Божидар Димитров: Превратът в Турция е "некадърен"!

Първо се арестуват управляващите, после се прави кабинет, съветва историкът
16 юли 2016 11:01, Анисия Иванова
145
Божидар Димитров: Превратът в Турция е "некадърен"!
Снимка: Булфото, архив

Това, което се случи в Турция, беше некадърен опит от страна на военните да направят ефективен военен преврат. Така проф. Божидар Димитров коментира пред Bulgaria ON AIR опита за военен преврат в южната ни съседка снощи. "Знам как са действали турските военни при техните три преврата", каза директорът на Националния исторически музей.

По думите му първа точка при военен преврат е да се арестуват министър-председателят и всички останали министри, включително и президента. След това се завземат сградите и се обявява временно правителство.

"Нищо от това турските военни снощи не направиха. Не арестуваха министър-председателя, нито министрите, не завзеха сградите, макар че се опитаха. Трето - не обявиха временно правителство", заяви проф. Димитров.

"Ердоган спечели 52% на изборите и 48% са неговите противници. Хората последваха неговия призив, народът излезе по улиците и блокираха военните. В същото време другите 48%, милионни маси пълнеха площадите преди две години в митинги против Ердоган, те не излязоха", посочи историкът.

По думите му има още една особеност в опита за преврат - военните не са били във връзка с нито една политическа партия.

"Светският характер на държавата наистина е застрашен", подчерта той.

"Ние по принцип не сме привлекателна страна за заселване", каза още проф. Димитров.

На въпрос как ще бъдат наказани тези военни, които са се опитали да свалят правителството в Турция, Димитров каза, че едва ли ще има осъдени на смърт, но ще бъдат уволнени от армия и ще бъдат осъдени на дълги години затвор.

По думите му позициите на Ердоган ще се затвърдят след случилото се. "Ердоган, който успя да се скара и със САЩ, и с Русия, успя да си подобри отношенията буквално седмици преди този опит за преврат. И те ще направят сметка изгодно ли им е, или не да го поддържат", заключи проф. Божидар Димитров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
10
 
! Отговори
минувач преди 7 години
пак ли ти бе мошеннико?я бегай на 6-ти септември оти отдавна не си снасял- да си заработиш,дипломата
91
2
 
11
 
! Отговори
ним преди 7 години
тоа шарлатанин отдавна не се беше изхождал по въпроси които не разбирабожо *** да каже кой му хариза професорска титла без да има магистратура или докторатдипломата му е от пазара в димитровград
90
3
 
14
 
! Отговори
Чистач преди 7 години
Този не е Божидал ,А ЕДИН ГОЛЯМ ***!
89
11
 
1
 
! Отговори
топ серсем преди 7 години
До TOP SECRETВизантия да налага славянски език на някого !? И що ? Може би баски език също е налагала на други народи ? А на трети арамейски ?Сигурно си по-компетентен от кой да е професор. Дай инфо.
88
16
 
2
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Кога Божидар Димитров ша си признае офицялно за насилственното Християнизиране и налагане насила на славянския език от Византия по тези земи , докога ще се крият Истини от Историята ни
87
4
 
15
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Доцент Димитров не се бъркай където не ти е работата
86
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДС-ченгето ги разбира тези работи. Първо се беси Никола Петков и чак след това Трайчо Костов.
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен е по лесно да го гръмнат със снайпер този *** !50 % от населението не го иска и кво ще ги вкара в затвора ли ?*** жаден за власт *** крепът го на кантар хората *** .Разбирам да го одобряват 70% но с 50% е предпоставка за гражданска ВОЙНА !
84
10
 
16
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 7 години
Реджеп Тапир Ердоган не се е сетил да се ,,самоарестува,,...
83
11
 
9
 
! Отговори
4 преди 7 години
Най-много местното дерибейче на Ердоган ББ да реши ,че сега е негов ред да прави подобни глупости.
82
3
 
14
 
! Отговори
ф преди 7 години
Това е толкоз преврат ,колкото и БД е професор.
81
0
 
21
 
! Отговори
Не е било преврат преди 7 години
Това е Сталинистки театър с арестувани врагове на народа.
80
10
 
7
 
! Отговори
oпетков преди 7 години
Такава ще бъде съдбата на всеки опит за преврат, който не отчита съвременните средства а комуникация. Преди години и комунистите знаеха, че трябва да се превземе пощата и това беше достатъчно да се блокира държавата. Сега при наличие на мобилни комуникации, мрежи, фейсбук и др. подобни, трябва да се дръпне шалтера на захранването на цялата държава, което е непосилно. Ердоган се възползва от туитър и задейства тълпата, верни му хора. Наистина слаб опит.
79
0
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
За България е все тая кой е на власт в Турция. Тяхната външна политика което ни касае e дългосрочна и постоянна - възвръщане на старите имперски граници.
78
8
 
3
 
! Отговори
бобчоТолкова ли можа преди 7 години
До турски нeкaдърницитова е трилър на живо. Всеки сатрап си избива народа за да властва.Това Ердоган го е сътворил и затова и толкова спешно го е прекратил,иначе не би ги спрял за три часа.Така му излиза сметката.
77
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕРДОГАН КАЗА:"ДА ИЗЧИСТИМ ***"
76
11
 
9
 
! Отговори
бобчоТолкова ли можа преди 7 години
Моите уважения ,но професора трябваше да назове истината :Военните нямат връзка с политициВ новините не съобщават нищо за организаторитеВоенните не са арестували .....Това всичксо е защото организатора е Президента Ердоган ,за да утвърди властта си и да елиминира опозицията защото 52 срещу 48 е лош за него резултат.Сега той е спасител на Европа и ТурцияХа честито
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само бих искал да вмъкна нещо към статията по горе,....не използувайте думата преврат тъй като е много смешно и непрофесионално...Колкото беше преврата в партийният дом преди,толкова и тук....Но все пак знайте ,че времето на Ердоган е преброеноПрочети още на: dnes.bg/world/2016/07/16/za-prevrata-v-turciia-isliamizaciiata-i-demokraciiata.309211#comment-newest
74
0
 
5
 
! Отговори
турски нeкaдърници преди 7 години
тея турците дори един преврат не могат да направят като хората турска му работа
73
7
 
5
 
! Отговори
Никола Пенчев преди 7 години
Вечният доцент пак се изказва неподготвен. Защо Ердоган призова народа да излезе на улицата?Нека ми отговори на този въпрлос, но не може.