Спасяването на българските евреи – доказателство за толерантността

Цветан Цветанов и Екатерина Захариева се включиха в шествие
10 мар 2019 12:37,
54
Спасяването на българските евреи – доказателство за толерантността
Снимка: Булфото, архив

България спаси своите евреи и това, което се отчита от международната общност, показва, че страната ни е една от най-толерантните, заяви Цветан Цветанов на шествие по повод Деня на спасението на българските евреи.

"76 години са достатъчно дълъг период, към който трябва винаги да се връщаме и да не допускаме това да се случи отново", заяви заместник-председателя на ГЕРБ.

"И през всичките тези години сме съхранили този дух – да бъдем заедно. Трябва да преодоляваме всяко едно популистко изказване, което би могло да създаде напрежение. За да може хората да не изповядват ценности, които не са свързани с толерантността", изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Днес тук са много посланици и политици – нека това да ни направи по-единни и да покажем, че сме заедно за България и за Европа", каза още той.

"На тази дата – Денят на спасението на български евреи, трябва да помним защо беше създаден ЕС – за да не се повтаря най-мрачният период от историята", коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Днес е една забележителна дата – една от най-светлите дати в световната история. Дата, на която особено се гордея с българския народ. Дата, която показва, че смелостта и хуманизмът могат да преборят силата и безразсъдството", заяви Захариева. По думите й на тази дата всички трябва да помним, да даваме пример и да не забравяме, че толкова години по-късно има прояви на антисемитизъм и религиозна и етническа омраза.

"На тази дата българският народ показа и даде пример на целия свят, че съюзник на Нацистка Германия показа, че смелостта, приятелството и добросъседството могат да спасят българските евреи", коментира външният министър.

"На тази дата освен смелостта, трябва да запомним безразсъдството и лудостта на народа. Да бъдем безкомпромисни с религиозната нетолерантност. На тази дата трябва да си припомним защо беше създаден ЕС – за да не се повтаря най-мрачният период от вековната история и за запазване на човешките права. И искам да кажа, че България ще бъде най-гласовитият член на ЕС за борба с омразата и антисемитизма", подчерта Екатерина Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Да, България ще спаси всеки народ, но не и Българския :(Освен това въобще не сме толерантни, освен към престъпниците.. иначе тоя да сме го линчували отдавна..
18
1
 
7
 
! Отговори
naTpuoT преди 5 години
Помним Старозагорското клане и няма да го забравим!!!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хич не е за гордост това спасяване на евреите. Вместо да ги оставят да положат малко обществено полезен труд в трудовите лагери.
16
1
 
14
 
! Отговори
християнин преди 5 години
България спаси Еврейте, Интересно Кога Ще Спаси Българите?! А Израел и 5 шекела не дава за Българите!!!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това защо никога никоя еврейска организация не го спомена?Защото искат да са все жертви и да получават обезщетения.Има една паралелна новина ,че изследвали в израелски институт евреи живяли през ВСВ и били по склонни към получаване на рак, но не само оцелелите, но и съгражданите им и се споменава за репарации...!!!
14
0
 
19
 
! Отговори
БЛЯК преди 5 години
А Цветанов понеже е толкова толерантен, я да се похвали колко доларчета изкара от продажбата на оръжия на терористите, които стрелят по евреите хихи
13
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Внимавай, Кате! Току-що си спечели враг в лицето на Бенджи.
12
1
 
23
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
За съжаление се отблагодариха лошо. Днес с подстсвени лица управляват България.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България за всичко си имаме поговорка.В случая се казва:-"С чужда пита,бащин помен ".Както се казва,достойни синове и дъщери на Партията -Майка БКП и на ДС сътрудниците и.Пребоядисал се Илия и като се поогледал,пак е сред тия.А хамелеона е животно което си сменя цвета ,според зора,за да оцелее.Само че и то е смъртно животинче.
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Постоянно търсите толерантността в миналото.Защо така, а?Защо хубавите неща, славата, подемът, героизмът, толерантността са в МИНАЛОТО?
9
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спасяват евреи, гонят и бият мюсюлмани... Много толерантно, няма що...
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Да, уникално е - през 41г. обявяваме война на САЩ и Британия, през 44г. обявяваме война на Германия, а СССР обявява война на България. Получава се прецедентът, че България е във война със страните и от двата воюващи лагера. Такова постижение в световната история друго май няма:)Велик е българският политик и Цв.Цв. е достоен наследник на тази традиция.
7
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България обаче няма да спаси своите българи.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А имаше ли на това шествие някой официален представител на Израел, не става ясно от статията и вероятно е нямало. Това показва, че г-жа Захариева, явно не е била достатъчно гласовита.
5
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бягай от приятелство с българин,никога не знаеш кога ще те предаде!
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След Сталинград са разбрали, че губят войната и режимът на Борис 3, съюзникът на Нацистка Германия, дава назад. Режимът на Борис 3 обявява война на САЩ и Великобритания преди това през 1941 година. През 1944 година обявяват война на Германия и стават големи американофили за един ден. Такава незабавна промяна се е наблюдавала само при вестниците на Пейовски, които за една нощ обръщат редакционната политика след падането на Герб от власт.
3
1
 
17
 
! Отговори
бг преди 5 години
Красиви думи,но изказани от политици,които са дискредитирани звучат клиширано! И аз се гордея с българите спасили евреите,(даже много)с българи,чийто смели постъпки могат да са пример,с българи като Левски и много други,чийто имена даже не знаем.Политиците се грдеели с българите,но това не им пречи десетилетия да предават и продават българския народ,с което го превърнаха в озлобен,ограничен и кмплексиран!А народа? Бог да пази България
2
5
 
30
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Стига се напрягахте, бе, хора! Ние нямаме нищо против евреите, и против арменците също. И бессарабските българи не ни пречат, и руснаците, и италианците, които са се заселили тук...никой, ама никой..
1
8
 
15
 
! Отговори
Генчо преди 5 години
Не е необходимо да се споменава всяка година. Каквото било, било важното е, че ги гръмнаха в автобуса на бургаското летище