велчев хвърля светлина и върху начина, по който ще бъдат вземани решенията сред новите партньори във властта. Единият от вариантите е съвместно заседание на ръководствата на групите на ГЕРБ и РБ. Там, където има спорни гласувания, заедно ще заседават всички депутати на ГЕРБ и Реформаторите. Предвиждат се и съвместни заседания с групите на ПФ и АБВ по някои теми.

„Не е задължително по всички въпроси четирите партии да сме на едно мнение. Може да има неща, които ПФ или АБВ да не подкрепят“, смята Велчев. Той смята, че мнозинството в пленарната зала ще е плаващо. „Има теми, по които може да има подкрепа и от ДПС. Както самите те казаха - и на колене да ги молим, няма да подкрепят кабинета. Но това не означава, че биха гласували против, ако решенията на управлението съвпадат с тяхната програма. По това ще си проличи дали БСП и ДПС са били искрени, когато поемаха ангажимент пред обществото да бъдат конструктивна опозиция. Или ще решават на инат да гласуват против всичко“, каза още Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: ГЕРБКрасимир ВелчевРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25 ГОДИНИ СТИГАТ ВРЕМЕТО Е НАШЕ
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отново се намърдаха бандити,разбойници и олигарси за сметка на бедния българин а честито българино!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da namalim broia na deputatite na 90 sled tova i ministerstvata na 4 oblastnite upraviteli it. N i vsichko shte se opravi
13
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 9 години
МИ ЩО НЕ ДАДОХА МАНДАТА НА ВТОРАТА ПАРТИЯ БРЕЕЕ, КОМПРООМИС НАПРАВИЛИ, ТЕ В ЧУДО СЕ ВИДЯХА ГЕРБЕРАСИТЕ И БОКО ДА ВЗЕМЕ ВЛАСТТА.
12
1
 
3
 
! Отговори
турчин преди 9 години
ДПС и БСП да не влизат в парламента както правеха калинките в предишното. Сега ще почнат разпределението и 6 месеца нови избори. Много са готованците в това правителство. Онези от ОФ защо не излязоха на митинг срещу германците протестиращи за строителството на оградите. Хората не искат граници нашите умници огради строят.
11
1
 
4
 
! Отговори
до възмутен преди 9 години
Какви *** бе джунджо? Който не наресва *** от ГЕРБ и веднага е ***, а? Колко лесно е така. Като знам, че това ЕООД ГЕРБ е пълно с бекапейци, по-верни от Ленин на идеята, ме е гнус. Да не ги изброявам, толкова са много! Ами вожда ви е спал с партийната книжка още 18 годишен. Сега антикомунист?!? Красота!
10
0
 
4
 
! Отговори
Tony преди 9 години
Komunizmit ne e napuskal Bulgaria.....abe ti dobre li si????Bulgaria e bila Komunisticeska dirjava oste v vremeto na Han Kubrat I Han Asparuh.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кабинета е съглашателство между различни банди без никакви скрупули! Никой не е гласувал за Герб , за да се коалира с КОМПРОМЕТИРАНИ *** от АБВ и да прави тайни завери с ДПС!
8
3
 
13
 
! Отговори
СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ преди 9 години
Правителството се ръководи от човек, който призна: "Аз съм *** и вие сте прости, затова мога да ви управлявам"
7
4
 
14
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ОПЛАКВАТ- АМИ ЗАЩО НЕ ВЪРНАХТЕ МАНДАТА ????????ЗАЩОТО ШЕФА ВИ ИСКА ДА Е ПРЕМИЕР ЗАТОВА ЛИ????????
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То е ясно кой ще подкрепи ГЕРБ.Скоро ще се изпокарат и ще останат с ДПС.Ама нали за доброто на народа,но виждате ли с първите не се получи и затова.Тази песен си я знаем.Случайни кафета няма.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ ИСКАМ ДЕМОКРАЦИЯЯЯЯЯЯЯ! ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ РЕЖИМ ЗАЩОТО СЕ САМОУНИЩОЖИХМЕ ТЕЗИ 2 ГОДИНИ. 25 ГОДИНИ СТИГАТ, СТИГАТ!
4
6
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Аууу, горките те ! Ами, да бяхте върнали мандата и да не се налага да правите този голям компромис ... :)
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Велчев изразява надежда, че кабинетът ще изкара пълния си четиригодишен мандат, но обяснява, че има кръгове в обществото, които искат нови предсрочни избори. ТЕЗИ КРЪГОВЕ КАКТО ГИ НАРИЧАШ СА 70 % ОТ БГ НАРОДА. КОИТО НЕ ОТИДОХА ДА ГЛАСУВАТ ЗА МУТРИ КОМУНИСТИ ПСЕВДО ПАТРИОТИ КОИТО ДО ВЧЕРА ВИ ХРАЧЕХА А ДНЕС ВИ ЛИ*ЖАТ . ТА ТОЗИ НАРОД ЛИ НАРИЧАШ КРЪГОВЕ? Е МНОГО СИ УМЕН ДА ЗНАЕШ. ОТ УШИТЕ ТИ ТЕЧЕ МОЗЪК. АМА ПЪК И АЗ ИСКАМ СЕЛЯНИН ДА ИМА МОЗЪК. ОТ КЪДЕ ЩЕ ГО ВЗЕМЕ?
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Краси, защо се правиш на ощипана мома? На онова кафе сценарият е направен и няма какво да шикалкавиш.
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
моля ви върнете член 1 и спрете да правите театър за пред народа!