Правителството предлага: Да преговаряме със САЩ за изтребителите

Това съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов
Обновена: 9 яну 2019 12:28 | 9 яну 2019 11:57, Веселина Йорданова
363

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България да преговаря със САЩ за закупуване на изтребители F-16 предлага Министерският съвет на Народното събрание. Това съобщи пред журналисти в МС вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. 

Още по темата

Предвижда се те да бъдат водени с участието на министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи за сключване на договор.

Самолетите са нови, модерни и ще изпълнят задачите си, коментираха от ВВС. 

Сега предстои Народното събрание да гласува решение, с което предлага на Министерския съвет да проведе преговори първо с производителя на американските военни самолети "Локхийд Мартин".

Ако те не дадат резултат с конкретни параметри, има възможност такива да се започнат със следващия кандидат.

Другите две оферти към страната ни бяха от Швеция за нов "Грипен" и от Италия за втора ръка "Юрофайтър".

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа.

Това ще бъде най-скъпата сделка от модернизацията на българската армията. Закупуването на 8 изтребители се очаква да излезе около 1.8 млрд. лева с ДДС. На следващ етап е планирано закупуването на още 8 машини.

Стана ясно обаче, че САЩ искат по-висока цена, а МО ще преговаря за свалянето й.

Срокът на доставка също вероятно ще бъде по-голям от записания в проекта 24 месеца.

По тази причина парламентът трябва да разреши и "отклонения" от вече одобрените изисквания.

"В хода на преговорния процес последните няколко месеца имахме определи уверения, че цената ще бъде коригирана. Вчерашното изявление на Белия дом също ясно показва, че от страна на Вашингтон има правилно разбиране по финансовите параметри, заложени в нашия проект", коментира Каракачанов.

Той обаче не се нае да каже какви ще бъдат параметрите на отклонение от цената.

По думите му с днешното решение се прави стъпка по възможно най-бързия начин да придобием нови изтребители. Другият вариант бил да се предложи започване на процеса отначало и той да се забави с още година и половина.

Каракачанов отрече някой да го е притискал за новия боен самолет и заяви, че защитава единствено българския национален интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
1
 
1
 
! Отговори
мечо преди 5 години
Ние бяхме с 300 самолета преди зо-на години, 3000 танка, 4 подводници и т.н. Вината за това е на всички бивши военни. Да си вземат 25 брутни заплати накуп, пенсийката до тавана и да бачкат на минимална, като охранители. Те продадоха една от най-страховитите армий в югоизточна европа над 2 десетилетия.
259
1
 
1
 
! Отговори
ardont преди 5 години
fake news
258
1
 
1
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Купуваме 40 годишни самолети на безумно висока цена.Комисионната на ГЕРБ за тази сделка е близо 1 милиард лева.Мутрата Борисов унищожи България!
257
2
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Имаше приети критерии за класиране на офертите. И какво стана с тях? Как така офертата за Ф16, която изобщо не се вписва в ценовата рамка я изкараха печеливша. Цената в офертата за Грипен на СААБ е под 1,5 млд лева, като по този начин се предоставя възможност с отделения бюджет да се закупят първоначалният пакет от въоръжение, както и да се построят знаменитите хангари, които обещават американците. Накрая продажниците все пак избраха най-скъпия самолет, защото е американски. Харчете милиарди.
256
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добър полот ли е Радев,щом иска грипен вместо ф16? Няма специалист включително съветника му да не е казал,че ф16 е по-добър
255
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безпилотните военни дронове свалят всякакви видове самолети, при това са по-евтини!Като ,ще искаме съвремена армия ,да се въоражаваме със самолети от бъдещето!Американците са стиснати в изнасянето на нови военни технологии!Но можем ,да се обърнем към Русия и Израел!
254
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои герберасти упорито продължават с опорните точки от козяк и намесват руснаци и мигове, ноо става въпрос за европейски самолет и американски самолет. Можете да манипулирате общественото мнение в България, но за съда това няма никакво значение.
253
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изедници, и ЕС предадохте за 30 сребърника, направете си далаверката, но по правилата, като сгазите правилата познайте какво ще се случи ...Ще бъде осъдена България, народа ще плати още доста пари върху тези милиарди данък за краварите...А цвъки ще си брои апартаментите и ще ходи на "безплатни" обеди...
252
2
 
4
 
! Отговори
Една му лютата рана преди 5 години
Този път ще гласуваме за Цветанов!Той умело и по най-тънкия начин пусна пъртенката че ще копуваме самолета Фъ16, при което много хитро докараха в София българката, работеща за Грипениет и тя каза че Фъ16 не се произвежда, че заводът за производстовто не е започнат и че от нас се иска да платим предварително милярдните цени които са повисоки от заданието за цена на самолетит.Молиме се Цецо да извърши политическия преврат в София, и да изкачи в Вола с най верните опъченци и пипнат по една самодива
251
4
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До "Българин - родолюбец: Радвай се, "родолюбецо" най-вече за това, че вече 1.8 милиарда не им стигат за сделката и искат да изхарчат повече. Тези, които харчат на едро държавни пари и получават под масата за това, най-много се радват на и'диоти като теб.
250
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aaaaa....bg pravitelstvoto ne iska da razgovaria s naroda si, deto mu dal doverie za pari i za patriotizam, ami prez glavata na shefa si iska da razgovaria s amerikanskite meksikanci.....
249
9
 
5
 
! Отговори
Българин - родолюбец преди 5 години
Аз така знам от моя учител щом *** ревът значи България върви по правия път
248
8
 
5
 
! Отговори
България е във НАТО преди 5 години
Много се кефя щом *** ревът на умряло хо хо хо
247
8
 
7
 
! Отговори
F16 убиеца на миг преди 5 години
Много много ги страхува *** F16 и така трябва наистина страшен самилет сваля руските бракми като врабчета
246
4
 
4
 
! Отговори
baihui преди 5 години
Виж к'во бе маймун, няма значение дали самолетът е красив, важното е кой го управлява! К*апут!
245
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самолетът е просто красив.Вижте снимката и му се полюбувайте.Изящество и чисти форми, нищо общо с дялания с теслата МиГ.
244
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МиГ-29 има два двигателя, защото руснаците просто не могат да направят достатъчно надежден двигател и слагат по два за всеки случай (на всякой пожарний). Само че това води до увеличаване на теглото на самолета, което значи по-малко боен товар (ракети и бомби) и по-малко гориво (по-малък радиус на действие), а също и по-голяма инертност (по-тромав е при маневриране). В странично въртене и завой в хоризонтална равнина Ф-16, Рафал и Грипен правят МиГ-а смешен
243
6
 
6
 
! Отговори
се се се ре УМРЕ преди 5 години
Страхува ли ви F16 *** профажни и така трябва страшен самолет е не руска изгнила бракма
242
6
 
4
 
! Отговори
Къде е курск ?????? преди 5 години
F16 сваля руски бракми като врабчета за това ревът *** продажни хо хо хо
241
6
 
4
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 5 години
Браво само така продажните *** треперят от F16