Доган на дългата опашка за пари от КТБ – 694 хил. лева

Костов и Рашидов липсват, но сами признаха, че са имали депозити
Обновена: 18 авг 2015 14:13 | 18 авг 2015 09:25, Миглена Иванова
73
Доган на дългата опашка за пари от КТБ – 694 хил. лева

Германската Commerzbank, френската Societe Generale, както и Българската банка за развитие са банките, които първи ще успеят да си вземат парите при осребряването на активите на обявената във фалит Корпоративна търговска банка АД, показва списъкът, който Търговският регистър публикува късно снощи.

Трите банки ще вземат първи парите си въз основа на чл. 94. т. 1 от Закона за банковата несъстоятелност. Вземанията на двете чуждестранни банки и ББР са обезпечени.

Още по темата

Германската банка има да взема 12,45 млн. лв.

Основното вземане на френската Societe Generale пък е по договор за срочен заем за 41 млн. лева. Банката има да взема също така още 3,5 млн. лева.

ББР също има вземания за повече от 46 млн. лева по програма за рефинансиране на банки и програмата на KfW, по която вземанията са за над 142 хил. лв.

Общо обезпечените вземания възлизат на над 103 млн. лева.

Списъкът на синдиците включва вложители, както и лица с вземания по гаранции, начислени обезщетения, заплати, развалени договори и др.

С най-високи сума в списъка фигурират "Топлофикация София" – над 90 млн. лева и "Дунарит" с над 85 млн. лева. Сред другите интересни имена са "Телиш", Нуртс и Холдинг БДЖ (3,8 млн. лв.) и други кредитори, чиито вземания са придобити в резултат на договори за цесия.

В дългия 173 страници документ присъства и Българската фондова борса, която има да взема 271 072 лв..

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е имала 10,7 млн. лв. в банката, а НАП има да взема над 3,2 млн. лв. Агенция Митници също присъства в документа.

Списъкът, който е съставен към 22 юни, не включва вземания, които са били изплатени, тъй като са в обхвата на гаранцията.

Липсват имената на някои известни политици, в това число Иван Костов и Вежди Рашидов, които сами признаха, че са имали депозити. Същевмреннно почетният председател на ДПС Ахмед Доган присъства със сумата от 694 хил. лв.

Фондът за гарантиране на влоговете, който встъпва в правата на вложителите, също е в списъка. Към 17 август той е изплатил 3,647 млрд. лв.

Държавните болници МБАЛ Св. Анна София и МБАЛ Св. Анна Варна, както и МБАЛ Пловдив АД и МБАЛ Пловдив към ВМА София, също са в списъка на големите вложители, както и УМБАЛ Д-р Георги Странски ЕАД Плевен.

В документа фигурират и редица държавни и общински предприятия. Както споменахме по-горе, с най-много пари виси "Топлофикация София" – над 90 млн. лева, "Булгартрансгаз" има 60 млн. лева, БЕХ – 14,7 млн. лева, НЕК – 15 млн. лева, ЕСО – 5 млн. лева, а АЕЦ Козлодуй – 4,5 млн. лева. Летище София има блокирани 28,6 млн. лева.

Синдиците на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев на два пъти поискаха удължаване на срока, в който списъкът с кредиторите на банката трябваше да бъде готов и оповестен публично.

Междувременно, преди да излезе във ваканция, парламентът прие законодателни промени, с които стана възможно всички списъци и актове по обжалвания, свързани с процеса по несъстоятелност на банката, да се качват в Търговския регистър и да са публично достъпни. Това ще улесни процедурата по обжалване на решението на синдиците, ако има претенции срещу реда на кредиторите и определените им вземания.

Срокът за обжалване е 14-дневен, а след това синдиците имат още 7 дни да се произнесат по предявените претенции.

БНБ затвори КТБ и я постави под специален надзор на 20 юни 2014 г., след като банката сама поиска това, неудържайки на масираното теглене от страна на фирми и граждани.

Още финансови новини от България четете в Investor.bg


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
28
 
! Отговори
Банкер преди 7 години
На Доган това са му джобните пари ,той не ги помни даже.
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-задлъжнялата топлофикация, която има най-много опростени дългове и която е общинска, тази на София има 90 мил. лв. в КТБ!!!!!!! Как става тоя номер, как може да дължиш пари на куцо и сакато, а да имаш 90 мил. в депозит?
11
8
 
18
 
! Отговори
Ред арми преди 7 години
А Боко тиквата колко има да получава?
10
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво излиза, Доган с по-малък влог от на Рашидов и не е правил цесии или друго, за да си го възстанови, за разлика от борците за демокрация - Костов и Рашидов.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много малко пари за Доган? А другите къде ги е скрил?:-D
8
0
 
27
 
! Отговори
Цветанка преди 7 години
От къде има толкова пари този ? Ами другата ***....ето вижте ги крадците и кои са те!
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко, те ще му ги изплатят под формата на хонорар за консултанските му услуги.
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чул съм че ТИКВИТЕ растат в БОСТАН. Май ще се окаже вярно.
5
11
 
13
 
! Отговори
До Странджата преди 7 години
С едно сгреши само, ГЕРБ отново ще КУПИ изборите.
4
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алкохолизираният хидроинженер доста язовира построил за да набута тези кинти в КТБ. Но кои са те се пазят в тайна. И ще чу ги върне Рапона, нема как, сега са другари в Бостана. А кой ще ги плати, как кой, както винаги излъганият народ. Прекрасно място за живот, образование, бизнес и почивка е България! Поради което се стопява като пролетен сняг благодарение на такива като този *** на снимката.
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само толкава ли ?Ами той шефът на Боко бил беден като църковна мишка бе !
2
3
 
27
 
! Отговори
1_българин преди 7 години
На кого му пука за този списък.....Имали вложили. Кои са кредитополучателите. Това е интересното.....
1
3
 
29
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Вечна слава на Жельо.Заради него грее това "слънце"от снимката.