Радев зове за нов управленски модел без интимност с едрия бизнес

Според президента има бизнес, който дебелее от обществени поръчки
15 май 2020 17:30,
216
Радев зове за нов управленски модел без интимност с едрия бизнес
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България се нуждае от нов стил на управление, който изключва интимната близост между изпълнителната власт и едрия бизнес, каквато наблюдаваме в момента. У нас има бизнес, който дебелее от крупни обществени поръчки, а напоследък даже няма и обществени поръчки. Това заяви президентът Румен Радев в заключителното си изказване на дискусията „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България“.

Още по темата

 
Тя се проведе под егидата на държавния глава с участието на изтъкнати експерти -  икономисти, социолози, юристи, синдикалисти и работодатели. Във форума участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщават от пресцентъра на президентството.
 
„Трябва ни такъв тип управление, който да не допуска еднолично харчене на колосален финансов ресурс, без санкция на парламента“, подчерта президентът и открои като пример изкуствения излишък в държавния бюджет, който се насочва от Министерския съвет там, където е угодно. Нужно е управление с ясни приоритети: благоденствието на българите и на отделния човек, просперитет на държавата, прозрачност, отчетност и отговорност, заяви Румен Радев. Президентът добави, че първата предпоставка да се случи всичко това е всички като общество да намалим прага на чувствителност към своеволията на властта.
 
Солидарността не трябва да е само по време на криза, посочи Румен Радев и допълни, че без реформа в данъчната политика средствата за социалната и образователната сфера няма да бъдат достатъчни. Според държавния глава гражданите трябва да си поставят по-висока цел не връщане към положението отпреди кризата, а по-висок темп на икономическо развитие и по-висок стандарт на живот.

„Кризата засили фокуса върху управленските приоритети и ценности. Бяха представени редица констатации защо има финансови средства и то в големи размери, но те не стигат до хората. Това е заложено преди кризата. Трябва изпълнителната власт в България да постигне баланс на приоритетите между инвестициите в инфраструктура, в крупни проекти и човешкия капитал“, подчерта още Румен Радев. По думите на президента от ключово значение е защо средствата не достигнат именно до най-засегнатите, най-слабите, пенсионерите, които и преди не са били във фокуса на управлението.
 
Според държавния глава все още няма баланс между здравни, социални и икономически мерки, но на фона на строгите ограничения, беше отправен  призив за останалите мерки да се почака, „за да не се счупи бюджета на държавата“. „Има хора, които не могат да чакат, защото те нямат никакви резерви. Това забавяне в началото намира отражение сега и трябва да се побърза“, посочи държавният глава и отново подчерта, че ако социалните, икономически и здравни аспекти на кризата не бъдат овладени, тя може да прерасне в политическа криза.
 
„Предполагам на всички ни омръзна вече и се примирихме като че ли да сме на последното място в Европа, но не заслужаваме да сме там. Тази криза доказа, че ние заслужаваме много по-добър живот. Когато обществото се обедини около обща цел, има солидарност и  единство, ние показахме, че можем. Сега е време да използваме капитала от тази криза и трябва да се използва за решителни реформи, отлагани от много време“, призова Румен Радев.
 
Държавният глава призова да не се прибягва до „сладките оправдания как „сме били в небивал растеж, но виждате ли, дойде тази криза и оттук нататък да се оправдаваме още сигурно няколко мандата“. България се нуждае от много по-добри условия за инвестиции, особено за българския  бизнес, както и за предсказуема и ясна нормативна база и намаляване на административната тежест.
 
Президентът открои бързото въвеждане в кризата на електронното дистационно обучение и попита защо и кой има интерес при толкова инвестиции в електронно управление, в България да няма електронно управление? „Има ли интерес някой, който не иска да има прозрачност, отчетност и отговорност? Защото ако имаше електронно управление, много от проблемите ние сега изобщо нямаше да дискутираме“, посочи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
1
 
! Отговори
До 180 преди 3 години
Толкова злобен човек с неадекватни реакции и карузарски речник не сме имали скоро на висок пост!
172
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, гледам, Йотова мнооого е надебеляла.
171
0
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Доктор 167 На тази територия всичко може.Където беззаконието е на власт, както е в БГ вече 30г.-всичко може.
170
3
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Извинете? Този е проводник на руската пропаганда в България.Заема измислен никому ненужен пост(освен да поддържа връзка с Русия).И прочети само умната мисъл на журналиста-второто изречение.Цитирам"У нас има бизнес, който дебелее от крупни обществени поръчки, а напоследък даже няма и обществени поръчки" Яко,а?-както казват в България.
169
12
 
4
 
! Отговори
До180 преди 3 години
Този същия Радев,има образование и ценз който ти няма да имаш и след още 5 живота
168
2
 
5
 
! Отговори
До 184 Докато преди 3 години
човешкото познание има предел,човешката глупост е безгранична.Въпрекитова капацитетът на РР да сътвори някакъв управленски шедьовър(глупост) енедостатъчен.Затова той използва опорните точки,спуснати му от партията-майка чрез съветниците.В замяна на верноподаническите си чувства към неятой очаква подкрепа за изборите догодина.Не се сеща завалията,че тъкмо тяще го срути,но вероятно се сеща,че без нея е един въздух под налягане(но снедостатъчно налягане).
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не мислиш ли 181, че тази глупост може той да си я е написал?
166
0
 
7
 
! Отговори
Изтъкнатите експерти преди 3 години
Сигурно там са Румен Гечев;Румен Овчаров;Румен Петков(за други руменовцине се сещам;другарките Нинова и Масларова,Георги Гергов(напоследък ми есимпатичен като антипод на КН),със задочното присъствие от държавноучреждение на Банов и Арабаджиев.Там може да са и други наши момчетаи момичета,на които партията е оказала доверие за съхраняване на някаквонародно благо.Несистемни играчи като Василев,Божков,Ганчев,Донев и др.също биха красили форума.Отбор юнаци под голямата шапка и сините чорапи.
165
0
 
3
 
! Отговори
Съветниците му пак преди 3 години
написаха някаква глупост и го оставиха негоден да изрази свястна мисъл.Имало фирми,дето "дебелеели..."Значи има конкурс,някой го печели и "дебелее" от изпълнението на поръчката.Атакуват нефалшив конкурс инеспазване договор,а това,че който го е спечелил прави гуша.На БСПаритефирмите работят само на загуба от благотворителност ли?Това е тополитическо клеветене.Излез и кажи:"тази и тази фирма с измамапечели конкурс,лъже така и така при изпълнението,на прокурор..."Другото е политклевета.
164
2
 
8
 
! Отговори
Извинете? преди 3 години
Кой е този Радев, дето мине, не мине и го споменавате? Явно е или някой с особени заслуги за България, или пълен бeзпoлeзниk с огромна заплата и пост, който го прави по някакъв начин значим!
163
1
 
3
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Това винаги Е било в България с политическата управа и олигрхията и преди 9 й и след 1989 , нищо не се изменило в България за 100-120 години. Като идея Е добра, но Е трудно изпълнима.
162
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възхищавам се от Радев, винаги право в десятката .Върхушката която ни управлява трябва да си ходи, за да станем държава, а да не сме територия.
161
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, без интимност нямаше да дадеш две заплати и апартамент на секретарката си.
160
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре да си прави коремното и да не говори. Сега върти сценария на 7/8. И Путин не зачита вече. Абе предател веднъж цял живот предател.
159
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руменчо ще ошамари Путин и ще му мине параноята. За какво си лъсна униформата. И медал чакаше.
158
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като в СССР ли другарю Чернобил?
157
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Констатациите на кремълския парашутист точно обратни на реарноста - веднага след падането на извънредното положение Костя Копейкин разходи по жълтите павета едни охранени русофили да протестират, че Бил Гейтс щял да им ваксинира чип за да им промени самосъзнанието !
156
0
 
8
 
! Отговори
до 169 преди 3 години
От пряката демокрация по демократичен модел няма, ама материала е много лош за такова управление.
155
2
 
5
 
! Отговори
seira преди 3 години
ИСТИНАТА Е ЕДНА:142 ГОДИНИ СТИГАТ!ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!!!НАРОДЕ!!!!!
154
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румяна ще сменя лагера със 7/8. И Путин е в параноя.