Тол системата глътна "Люлин" – магистралата става част от "Струма"

Пътят Калотина - София пък вече ще е магистрала "Европа"
37
Тол системата глътна "Люлин" – магистралата става част от "Струма"
Снимка: Булфото, архив

Завършените магистрали у нас от днес са с една по-малко, след като автомагистрала "Люлин" спира да съществува под това си име. Тя става част от магистрала "Струма", а пътят Калотина - София става магистрала "Европа", която ще включва и Северната скоростна тангента.

Още по темата

Това е предвидено с решение на Министерския съвет, с което се утвърждава списъкът на републиканските пътища и се приема списъкът на пътищата от републиканската пътна мрежа, за които се плаща винетна такса.

Автомагистрала "Люлин" се присъединява към "Струма" поради малката си дължина - 19,6 км, и факта, че се явява естествено начало на определеното за АМ "Струма" трасе, уточняват от правителствената пресслужба.

Така аутобаните у нас ще са както следва: "Тракия" от София до Бургас (А-1), "Хемус" от София до Варна (А-2), "Струма" от София до границата с Гърция (А-3), "Марица" от Пловдив до границата с Турция (А-4), "Черно море" от Варна до Бургас (А-5) и "Европа" от сръбската граница до София (А-6). От тях завършени са само "Тракия” и "Марица".

Така участъкът "София - Перник" става част от пътя "София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция".

На 15 ноември 2018 г. беше подписан договорът с избрания изпълнител за изграждане на 14,5 км от трасето на пътя Калотина - София в участъка от граничния пункт до пътен възел "Драгоман", като проектът предвижда и изход към интермодален терминал Драгоман.

Предстои подписване на договор и за още един участък от него - между Драгоман и Сливница.

С модернизацията на пътя между границата със Сърбия и София ще се подобри свързаността на страната със западната ни съседка.

Така ще се намали времето за пътуване и ще се повиши пътната безопасност по трасето, допълват от правителствената пресслужба.

Кабинетът реши още, че мостът на Дунав в посока Русе - Гюргево в частта му на нашата територия се определя за съоръжение, за което се събира отделна такса, съгласно разпоредбата на Закона за пътищата, аналогично на сегашното положение.

Изменението в списъка на републиканските пътища се прави поради множеството настъпили промени, свързани с въвеждането в експлоатация на нови пътни отсечки, които са част от републиканската пътна мрежа на страната, или отпадане на трасета от нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато Тиквата откриваше Люлин на всеки километър, беше нужна такава магистрала. (той нали е големия "строител" на магистрали)Сега вече може и да я няма.Време е да направят магистрала и царигранско шосе и да му сложат тол такса, като черешка на тортата
34
2
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Тракия - София - Бургас, Марица - Пловдив - Капитан Андреево?!? Така написано излиза, че участъка Пловдив - Чирпан попада в две магистрали!!!
33
2
 
10
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Пак манипулирате простите тука ТОЛ системата е за мпс над 3.5тона а всичко под него ще имат е-винетки
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е построена с еврофондове, значи парите отиват в Брюксел а не в бг бюджета. Същото и с метрото. Така е справедливо.
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ?Ами точно така го разбирай! Винетките няма да важат за магистралите, а само за другите пътища. Гласувай, народе!
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новина тук е ,че зада минете от Връждебна до Люлин примерно трябва да си купите винетка така зада стигнете до Люлин без да минавате центъра трябва винетка там е заровено кучето правят ни на ***.
29
0
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Какво глътнала систвмата? То няма такава!?
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпете медийни пропаганди анти БСП НАМИРАТ БЛАГОДАТНА ПОЧВА СРЕД МАТЕРИАЛА, КОЙТО РОБСКИ ПЛАЩА ВИНЕТКИ, ТОЛ ТАКСИ, ДАНЪЦИ И НАДУТИ ГРАЖДАНСКИ ОТГОВОРНОСТИ.
27
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига с тези комунисти, не можете да бодисате и да разрушите 30 години построеното от тях. Плащайте си тол таксите и спрете да се занимавате с комунистите.
26
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такива смешни магистрали, строят се от 1944 г. на вълнички, с две ленти в едната посока, и по километър на година.Хърватия например за 1 г. построи 1000 км. магистрален път и си реши проблема с пътищата.Ако всеки строеше метро и магистрала както комунистите... никъде нямаше да има метро и магистрали.
25
3
 
17
 
! Отговори
Брадвата преди 5 години
До ?Да, сериозно, без заяждане, за леките коли ще има и винетки, и тол, и нови данъци ще има, но само ако гроп спечели изборите. Иначе - не.
24
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най хубави са магистралите построени от БСП, защото такива не съществуват!
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тези маршрути са определени от не знам вече колко години и се прави едно нищо.Каква е тази магистрала която е с тапи и се налага да спираш?втора година не съм се качвал на магистралата по цялата дължина без да ми се налага някъде да спра заради ремонт.
22
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера пътувах от М.Търново до Къркарали , и да ви кажа ,че този третокласен турски път е много -от добър от всяка боковистка магистрала!
21
4
 
14
 
! Отговори
Tronald Dump преди 5 години
ей така се правят магистрали - на хартия ;)
20
3
 
12
 
! Отговори
тоти преди 5 години
От 2016 г само договори ,приказки и нищо не се е почнало .Така ще си мърморят кой знае колко год.а хората се трепят по пътя Калотина София.Вижте само какво гробище на коли са направили на караулката до Сливница.
19
3
 
28
 
! Отговори
? преди 5 години
Да разбирам, че от другата година ще има и винетка и тол такса ? Или само тол такси ?Въпроса ми е напълно сериозен, без заяждане.
18
3
 
9
 
! Отговори
bilder преди 5 години
То липсва магистрали...ама ги именуваме.. и по документи ще цоцаме парета от ЕС.... естествено за ремонт... тия от ГЕРБ са мноо умни...!
17
3
 
12
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Е, то по принцип винаги има дублиращи пътища - през Гърция, през Турция, през Луната. Отиваш някъде където по магистралата ти е 100 км, но по дублиращият път ти е 300 км или повече. Образно казано така стоят нещата.
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Струма досега тръгваше от Видин. Сега ГЕРБ премахна повече от половината от магистрала Струма.