Държавата плаща 35 евро за всяка седалка в самолет на турист

Субдисията е за чартърните полети, организирани от туроператорите
32
Държавата плаща 35 евро за всяка седалка в самолет на турист
Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма получи нотификация от Европейската комисия (ЕК) за одобрение на целево субсидиране на чартърните полети, организирани от туроператорите до България.

Одобрението на схемата от Комисията беше задължително условие за прилагане на антикризисната мярка, насочена към подпомагане на един от най-засегнатите сектори, какъвто е  туризмът. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ще представи нотификацията пред браншовите организации - Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Обединение "Бъдеще за туризма", Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Сдружение "Туризъм", с които има днес срещи, допълват от пресцентъра на МТ.

Николова се ангажира бързо да бъде довършена мярката за подпомагането на чартърите.

Според нея субсидирането на полетите ще повиши интереса на чуждите туроператори към България, които ще могат да предлагат по-добри оферти за страната в Западна Европа. "Изключително важно е тази мярка да подпомогне освен това лято и предстоящия зимен сезон, но и сезоните през 2021 и 2022 г., за да се възстанови изцяло най-засегнатият сектор", коментира вицепремиерът.

Предстои на институционалната страница на Министерството на туризма да се публикуват изискванията и необходимите формуляри и декларации.

Помощта е субсидия със средства от държавния бюджет.

Предоставя се на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до нашата страна с цел туризъм.

Размерът на субсидията е 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

От субсидията може да се възползват всички туроператори, независимо от местонахождението на тяхното седалище, които ползват услугите на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз, издаден в Република България или друга държава член на Европейския съюз, или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария или трета страна.

Схемата за държавна помощ обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г. и представлява първа фаза от антикризисната мярка. 

Полетите, които ще се извършват през периода от 01.01.2021 г. до 14 май 2022 г. ще са предмет на нова нотификация. Максималният размер по схемата за държавна помощ  не може да надхвърля 800 000 евро на предприятие по фаза 1 под формата на преки безвъзмездни средства, като всички използвани стойности трябва да бъдат в брутно изражение, т. е. преди приспадането на данъци или други такси.


32
Още от Политика
Депутат от ГЕРБ: Оставката на кабинета не решава проблема!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бабите умират от глад и без лекарства, ама нашите ще дават по 70 лв. на всеки турист, да си разходи *** до България и да се излежава на плажа! Съвсем се объркаха нещата при герберастията. От какъв зор с общи пари ще мъкнем клиенти на хотелиерите?!?
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Сата НАТО

Скъпи, объркал си хапчетата тази сутрин, хайде поправи се....
29
0
 
12
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 седмици
Не разбраха ли в тази държава , че тук този бизнес е обречен.
За 2.5-3 месеца какво ще докарат на държавата?
Ето какво - укр. и модов. проститу..., пиянски свади, болести (помни Банско),
пияндета от ЕС.
А от цялата дандания - приходи в бюджета,с отрицателен знак.

Сега е момента да се срути всичкия бетон по морето.
Ще има хиляди доброволци да премахнат бетонната плесен по ЧМ.
Бюджета ТРЯБВА да помага на истинския бизнес, фермери, и всички они които
генерират доходи и приходи в хазната.
28
3
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Правителството на комсомолеца-милиционерски син Боко трябва да бъде сринато, съдено за национално предателство и разстреляно ан блок .

Фиктивните 29 млрд помощ са само ОБЕЩАНИ и то в замяна на отдаването на приблизително същия по размер Гаранционен фонд на Валутния борд.

26 млрд суха пара сега срещу 29 млрд обещания за след 7 години.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Писаха ,че 87% от парите от Европа отиват в ръцете на няколко българи,които са подставени чужди олигарси и после се чудете защо България е зле и не може да се надигне от пепелта и населението бяга от нищетата,протестирайте за по-добри условия за семействата,работниците и по-високи пенсии,иначе няма да ви обърнат внимание на проблемите и ще продължат да ви ограбват и мачкат!
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом за мутрохотелите имате,значи и за пенсии имате пари,но се стикате и не увеличавате минималните мизерни пенсии,дори не ги приравнявате към екзистенц минимума за съществуване(оцеляване) и обричате на глад хората,което си е жив нацистки концлагер в действие!
Увеличете минималните пенсии или ги актуализирайте!
25
0
 
20
 
! Отговори
Джо преди 2 седмици
Не държавата, а ние! Едни мутри дават от данъците ни на други, та да си напълнят незаконните бетони чудовища окакали морето ни! Гняс!!!
24
4
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Това е пример за евроатлантическа дружба в действие!
Българите целокупно да плащат на немските пенсионери да дойдат у нас, за да хранят туристическите мутри, които наемат украинци да им слугуват.
Такива партнери да имаш, втори път няма да искаш да търсиш.
23
2
 
40
 
! Отговори
ОМГ преди 2 седмици
Стига с тези кампании да се спасява бизнеса на мутри строили с крадени пари! Като си некадърник и крадец, няма да ти върви туризма! Има достатъчно закъсали хора с честен бизнес, за които не ви е**. Ние да събираме капачки за кувьози! Колкото по-бързо паднете от власт или ви у*трепат, по-добре!
22
0
 
10
 
! Отговори
Бате Гойко преди 2 седмици
"През чужда туроператорска фирма си правят резервация за почивка в България и плащат 35 евро по-малко."

Аз без резервация си купих двупосочен билет за по-малко от 100€ и то до Варна. Даже с автобус е по-скъпо.
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Държавата започва да осъзнава ролята на емигрантските пари. Емигрантите от средните и ниските социални слоеве бъхтят цяла година за да съберат няколко хилядарки, които да похарчат през лятната почивка в бегето, не само като ги хвърлят по заведения а също кято ги инвестират в къщичката, която подготвят за старини или за поколението. За съжаление само със смешни стимули не става, кризата удря емигрантите директно и в момента те не само не могат да спестяват но и оцеляват трудно.
20
0
 
11
 
! Отговори
Уууу преди 2 седмици
На най-недоволните предлагам да опитат да вземат пари от нашата държава и после да коментират пак. Даже и да вземат, пак ще са на загуба! Сигурно има сто капана и трябва да наемеш от адв. Марковски нагоре, за да нямаш да връщаш после..
19
0
 
32
 
! Отговори
Бате Гойко преди 2 седмици
"Тази държава,да вземе да плаща ,по 35 евро на дете,не на разни пияни англичани и руснаци,и украински простит.....''

+1
18
0
 
22
 
! Отговори
БРАНИМИР БОТЕВ преди 2 седмици
" ВСЯКА ГОДИНА В БГ ТУРИЗМА,
ИЗЧЕЗВАТ НЯКОЛКО МИЛИАРДА ЛЕВА "

ЗА ЮЛИ МИНАЛАТА ГОДИНА НА ЛЕТИЩЕ ВАРНА СА КАЦНАЛИ 1 000 ЧАРТЪРА,
А НА ЛЕТИШЕ БУРГАС 2 000 ЧАРТЪРА

КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ТОЛКОВА МНОГО ТУРИСТИ ?
АМИ В ЛИЧНИТЕ СМЕТКИ НА ХОТЕЛИЕРИТЕ В ОФШОРНИТЕ ЗОНИ >

КИПЪР, МАЛТА, БЕРМУДСКИТЕ ОСТРОВИ, БАХАМСКИТЕ ОСТРОВИ,
ОСТРОВИТЕ ТЕРКС И КАЙКОС, КАЙМАНОВИТЕ ОСТРОВИ, ВИРДЖИНСКИТЕ ОСТРОВИ,
ПАНАМА, БЕЛИЗ И Т.Н.
17
0
 
26
 
! Отговори
с голямата метла преди 2 седмици
Много лош ход!
Да не се чудят после, защо хората са на площада.
За това ли се харчат НАШИ пари - да се пълни нечий (техния) джоб.
60:40 за колекторска фирма, 35 еврака на седалка....
Пък тук - "олеле, зараза!", ДДД, "системата се задъхва". Засрамете се бе!
Я къш!!
16
1
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Ей, това е далаверkа. За българите в чужбина де. През чужда туроператорска фирма си правят резервация за почивка в България и плащат 35 евро по-малко. Not Great, Not Terrible :)))
15
3
 
26
 
! Отговори
Коментар преди 2 седмици
Тиквите продължават да харчат нашите пари за простотии докато всичко в страната е мизерия до шия!
14
0
 
27
 
! Отговори
МАРГАРЕТ ТАЧЪР преди 2 седмици
" НЯМА ДЪРЖАВНИ ПАРИ

ИМА САМО ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ "
13
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма угодия. За всичко мрънкате. Какво като се даде субсидия за пътник. Той нали оставя пари тук и на практика ги връща многократно.
12
1
 
29
 
! Отговори
САЧЕВА преди 2 седмици
САЧЕВА ( по памет ) > " ПЕНСИОНЕРИТЕ СА БИТА КАРТА. АКО МНОГО ЗНАЯТ И 300 ЛЕВА ПЕНСИЯ НЯМА ДА ВИДЯТ. ПАРИТЕ ТРЯБВА ДА ОТИВАТ ЗА МЛАДИТЕ, ЗА БЪДЕЩЕТО "

САЧЕВА, ЗАТОВА ЛИ СПРЯХТЕ ДЕТСКИТЕ НА МЛАДИТЕ СЕМЕЙСТВА,
ЧРЕЗ ПРЕСТЪПНИЯ ПОДОХОДЕН ПРАГ В БРУТО ?!

ЗНАЧИ ПАРИ ЗА ДЕТСКИ НЯМАТЕ, НО ЗА ХОТЕЛИЕРИТЕ НАМЕРИХТЕ !
ВАШТА МАЙКА ОДОБРЯВА ЛИ ТОВА ?