Мъката на Борисов: Овцата ни е Мерцедес, но кой ли го е грижа!

Премиерът отново призова стопаните и бизнеса да се заемат със земеделие
Обновена: 7 апр 2015 14:14 | 7 апр 2015 13:50,
312
Мъката на Борисов: Овцата ни е Мерцедес, но кой ли го е грижа!
Снимка: архив Ройтерс

Премиерът Бойко Борисов сравни българските овце с германските автомобили "Мерцедес". Той обаче изрази съжаление, че бизнесът и стопаните не се възползват от това.

"Богатите араби искат българско агнешко, както ние искаме немски мерцедеси, но няма – не се произвежда. Едва 700-800 хиляди", каза Борисов по време на дискусия, посветена на българската икономика.

Пред форума премиерът припомни, че държавата е дала 2,7 млрд. лева във Фонд "Земеделие" и в българските земеделски производители. Според него обаче ако няма инициатива от стопаните и от бизнеса, държавата няма как да помогне.

"Веднъж имах глупостта да споделя публично, че не би трябвало да има безработни в прекрасните земеделски райони с прекрасни пасища. Къде би могло да се произвежда най-доброто мляко, месо и всичко останало - 100% екологично чисто?", посочи министър-председателят.

Той допълни, че от 25 години България няма химическа промишленост. "Земята и природата се изчистиха, възможно най-скъпото, което може да се продава в Европа, може да се произвежда в България", каза още премиерът и обясни, че на негова среща с представители на Катар му казали: "Колкото агнета произведете, толкова ще ви ги изкупим".

Борисов обясни и че яйцата на еко кокошките са 5 пъти по-скъпи от останалите. "Като направите колбаси или вино, трябва да знаете, че износът е голяма отговорност", каза още той, цитиран от "Фокус". Премиерът се ангажира, че държавата ще помата с каквото може, но инициативата трябва да дойде от бизнеса.

Пред форума Борисов коментира и международното положение. Според него новата студена война е по-страшна и по-непредсказуема от предишната. "Животът ме научи да бъда търпелив, каза Борисов", цитиран от БТА и препоръча да се изчака една година какво ще се случи в Румъния.

Конкретният повод е арестът на най-богатия бизнесмен, заради финансирания от него нов политически проект през 2009 г. "Напомня ли ви това на нещо, само преди няколко месеца в България колко политически формации бяха финансирани по този начин", попита премиерът.

"Не искам да пропусна и самобичуването по темата "корупция", която се опитваме услужливо да я повдигаме всеки ден и се прави от недоволните от даден конкурс", заяви Борисов. Той обясни, че тази тема в чужбина не се повдига, защото сме сред десетте страни с най-малко наложени корекции по еврофондовете. "След като държавата е изградила такава мощна система за самоконтрол, защо трябва да се поддаваме на такива приказки, които отблъскват бизнеса", попита премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
1
 
4
 
! Отговори
знаещ преди 9 години
Проблемът на Тиквата е, че никога няма да проумее защо не се произвежда нещо, което според него щяло да се продаде незабавно. Независимо дали са агнета или картофи. Един пожарникар никога няма да разбере, че си струва да се произвежда нещо САМО тогава, когато ще донесе добавена стойност. Ако все пак някога някога му светне под шапката тогава ще си зададе простичък въпрос - защо всичко, което се произвежда в България е толкова скъпо ??? Но надали ще успее да намери верния отговор.
195
11
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Колкото повече плюете по Бойко, толкова повече увеличавате подкрепата за него!Все повече хора разбират, че това е човека, който ще излекува България от комунизмаи метастазите му. Плюйте и отвращавайте народа от опонентите му!
194
3
 
9
 
! Отговори
младен преди 9 години
"Веднъж имах глупостта да споделя публично, че.."Леле Боко ама ти има ли глупост дето да не си пропуснал да споделиш публично??? Или по скоро имаш ли нещо умно казано?
193
3
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
znae ot opit edno vreme taka e po4nal pazel mercedesite na kolegite si,ot podzemnia svqt
192
1
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 9 години
Амчи той и Боко е Мерцедец! :-D
191
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Овце, защо не се радвате, че ви сравняват с мерцедеси!?
190
4
 
11
 
! Отговори
късно е вече преди 9 години
Бойко животните не се "гледат". Те се "отглеждат". Гледа се мач, телевизор. Тука трябват много грижи, много труд. Може да си косил трева за зайците си /това е бил и прякора ви/ но не си гледал овце и крави. Е, народа го имаш за овце, но грешиш
189
2
 
13
 
! Отговори
овце много, агнета преди 9 години
Бойко, по време на комунизма в селата във всяка къща имаше най-малко от 3 до 10 овце.То означава до 10 агнета средно. Нямаше евро фондове. Държавата даваше фураж и осигуряваше изкупуването на животните. Цената не беше лоша. Държавата имаше и къде да изнася агнетата. Не можеха да изкупят и всички животни. Но се га останаха само старите хора. Това не е за тях работа. Няма пасища. Няма организирано изкупуване. Борисов само прави пожелания. Но трябва да знае, че държавата трябва да започне първа
188
5
 
6
 
! Отговори
съвет преди 9 години
Ама този човек много се е състарил. До 67 години няма да може да се справи. Трудно му е вече. Пък и вече много му личи. Бойко, няма да ти се разсърдим, няма да ни липсваш, дори ще ни олекне, вземи си безсрочна отпуска. Ще играеш тенис, мач, ще прескачаш до Америка, пък може и да не се връщаш. Бягай, обръча взе да се стяга.
187
4
 
3
 
! Отговори
бг преди 9 години
като слушкате хамериканците и еврогейците изтървахте 8 млн.агнета за година,че и 1млн овце.на такава стойност са печалбите и таксите от турски южен поток,белене,която в момента щеше да работи и петролопровода.навремето слушкахме германците и те ни изядоха агнетата на два пъти,плащахме по 20 години репарации на гърците,сърбите и др.пак не кусахме агнешко,сега пък внасяме,пък нямаме пари,изобщо имаме овчари,пък нямаме агнета.като не знаем да цоцаме,ще ни доят от всякъде.да ви са здрави ци....те.
186
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБавите днес не обиждат на ***,щот ги изловиха по бели *** с опорни точки
185
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен253МГЕРБ,HELP,ще има извънредна пица за всички
184
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Животинска ферма и шефът с каракачанките.Сънят на една тиква
183
3
 
2
 
! Отговори
do 248 преди 9 години
Ne pluem ne...tova e nelicepriatnata istina koato ti avno otkazvach da priemech...i sega ti se davich v zlobata si
182
4
 
8
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 9 години
Още утре си купувам едно стадо ''мерцедес-миринос'' и го пускам на пасището в пленарната зала.Щеси измисля и имена на животинчетата като например Цецка,Менда,Деса....а найедрата овца пърдон мерцедеска ще и викам Фидоска.Кучето ще се казва Порше а коча ще е ЦецоФермата гордо ще се казва ГЕРБ-(голлям егрек за развъждане на блейки)
181
1
 
8
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 70 ГОДИНИ ИЗНЕСОХМЕ ЗА МИЛИАРДИ, АГНЕТА,ОВЦИ,КОЖИ,МЕСО ЗА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ,МОГАТ СЕГА ДИ НИ ГИ ПЛАТЯТ С МЕРЦЕДЕСИ,АМА КОЙ ДА ГИ ПОИСКА.ВИЖ ГЪРЦИТЕ КАК СИ ГИ ИСКАТ И ЖИВЕЯТ, КАТО ЦАРЧЕТА.АКО ТОВА НАПРАВИТЕ ДА НЕ СМЕ САМО ОТ ИБ............ТА СТРАНА,ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ СА ДАДЕНИ НА ЮГОСЛАВИЯ,ТАКАВА ДЪРЖАВА НЯМА,ЗАЩО НЕ СИ ГИ ИСКАМЕ,ЗАЩО СЪРБИЯ ГИ ИМА,ТОВА НАПРАВИ,НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ОВЦЕТЕ,ТЕ АГНЕТАТА ОТИДОХА ДА РАБОТЯТ В ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ.ТУКА ОСТАНАХА САМО ДЪРТИ КОЧОВИ И ОВЦИ"ЛОШМАТЕРИАЛ
180
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе,що не му намажем една филия с мас и да го пускаме с йовките
179
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Премиерът-чалга,срамът на България
178
3
 
4
 
! Отговори
do240 преди 9 години
Evala bravo dobre kazano
177
3
 
5
 
! Отговори
do 238 преди 9 години
USA USA USA......nali ni kupiha zachoto BB ni prodade