С новата Конституция Великото народно събрание отива в историята

Законотворците ще са 120, те ще променят вече основния закон
Обновена: 17 авг 2020 18:43 | 17 авг 2020 15:58, Камелия Цветанова
327
С новата Конституция Великото народно събрание отива в историята
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Великото народно събрание, органът който според сега действащата Конституция, има правото да я променя, ще остане в историята, ако проектът на новия основен закон внесен от ГЕРБ бъде приет.

Още по темата
В проекта е записано, че обикновеното Народно събрание ще има правото да изменя и допълва всички разпоредби на Конституцията.

Това означава, че след като приеме новата Конституция, с която се отменя тази от 13 юли 1991 г. от 7-ото ВНС, 8-ото, ако изобщо се стигне до свикването му, тъй като за да се стигне дотам е нужно съгласието на 2/3 от настоящия парламент, за в бъдеще обикновеното Народно събрание ще изземе функциите на ВНС.

В проекта на ГЕРБ е записано, че правото на инициатива за промени принадлежи на една четвърт от народните представители и на президента.

В проекта на ГЕРБ е записано още, че депутатите ще бъдат наполовина – вместо 240, както е в момента,броят им ще бъде сведен до 120. заявката за това дойде лично от премиера Бойко Борисов, който е и инициаторът на искането за свикване на ВНС и поправки в основния закон.

Предвижда се още разделяне на Висшия съдебен съвет на структури на съдиите и на прокурорите, както и намаляване на мандатите на шефовете на върховни съдилища и на главния прокурор на 5 години.

В проекта е отделено място и за омбудсмана. За него е отделена цяла глава, защото при приемането на настоящата Конституция не съществуваше такава институция.

Повече вижте в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен за Дионисий - Рефлексите му са като кучето на Павлов,нито грам повече мисъл.Защо обиждаш кучетата, те са много умни животни и мислят много добре!
227
3
 
3
 
! Отговори
Брей! преди 3 години
До НАПЪНАЛА СЕ МИШКАМишката се напънала да се образова от рекламите по ТВ, ползва и обяснява високоуйствени термини, като констипация!
226
2
 
11
 
! Отговори
Бай Миле преди 3 години
Е, че нали ако НС почне да взима решенията, то след месец може да направи депутатите и 360! Смех в залата, не сте толко хитри
225
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
А какво пише за привеждане на конституцият в съответствие с прогресивната истанбулска конвенция?
224
1
 
16
 
! Отговори
Аз мисля, преди 3 години
че писането на нова конституция не е лъжица за всяка уста,да става за един ден или една нощ,от днес за утре,на инат или напук!?!Да не стане,като с магистралите-днес ги откриваме,от утре ги ремонтираме?!?Също така,мисля,че това е работа на учени,професори,юристи и най-вече конституционалисти,а не на случайни "специалисти" уж "юристи",събирани по кръстовищата на родината при инспекциите на Боко и дружината?!?
223
3
 
9
 
! Отговори
НАПЪНАЛА СЕ МИШКА преди 3 години
Туй могат, туй предлагат!!!!!НАПЪНАЛА се мишката и РОДИЛА слон!!!!БАРНИ ПИСАТЕЛ НА КОНСТИПАЦИЯ!!!!!!!https://segabg/node/147948 ..... Констипацията (запекът) се определя като дефекация с честота на изхожданията не повече от 3 пъти седмично, като фекалиите са с твърда консистенция.
222
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току-що четох интервю с изгонения преди 4 години от църквата - Отец Дионисий,който е протестиращ,мисля,че трябва да се позвъни на "Бърза помощ",за да го приберат в психиатрията,тоя откачалник с отклонения от нормалното поведение и първосигналник!Рефлексите му са като кучето на Павлов,нито грам повече мисъл
221
3
 
13
 
! Отговори
Шиши преди 3 години
С Барни Ръбъл, Великото народно събрание отива в историята!!!!Да живее БКП, опаааааааааааааа, грешка - ГЕРБ!!!!
220
0
 
16
 
! Отговори
Задкулисие преди 3 години
Идеята за ликвидиране на Великото народно събрание беше издигната не от друг, а от Лютви Местан по времето когато оглавяваше открито протурската и проислямистка партия ДОСТ. Отсъствието на Местан от парламента не пречи онова, което той не успя да прокара, да бъде пробутвано на българите не от друг, а от Бойко Борисов, управляващ в коалиция с "обединени патриоти". Така за пореден път излиза, че основният човек на турския президент Ердоган в българската политика не е Ахмед Доган, а Бойко Борисов.
219
1
 
13
 
! Отговори
Тия преди 3 години
вече не питат и не признават народа.Шайката иска да управлява и краде законно.
218
1
 
23
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
Напълно ясно е, че ГЕРБ не трябва да се допуска да доминира евентуалнотон създаване на нова конституция. Такива глупости ще забъркат, че ще се чудим откъде ни е дошло. ГЕРБ са вредни за България и демокрацията. Оставка!
217
0
 
7
 
! Отговори
Голем преди 3 години
Бъркоч всичко е омазано.
216
1
 
8
 
! Отговори
Всички преди 3 години
""SichtpunktИ защо няма да има референдум по темата, след като народът е извор на власт?Защото "народа" е с накупено висше образование, а слуша чалга и се освинва до уши! "Народа" е неук и ***, но погледнал!""Разбрахме че говориш изцяло и само за себе си.Но честно казано ,никой не го интересува твоето мнение. Специално за теб ще уредим да нямаш право на глас, и без това не знаеш за кого да гласуваш.
215
3
 
19
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Най-смешното в безумния проект на мутрата от Банкя е, че парламент със 120 депутати може да сменя държавното устройство на страната!!! Кеф им монархия - този месец ще сме с крал от Банкя; кеф им президентска република - другия месец ще сме с президент от Банкя. ...Незабавна оставка на мутрата от Банкя и пудела с Каскета!Съд и затвор за цялата мафия от ГЕРБ
214
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече няма да имаме и конституционни права! Ще ги променят както е угодно на олигархията. Не сме народ, а стадо ***..
213
3
 
8
 
! Отговори
Прасчо преди 3 години
Лукашенко и бокошенко имат еднкви идеи и обя се гкаси да прави промени в конституцията
212
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вървим съссмелу крачки към диктатура. гроб искат в еврозоната да опапат резерва, са искат и конституцията да променят... тая няма да я бъде!
211
3
 
13
 
! Отговори
BGN преди 3 години
Що да зглупост без ВНС? Утре герб бможе монархия с цар Бойко да направят !!!
210
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка и позорно изгонване с освирквания на автоголаджията.Лудди хора не трябва да управляват. Автоголаджиите си вкараха сами головете в собствената врата и загубиха мача.Да си вземат калинките и мисирките и да си правят частен бизнес извън държавата.
209
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата си прави сметки без кръчмар , време е този *** да се маха , капка чест няма в това същество дебело