Цигарите поскъпват – с 30 ст. от 2016-та

Заради контрабандата мъдрят как да запазят цените на най-масовите
24 авг 2015 07:36,
49
Цигарите поскъпват – с 30 ст. от 2016-та
Снимка: flickr

Цигарите ще поскъпнат с около 30 ст. на кутия от началото на 2016 г. Приетият в края на 2014 г. график за достигане на минималните за ЕС нива на акцизите предвижда минималният налог за цигарите да се повиши от 148 лв. на 161 лв. за 1000 къса. Като се прибави и ДДС, дължимите налози за една кутия ще се увеличат с над 30 ст.

В момента в Министерството на финансите обаче обсъждат каква да бъде структурата на акциза, така че относително да се запазят цените на ниския клас цигари. А целта е да не се стимулира търсенето на контрабандни цигари.

Акцизът за цигарите сега е твърда ставка от 101 лв. на 1000 къса плюс 23% от продажната цена, а приетият вече график предвижда от 2016 г. да стане 101 лв. плюс 25% от цената. За да се задържи поскъпването на евтините цигари, трябва да се даде по-голяма тежест на тази част от акциза, която е процент от цената.

С предстоящите промени в данъчните закони до края на годината ще се предложи и да се намали прагът за плащане в брой. Сега са забранени плащанията в брой над 15 000 лв., като се предвижда този праг да бъде свален на 10 000 лв.

Другият вариант е да се приемат още по-рестриктивни мерки срещу сивата икономика и прагът за плащане в брой да падне до 5000 лв. Който и вариант да бъде избран, той ще влезе в сила от началото на следващата година. Целта е да не се укриват обороти и данъци, тъй като парите, които преминават през банките, лесно може да бъдат проследени, пише "Стандарт".

Друга промяна, която се подготвя в данъчните закони, е удължаване на срока за прилагане на режима за обратно начисляване на ДДС при търговията със зърно.

При този режим ДДС се начислява не от продавача, а от купувача на зърното. В момента в закона е записано, че срокът на действие на този режим е до края на 2015 г., но от Министерството на финансите ще предложат да бъде удължен с 3 години до 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
мда преди 8 години
МИ ВИЕ КАК МИСЛИТЕ СЕ ПЛАЩАТ ТЕЯ ВЪНШНИ ДЪЛГОВЕЕЕ ОООООО И ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Контрабандата намаляла с 10 процента! Срамота, другари, къде спите, вдигайте цените !!
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, тъкмо намаля контрабандата поради задържането на цените и инфлацията, а тези пак ще се погрижат да я върнат. Така се борят те с контрабандата - внимават да не я загубят и спрат.
17
2
 
10
 
! Отговори
пушач преди 8 години
като вдигат цената на цигарите ще вдигнат ли изкупната цена аджаба на тютюна ,хората производители на табакото как се мятат,как се слагат в таз врътка
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С вдигането на цените всички ще се насочат към контрабандните цигари. По-малоумно решение не може да има или това е целта.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Прости ПолитициАбе нашите политици хич не са прости що се отнася до делавери.*** е народът който ги е избрал.Такова тъпо стадо няма никъде в Европа!!!Ако утре кажат че хляба ще стане 5 лева всички ще псуват по кръчмите и ще пишат по форумите но нито един няма да излезе на улицата!!!ОВЦЕ!!!
14
2
 
12
 
! Отговори
Прости Политици преди 8 години
Като са толкова отворени, защо не почнат да вдигат и заплатите, докато се изравнят с тези в Европа? Вдигането на цените, само ще стимулира контрабандата! Докато простите ни политици не вземат да мислят за народа си, вместо само за тях си, нека да има повече контрабанда!
13
0
 
7
 
! Отговори
антихрист преди 8 години
каквото повикало такова се обадило айде чао и майната на държавата
12
0
 
14
 
! Отговори
Робин преди 8 години
Ами освен да кажа, че като ги повишат или ще ги спра или ще си купувам още повече контрабанда. Това е положението минке :)
11
0
 
0
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Mr.STARBUCKSЯсно. Но цигарите при вас са резачка. :))
10
0
 
0
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Mr.STARBUCKSТам при вас така и не разбрах по какъв начин се формират цените. На едго място по 7 на друго по 8$ беше Борото, а уж акциз имаха...
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото по- високи цени на цигарите, толкова по- яка контрабанда. Ето това е ГЕРБ- МАФИЯ. Ама в Европа било така. Абе тикви прости и загубени, но крадливи и контрабандни, в Европа МРЗ 190 евра ли е. Меркел ако разбере 90% процента от българите с какви доходи разполагат месечно, ще окупира България с цел изхранването на шепата народ изгиващ от кражбите на олигарсите.
8
0
 
2
 
! Отговори
Властовик преди 8 години
До шароИ двете са проблем. Те са некадърници-крадци. Ако бяха просто некадърници или просто крадци щеше да е добре.
7
0
 
24
 
! Отговори
Хитър Питър Гейбриъл преди 8 години
Директива за достигане на минималните нива на "акциза" хе хе. Абе що тия хитри европеиди не гласуват една директива "Да се достигнат минималните нива на работна заплата за евросъюза" до 2017 ! А само нареждат за минимални нива на секирите и брадвите. Всичкото ни като на Евро съюза изравнено подравнено и подгънато под прав ъгъл, но заплатите като в Афганистан!
6
0
 
10
 
! Отговори
макето преди 8 години
мааааааамицата ви и на тутунецо ми посегнахте
5
2
 
12
 
! Отговори
дрът пияндур преди 8 години
Само пиенето да не се качва, че лошо
4
0
 
12
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
Все ми е тая. Не пуша от 10 години и съм ОК !!!
3
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
:-)Ataka pobeda!:-):-)Ataka poda!:-) :-)Ne samo cigarite ne trqbva da se uvelichati hlqba! Ataka pobeda!:-)
2
1
 
17
 
! Отговори
шаро преди 8 години
Проблема на нашите политици не е, че са крадци!Проблема е,че са некадърници!
1
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
boiko borisov i kasapite mu drugo ne mogat osven da uvelicavat zenite.