Тръмп ще обсъди с Борисов износа на втечнен газ у нас

Целта е да се намали енергийната доминация на Русия
23 ное 2019 10:15,
295
Тръмп ще обсъди с Борисов износа на втечнен газ у нас
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп ще обсъди възможността за износ на втечнен газ за България, когато се срещне с лидера на страната следващата седмица, докато Вашингтон се стреми да намали енергийната доминация на Русия в Източна Европа, заяви високопоставен представител на Белия дом в конферентен разговор вчера, съобщава на страницата си Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

Още по темата

Тръмп също така ще насърчи българския премиер Бойко Борисов да увеличи разходите за отбрана на страната, когато двамата се срещнат на 25 ноември в Белия дом. България, както и много от нейните източноевропейски съседи, внася по-голямата част от необходимия й петрол и газ от Русия, което според САЩ дава на Кремъл значително влияние над тези страни, отбелязва медията, като напомня, че САЩ преживяват безпрецедентен бум на производство на природен газ и американските енергийни компании търсят нови експортни пазари, включително в Европа и Азия, предава БТА.

Българската енерегийна индустрия предлага "огромен инвестиционен потенциал за американските компании", подчерта представителят на Белия дом. "Ние със сигурност прояваваме интерес към възможностите за износ на втечнен природен газ (LNG) за България и други страни в региона".

Борисов се срещна с хърватския си колега само дни преди предстоящата среща с Тръмп. Хърватия има амбицията да построи плаващ терминал, който потенциално може да снабдява някои страни в региона с американски втечнен газ. Борисов нарече "важен" хърватския проект, припомня медията.

Срещата на Тръмп с Борисов в Белия дом ще бъде поредната от срещите с лидери от Централна и Източна Европа тази година. Преди това президентът се срещна с лидерите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Чехия, посочи представителят на американската администрация. Дневният ред на срещите беше фокусиран върху същите проблеми на енергетиката, сигурността и икономическия растеж, допълни той.

Тръмп ще насърчи Борисов да постигне препоръчания от Алианса минимум разходи за отбрана от 2 процента от БВП. "България е член на НАТО от 15 години. Време е да покаже допълнителна мотивация, увеличавайки разходите си за отбрана и участвайки в различни мисии на НАТО", заяви американският представител.

България неотдавна договори покупка на изтребители Ф-16. Представителят на Белия дом нарече сделката "съществен жалон" в модернизацията на отбраната на страната и "важен знак", че тя "приема сериозно" обещанието да увеличи разходите за отбрана.

Тръмп ще повдигне също темата за борбата с корупцията и защитата срещу "активността" на Русия, като например опитите да повлияе върху резултатите от избори, допълни той.

Представителят на Белия дом не каза дали Тръмп ще повдигне и въпроса за свободата на пресата на срещата с Борисов, отбелязва Радио Свободна Европа/Радио Свобода. Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю заяви, че страната е "дълбоко засегната от широкоразпространена корупция" в публикация в изданието "Хил" (The Hill) от 22 ноември. В личното си мнение Пардю говори и за упадък на медийната свобода. По думите му резултатът от потискането на свободната преса в България е изкривил медийния сектор, ерозирал е общественото доверие в пресата и е произвел национална политическа среда без сериозна опозиция срещу настоящото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
1
 
3
 
! Отговори
никой преди 4 години
САЩ отново да бомбят софето и да изчезне тази глупава нация.Впрочем те използват олифрените за тази цел..Правят бази срещу рашата и стрелят от тук и сещайте се какво следва.От времето на Симеон не се е родил един достоен вожд,затова сме в пряко робство или "демократично" слагачество.
219
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не,Бойко явно е *** и не му омръзна да се излага !
218
1
 
1
 
! Отговори
До 227 преди 4 години
Казах да си пише хапчетата!Сега заради тебе ще разкарваме линейка, като почнеш и да буйстваш.Знаеш какво е положението с бърза помощ в София.Вземи мерки, да не разкарваме психиатри да те лекуват на място.
217
4
 
3
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Взривяване на всички руски паметници на територията на България. Заснемане на взривяването и показването на този акт по Света с надпис: "Никога повече руска зависимост". Това ще отрезви този така нагъл руски народ за поне три столетия напред.
216
3
 
2
 
! Отговори
До 223 преди 4 години
Стига вече си пляскал глупости по тази тема, от която явно хич хабер нямаш. Не ти ли писна да се излагаш?Пиши за нещо, за което имаш някакви дори и бегли знания.Иначе си като развален грамофон.Фактите са си факти. Няма как да наречеш черното бяло.
215
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 222Направил съм го вече. Не ти искам съветите, нито искам да ти слушам нкимтенето.
214
1
 
2
 
! Отговори
До 221 преди 4 години
Пак лъжеш бе, ама на вас това ви е служебно задължение.Лъжи тука на воля.Само не прекалявай.Сменяй никовете - ту странджа, ту някой друг. Все пак да има и разнообразие, че омръзнахте на всички.
213
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 217По тази логика, София е първата столица на Русия, ако съдим по паметника на съветския окупатор !!!
212
1
 
6
 
! Отговори
До 220 преди 4 години
Ми спокойно бе, браво!Заключи колата в гаража и не купувай гориво.Газ не ползвай ама хич.Или ако искаш американска вземи кораба/камиона *** при най-близкия източник/пристанище, плати си тройно - четворно, каквато е цената на "молекулите на свободата" и си ги ползвай тях.От къде на къде ще натрапваш на всички останали да плащат четворно за по-лошо качество и да търпят диктат?Това е демократичен подход.Нали демокрацията ти е толкова мила, бъди демокраат.
211
3
 
2
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
До 219: На мен ми плаща Ротшилд, а в събота и неделя ми плаща Рокфелер. С бедняка сорос не се занимавам. Хайде върви и реви на *** за рубли.
210
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мене руска газ не ми трябва. И руски петрол също не ми трябва. И руски бежанци не ми трябват. И руски шпиони не ми трябват. И русофили хептен не ми трябват.Русофили, излишни сте,...не - вредни сте, не защото сте русофили, а защото сте българофоби !
209
2
 
8
 
! Отговори
До 214 преди 4 години
Браво. Изпълни си мисията. Сега изтичай да ти платят сребърниците от сороското НПО и после непременно си вземи хапченцата за главата, да не се налага пак да те приберат в психо диспансера.
208
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАйде престани с глупостите си,не е Рус,а Киевска Русь и тя е руска държава,първата столица на обединена Русия е Киев,тогава руснаците приемат и християнстото.
207
2
 
5
 
! Отговори
До 2015 преди 4 години
Киевската рус е русия бе ***!Княз Владимир се покръства в днешен крим. Той е и князът на Москва.Украина значи покрайнините и стои въпроса покрайнините на какво? От едната страна е морето, а от другата страна е Русия.3/4 от територията на Украйна се състои от руски губернии.Има и византийски хроники, които описват точно какво е положението.Ти си инвалид от реформата наа образователната ни система, момче.
206
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над/упен народ с пилешко сърце!
205
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 206Когато Русия се появява на картата княжество Киевска Рус е било на три века, а да не говорим за България бе Ланкоуло !Веднаж русофил, винаги предател, а веднаж предател, винаги българофоб !
204
7
 
4
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Газ само от САЩ. Затваряне на руското посолство и превръщането му в база на НАТО. Изгонване на всички руски граждани. Прекратяване на дипломатическите отношения с русия.
203
4
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Не говоря за рибата от леда, а за петрола...
202
0
 
2
 
! Отговори
До 207 преди 4 години
Хя, ха ... "Молекули на свободата", нали така нарекоха шистовата си газ от държавния департамент?Поредната залъгалка, нещо като лепка за мухи за робите в бантустаните.Разбират ги тези неща те. Могат и л?йно да сложат в лъскава опаковка (нещо като вредната кока-кола или сникерс) и диваците ще ги лапкат с радост. Те така някога и мъниста са сменяли за злато.
201
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
гатанка:Има петрол в земята, но няма технология да го извади - що е то?...