30 години интеграция и... ромите – проблемни!?

ГЕРБ ги връща в училищата, само така се оправяли нещата
116
30 години интеграция и... ромите – проблемни!?
Снимка: Булфото, архив

Проблем с интеграцията на ромите има, а акцентът на ГЕРБ при решаването му пада на образованието. 

"В рамките на година и половина успяхме да върнем над 20 000 деца в училище", коментира шефът на депутатите от управляващата партия Цветан Цветанов след ескалирането на напрежението заради нападението над военния от двама братя роми в село Войводино.

Още по темата

Според него от 30 години има политика, която не води до реална интеграция на ромите.

"В управленската програма на кабинета "Борисов 3" е заложено да се започне от най-важното – образованието, връщането в образователната система на децата, които са отпаднали", заяви Цветанов пред Нова тв.

Той обаче допълни, че подобни инциденти и напрежение като това във Войводино, води до невъзможност за изпълнение на тази програма.

"Срещнах се с наши представители на ГЕРБ и с кмета в "Марица" обсъждахме, че около 80% от децата в училищата там са роми. След този инцидент около 20 до 30 деца не са се появили на училище", разказа Цветанов.

"Спомням си 2016 г., когато бяха президентските избори. Спомняте ли си едно село, където имаше мигранти? Прибра ги кметът на една община, няма да я споменавам. Двама от тях сега работят и имат уникално семейство. Работят в цех за преработване на дърва и трябва да ви кажа, че по никакъв начин не се чувстват по-различни", припомни той.

Цветанов коментира и заканата на шефа на организация "Възраждане" Ачо Йорданов, който предупреди, че ако вицепремиерът Красимир Каракачанов не подаде оставка, ще излязат над 100 хил. роми да протестират пред Министерския съвет.

Според Цветанов протестът няма да реши проблема: "Аз бих ги посъветвал да извадят добрите примери за роми, които са станали учители и лекари,а не да се противопоставяме и да създаваме хаос в държавата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интергацията може да се реализира много лесно - хора без средно образование и с неплатени данъци нямат право на детски и да гласуват. Дали ще имат по 10 деца и ще може да се манипулират избори с гласовете им. Едва ли. Ето защо и никой не го решил този проблем от нашите велики обединители на нацията. Независимо че това солидна предпоставка до огромни проблеми в бъдещето, просто политиците ни предпочитат личния си интерес пред националния за да може да купуват избори.
85
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТо 84Ти не четеш статията, ама цял ден Днесът държат на първа позиция 3 статии против ро.мите. Комисията за защита от дискриминация трябва да обърне внимание на медията. Това е чиста пропаганда.
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А гати лъжеца.Добре че не казва 100 000ди че са били върнали да учат.
83
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този етнос е сравнително стар,може би на 1000 години,и за всичкото това време не са създали нищо,нито държава,нито територия,нито фамилно имане,нито история,писменост.Защото и дедите им са били същите,нищо не са съградили и нищо не са им оставили,само са си гледали кефа,както и сегашните.Защо нямат къщи(законни),земи,имоти,защо всяко ново поколение започва от нулата,нека не търсят вината у нас.
82
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
чудно ми е как изобщо някои дават ухо на бръщолевиниците на "Ухото"?!Нито прочетох статията,нито ще го коментирам,защото да коментираш Нищото е все едно...да наливаш вода в каца без дъно..
81
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При предишни правителства проблемите с ро.мите не бяха чак в такива мащаби. Връщането в училище не значи нищо. И да учат, и да не учат, после никой не ги взема на работа. Безработицата и бедността са основните проблеми.
80
2
 
22
 
! Отговори
Да преди 5 години
Почти 10 години управление на герб. Проблемни ще бъдат, като престъпници управляват и хората (гражданите ще бъдат такива).
79
1
 
33
 
! Отговори
Неук преди 5 години
Ако Цвет. оживее само 10 минути в мой час с роми, обещавам да му плащам мед. разходи по психичното възстановяване до живот. Ромите ходят на училище само родит. им да не загубят детските и помощите. Нищо не учат и не знаят. тестовете ги покриват със случайно попълнени отговори и им се получава. Книжки и всичко останало не знам как получават, но моите не можеха да четат и пишат, а взеха. Всяка паралелка в която има роми си сваля нивото страшно много , защото ром. не разбират нищо, а род. и по-малк
78
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Oleee Напротив, интеграция има! Т.нар. роми интегрират българите, които останаха тук и то доста успешно.Чалга-културата и неграмотността са навсякъде.
77
2
 
25
 
! Отговори
Oleee преди 5 години
Няма интеграция от 30г.! Няма и да има! Интеграцията бе прекратена през 1990 г. Толкоз!
76
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пъпешът просто си е ненopмален!
75
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, мозък! Защо всички системи се сриват, та сега и паспорти/лични карти не се издават? Толкова сте задръстени, че и панделата ви е малко за награда!
74
3
 
24
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Цветанов този път ще загубиш изборите. Просто в ГЕРБ сте простаци1
73
1
 
26
 
! Отговори
До Цветанчо преди 5 години
Цветанчо, едим мой професор ( но не аВИВаджия) казваше:"От зелена тиква семе не взимам" Схващаш ли смисълът ?
72
1
 
49
 
! Отговори
стратег преди 5 години
Като не става с "интеграция", да пробваме с дезинтеграция. По-резултатно и в същото време по-евтино е. Спират им се "помощите" - "детски", "самотна майка", "първи учебен ден", "дърва за соц. слаби"... спират им се незаконните и неплащани ток и вода, взимат им се фалшивите книжки и дипломи, събарят им се незаконните коптори, завеждат им се дела за педофилия и те сами, бързо бързо ще се изнесат къмту "толерантния" запад. Меркел ги събира такива.
71
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KRADLIV POLITIK KOITO SHTE ZATRIE GERB,E CECO MOZAKA
70
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадльо Кауна пак мисли за бъдещето на България ..
69
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по времето на бае ти тодора като влезнеше старшина в махалата всички стояха мирнозащото знаеха че зад него стои бай тошоа сега бият старшината защоно знаят че зад тях е партия герб това е истинататя ги хрантути и дундурка за да си обезпечава изборните победи
68
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как ще ги връща?Като им плаща ли?А на нашите деца защо не плащате да ходят на училище?Или искате да наводните пазара с хора с фалшиви дипломи,шофьорски книжки,които за нищо не стават,но са с дипломи.Насила хубост не става.Единствената им мотивациуя ще бъде,ако им спрете помощите.Друг начин няма.,
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе като написах че тоя от помощното училище е *** зао го изтрихте