По волята на избирателя... ГЕРБ със законопроект за мажоритарния вот

Цветанов не очаква сътресения в управляващата коалиция
10 май 2017 11:07,
139
По волята на избирателя... ГЕРБ със законопроект за мажоритарния вот
Цветан Цветанов. Снимка: БТА

По волята на гласувалите в референдума, иницииран от Слави Трифонов, ГЕРБ внася законопроект за изменения на избирателната система и въвеждане на мажоритарен вот. Именно за това призова и шоуменът, който от няколко дни протестира пред парламента, седнал на стол, с искане Народното събрание да уважи мнението на гражданите.

"Развили сме уредбата за провеждане на мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство. Предложили сме разделението на територията на страната на 240 едномандатни избирателни района. Във всеки един от тях да се проведе мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство", обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Още по темата

За българите в чужбина се предвижда активна регистрация, с която ще се направи първата стъпка към разработването на избирателен списък на сънародниците ни зад граница. Гласът им ще се отнесе към тяхното последно постоянно местоживеене.

Депутатите от ГЕРБ подкрепят и предложението субсидията на партиите да бъде 1 лев, както беше и поставен въпросът в референдума на Слави.

Въпреки че Патриотите не подкрепят въвеждането на мажоритарен вот, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е категоричен, че законопроектът няма да доведе до сътресения в управляващата коалиция.

"Това не е проблем за коалицията и управлението, защото принципно сме изчистили тази тема още преди да започнем същинските преговори в акцентите за управленската програма, коалиционното споразумение и взимането на политическите решения", заяви Цветанов.

Той коментира и темата за замразяването на депутатските заплати, която бе прокарвана на два пъти неуспешно през изминалите дни в пленарната зала.

По думите на Цветанов от ГЕРБ не са против, но замразяването трябва да се направи след дебат при разглеждането на бюджета за 2018 г.

Цветанов предложи вместо замразяването на заплатите депутатите да се включват в различни инициативи за подкрепа. Така депутатите от ГЕРБ ще подпомогнат с дарение от 20 хил. долара българите в Чикаго за закупуване на сграда, която да бъде културно средище.

"Обръщаме се към всички други да направят същото. Заплатите не са такъв проблем, нека всеки да отдели от заплатата си и да се включи в различни инициативи", завърши Цветанов.

Той също така обяви, че следващият законопроект, който ще бъде внесен, е законът за концесиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Някой 40+ преди 6 години
гроб да пише избирателен закон? "Крадецът вика:Дръжте крадеца!"
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите в чужбина са препъни камъчето в случая, а ГЕРБ за пореден път не могат да осмислят това, което предлагат. Къде ще гласува българин роден в чужбина, който никога не е имал постоянен или настоящ адрес в България?
116
0
 
7
 
! Отговори
Idealist преди 6 години
Не се превзема нещо, което вече тотално е превзето. Ако си мислите, че избираемите места по пропорционалната система не се купуват, жестоко се лъжете! За това са скандалите когато се появи някой пришелец по метода 15/15. Ха сега да видим, колко лидери на партии ще се кандидатират в определен район на София?
115
0
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 110Когато Господ иска да накаже някого първо му отнема разума
114
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам право да мълча, висшата проява на свободата на словото е правото ми да мълча.Това че вие не разбирате какво изразява моето и на другите като мен мълчание, е ваш проблем .Не виждам как моето мълчание пречи на вашата свобода да гласувате, не ви навивам правите същото, нали?
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИма разлика. Ние не сме риби, а живеем в общество. Така че, с негласуване свобода не се постига. Трябва да ти пука.=======Сега искаш да ти доказвам, че съм тук ли? Аз нямам проблем с това да съм наясно къде съм, ти не знаеш къде съм. Това е твой проблем.Аз съм си тук.Мълчанието ми е изразено неяваване на изобори, но си плащам данъците , така че участвам и съм тук
112
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 104ХехеПо ясно казано с по малко думи няма накъде
111
0
 
14
 
! Отговори
худ преди 6 години
Вълкът се зарадвал и тръгнал с кучето да служи на хората. Но като пристъпил да влезе през вратата, видял, че козината на кучешкия врат е охлузена. Той рекъл: Ами това, куче, от какво е? Така казало кучето. Как така? Ей така, от синджира. Нали денем стоя на синджир, та затуй от синджира се е охлузила малко козината на врата ми. Тогава прощавай, куче казал вълкът. Не ща да живея при хората. Може да не бъда тъй охранен, но поне ще съм свободен.
110
0
 
8
 
! Отговори
худ преди 6 години
Един пустал вълк вървял край селото и срещнал едно угоено куче. Вълкът попитал кучето: Кажи, куче, откъде вземате храна?Кучето рекло: Хората ни дават. Навярно ви е тежка службата при хората.Кучето казало: Не, нашата служба не е тежка. Нашата работа е да пазим нощем двора. Значи само за това ви хранят така рекъл вълкът. Ами че аз веднага бих се заел с вашата служба, защото ние вълците мъчно намираме храна. Че какво, заеми се рекло кучето. Стопанинът и тебе ще почне да храни
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаНедостигат 12 000 да стане задължителен, без разглеждането му в НС!
108
6
 
17
 
! Отговори
калоян преди 6 години
Хората не разбраха въпросите на Трифонов иначе нямаше да гласуват олигархията да превземе тотално държавата !!!!
107
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 117Има разлика. Ние не сме риби, а живеем в общество. Така че, с негласуване свобода не се постига. Трябва да ти пука.
106
2
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 105Не че не ни пука.Просто познаваме законитеЯсно ни е че ако броя на участвалите в референдума е нрдостатъчен то той е невалиденНе достигат 12000 гласаРефередума е невалиденСлави да уважава законите на страната
105
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Твърдението, че на негласуващите не им пука, е все едно да обвиняваш рибите в реката че не са се хванали на въдицата ти.Типичен синдром на " питомната гъска", която се присмива на "дивата", че е непълноценна, защото е свободна да лети.
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаЕ, да де. Ама и сега до 8-ми клас образованието е задължително. Значи и така не спазваме закона.
103
1
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 108На референдумите трябва да има прагВ противен случай 100 х турци в Кърджали могат да си спретнат референдум за оъделяне от БгСправка- КримМислете с главите си ей
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВиготураАз не гласувах на референдума и това което обяснява колегата е точно така. Негласуващите мислим еднакво ,но не ни трябват конференции, за да си го казваме.)Винаги ми е било интересно как знаеш кой какво мисли и да му корегираш грешната мисъл в главата.Това че ти не разбираш какво съм казал не значи, че аз не разбирам какво съм казал.
101
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВиготураХората, които са си мълчали и не са гласували на референдума нямат мнение, или не ги интересува темата. Иначе щяха да гласуват.-не е така.трябва да ти кажа пък, че хората които не-гласуват, са хората които имат най-голямо и обхватно мнение за "ставащото наоколо" и именно зато не-гласуват!замисли се в дълбочина!не-гласуващите са истинските противници на системата! запиши си го дебело! те просто я отричат , а как да гласуваш по правилата на нещо, което отричаш !?
100
1
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 93Много смесваш желанията си с реалноста1 Конституцията казваВсеки има право да избира и да бъде избиран.С образователния ценз до тукПри кметските избори и сега в малките нас места си действа мажоритарния вот.И резултатите са трагични.В моето село от трима кандидати:Един бивш началник на военно училищеЕдна бивша директорка на училищеЕдин швед с незавършен 4 клас който НЕ МОЖЕ ДА ПИШЕ Народонаселението избта шведаСекретарката в кмеъството движи всичко защото е в пъти по инталигентна
99
6
 
3
 
! Отговори
Слави Трифанов преди 6 години
Добро утро, Цветане, добро утро, Бойко! Спите ли още, или чакате да дойда пред парламента? Докато не го приемете този законопроект, няма до отстъпя.