Борисов свали политическото си доверие от ген. Стоян Тонев

Поискал е да напусне всички постове в ГЕРБ заради скандала с ВМА
Обновена: 23 фев 2015 15:54 | 23 фев 2015 15:53, Камелия Цветанова
253
Борисов свали политическото си доверие от ген. Стоян Тонев
Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов е поискал председателят на здравната комисия в НС ген. Стоян Тонев да напусне всички постове, които заема като част от ГЕРБ. Министър-председателят е свалил цялата политическа подкрепа от него, съобщи bTV, като се позова на източник от Министерски съвет, пожелал анонимност.

Тонев е депутат от ГЕРБ. След като дълги години управлява Военномедицинска академия, бе назначен и за зам.-кмет на Столична община по здравеопазването.

Реакцията на Борисов идва, след като одит на Министерството на отбраната във ВМА откри, че докато Тонев е оглавявал лечебното заведение, частна фирма е действала на територията на Клиниката по дерматология, генерирайки загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница.

В същото време от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че Изпълнителната комисия на партията е изслушала по негова молба ген. Стоян Тонев.

Той е информирал членовете на комисията, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки.

В писмата си до прокуратурата и Сметната палата ген. Тонев настоява проверките да установят законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА от периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година.

„Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия“, се посочва в писмото на ген. Тонев до главния прокурор и председателя на Сметната палата, информира пресцентърът на ГЕРБ.

От репортаж на bTV, който се позова на вътрешен одит, направен във ВМА от Министерството на отбраната, стана ясно, че ВМА губи милиони заради договор с частната фирма „Дерма Прим”, сключен през 2004 г., за медицински услуги. Тогава началник на Военномедицинска академия е генерал Стоян Тонев.

Вътрешният одит показва, че приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 милиона лева, а разходите са за повече от 12 милиона лева.

Вътрешните одитори на МО са категорични, че този резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма Прим”. Настоящото ръководство на ВМА също потвърждава това обвързване.

Според  настоящия шеф на ВМА ген. Николай Петров може да се стигне до заключението, че причината за нерентабилното управление на кожната клиника е свързаността с „Дерма Прим”, при която с публични и държавни средства се прави един частен бизнес.

С допускането на възможността за съвместяване на дейността на Клиниката по дерматология и „Дерма Прим” ООД са създадени условия на частната фирма за свободен достъп и ползване на цялата медицинска апаратура и всички ресурси на Клиниката, без основание.

Наличните отчети не съдържат достоверна информация за размера на разходите, извършени от „Дерма Прим” при ползването на медицинската апаратура, а само брой на обслужени пациенти от частната практика.

Съдържащата се в отчетите информация не е обвързана с никакви форми на контрол от страна на ВМА, констатират от министерството на отбраната.

Всъщност началник на клиниката по дерматология е професор Мирослава Кадурина, а тя притежава 84% от „Дерма Прим” - фирмата, чиито разходи, според министерството на отбраната, са отчетени като разходи на клиниката, която тя ръководи във Военна болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кметицата мила, кога ще излязат далаверите? А само да се ровне в проектите и изпълнението им ще изригне Везувий. Там се крадне но и БиБитко лапка. Така, че .....трудно ще стане.
50
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да видят съседна Румъния как ги вкарва в затвора поред на номерата, депутати, министри, олигарси и т.н. и си прибират откраднатото.
49
4
 
4
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
до анонимен 47Прав си за всички които изброи. Всички са били бивши комунисти и после социалисти. Ако си мислиш че тези са лошите, а социалистите от БСП и другите партии са по добри, изпаднал си в голяма заблуда или си увреден политически.
48
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По тази схема се източват и останалите държавни болници - приходите за частни фирми наематели, разходите за държавните болници. Борисов и Москов трябва да наредят поголовна проверка във всички държавни болници, защото Кадурина и Тонев не са най-хитрите. Много тарикати са се светнали.
47
0
 
19
 
! Отговори
fanfan преди 9 години
Покрай тоя *едал са откраднати много повече от 10 000 000, просто не са му хванали спатиите ... или не исакат да му ги хванат!
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SMYATAY.vsichki gerberasti po 10miliona i kude otvat neshtata.
45
0
 
15
 
! Отговори
onq преди 9 години
Не е достатъчно да свали! А кой ще носи отговорност за кражбите, пак народа ли? Съд и ако е виновен според закона, така трябва да се прави най-после!
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москов, почвай ги всички болници и лекари защото те източват здравната каса. Престъпници с бели престилки и дипломи. После хващай фармацевтичната мафия. Колкото и да не харесвам Рб ,явно в здравното министерство се работи. До сега всички си затварят очите за далаверата на тези шефове на големи болници. Има и още.
43
0
 
17
 
! Отговори
активен преди 9 години
А от този *** народа кога ще свали доверието. Хора, опомнете се. Шест години се краде от тази държава като за последно. Надали ще издържи дълго.
42
0
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Бойко се избърса с поредната салфетка. Добре е, че ги маха от постове в ГЕРБ, но какво печели държавата от това. Който взел (и се отчел) - взел, друг ще дойде. Трябва да гръмне скандала, до тогава никой никого не проверява, а далаверата си върви.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KRAL A NA MENE NE DAL--SVALIAM MU SHAPKA--KAZA BORISOV.
40
0
 
11
 
! Отговори
спокойно генерале! преди 9 години
Генерале мой, кой от крадците на милиони у нас е осъден? Няма такъв. Ще оставиш тук и там по някой милион и спокойно ще изкараш старините си, например в Северна Италия. Така и някой закъсал прокурор ще живне, може и някой честен съдия да се корумпира с отвръщение. А народа генерале, народа да го духа! Е, ще има и за Батката, нали той ще те спасява.
39
1
 
12
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Основно правило на мафията: ВСИЧКО Е ДОБРЕ ДОКАТО НЕ ТЕ ХВАНАТ.Стриктно спазвано от ГРОБ.
38
0
 
29
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Най потресаващо беше закупупването на машина за фотоподмладяване, за сметка на слухови апаратчета за деца. С какви очи ни искате здравни осигуровки!
37
1
 
26
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Иван Гарелов- личен ПР на генерал Тонев и голям негов приятел, взимаше по над 10 хиляди на месец от ВМА. Защо? За да го учи на реторика ?
36
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е СЕГА ВЕЧЕ ДРУГАРЯ ТОНЕВ ИЗЛИЗА В ЗАСЛУЖЕНА ПЕНСИЯ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ЖИВЕЕ СПОКОЙНО В ШВЕЙЦАРИЯ ИМА СИ МАСТЕРКАРТ ОТ К Т Б ЗА ПОООЧЕСТ !!!!!!!!
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мале-е-е, селянчето от Банкя каква каручка тегли пълна с честни, почтени и уважавани люде. Хвала на селянчето!!!
34
13
 
4
 
! Отговори
Do 41 преди 9 години
ГЕРБ може да се разпадне, Русия- и тя, но ЕС и НАТО- не си познал!С всеки изминат ден съюза става по-голям и по-силен! Все повече държави се освобождават от руския терор и се приобщават към НАТО.Шутин е пътник. Алкохолиците ще му видят сметката.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калисика в жанра!
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този "генерал" е сдин от редицата "генерали"., които съсипаха народа ни.Откраднаха всичко - парите, земите и гушите на хората. никога не е имало такова време безмерно и разделно за родината ни - дори турците не са ни мачкали така безмилостно.Смятам , че зад паравана Европейски съюз ще приключим като нация, но това тях "генералите", не ги интересува. Има само един път и той не минава през парка или новите ни магистрали. Бог да пази България !