6 месеца доброволен войник, заплата, настаняване... Че и работата ти пазят

Целта е да се доокомплектова армията
Обновена: 16 дек 2020 12:26 | 16 дек 2020 12:25, Камелия Цветанова
214
6 месеца доброволен войник, заплата, настаняване... Че и работата ти пазят
Снимка: Dnes.bg, архив

Всеки български граждани до 40-годишна възраст може да стане войник за половин година. Това стана с приетите на второ чете промени в Закона за резерва на въоръжените сили.

Още по темата

С тях НС създава възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв за срок до шест месеца. Целта е да се доопкоплектова армията, която страна от кадрови дефицит в последните години.  

Към момента свободните места за военни са над шест хиляди.

По време на доброволната казарма, всеки записал се за военнослужещ ще получава заплата, която ще бъде определена допълнително от министъра на отбраната. Възнагражденията на доброволците ще са за сметка на бюджета на МО.

Освен това по време на тези 6 месеца работодателят е длъжен да запази работното място на доброволеца и да го пусне в неплатен отпуск.

С промени в закона се увеличава и възрастта за  пределната възраст за служба в доброволния резерв за сержантите, старшините, офицерските кандидати и младшите офицери и старшините офицери от 55 години на 60 години.

Депутатите увеличиха и пределната възраст за служба в доброволния резерв на офицерите с висши военни звания от 63 на 65 години.

Единствено от БСП отказаха да подкрепят промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
2
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 2 години
Ква армия, ква казарма. Кой ще им плаща заплатите. Нормалните хора ще блъскат по цял ден, за да плащат на 2.5мл.пенсионери,от тях сигурно 200-300х.бивши военни хрантутник, та сега и за издръжка на казарми. ***.
170
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много лесно се оправят заплатите-изчистете всички служители които са двойна хранилка вече 5г.-заплата и пенсия едновременно и им оправете заплатите на останалите и няма да има свободни места,но тука всичко е сбъркано.........
169
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да ви управляват по-лесно когато останете безработни ще служите на ***'отите за мизерни пари при още по-мизерни условия !
168
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да пробвам ,но само ако дават заплата и пенсия едновременно,като другите които са на двойна хранилка за сметка на другите.............
167
3
 
9
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Не знам кой е този дето позволява на ВМРО да лансират глупавите си идеи за живота в държавата и за отношението ни към съседни държави. Допуснахме тъпани да участват в управлението на държавата. На изборите мислете с главите си,а не да си навивате ръждясалите патриотични пружини/комплекси/.Глупост след глупост...така не се управлява държава.
166
3
 
7
 
! Отговори
Васил Тодоров преди 3 години
Направете заплатите на войниците като на депутатите и няма да има свободни места в армията. Армията е по-нужна от 420 депутати.
165
2
 
5
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Де що ива си ганин ще влезне в армията. И де що има бездомник за зимните месеци! Приказна армия!
164
4
 
5
 
! Отговори
БНА преди 3 години
Съветска, Комуниктическа Армия а не българска народна!!!
163
9
 
2
 
! Отговори
жените-курви преди 3 години
До АнонименОсвен за разврат за нищо друго не стават. Да се покоряват без да ни управляват.През войната са били само телефонистки, готвачки, регулировчици без да воюват.Служили са за порцион и хляб и накрая за след вечеря на войската. *** навсякъде!
162
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам само един въпрос - жените могат ли също да станат доброволци?
161
0
 
8
 
! Отговори
аскер преди 3 години
До Армия незнам ама...5 века не сме давали аскер, но еничари сме давали срещу заплащане за хаир.
160
1
 
5
 
! Отговори
наемна войска преди 3 години
До Що за войвици!?ЕНИЧАРИ...
159
4
 
9
 
! Отговори
Що за войвици!? преди 3 години
С наколенки, ще се кланят ли, или ще се бият!? Пак политически игри, много добре знаят, че джендърите няма до отидат доброволно, а трябва под строй, както беше в миналото-задължителна служба. Щом аз съм издържал две години, и джендърите трябва да издържат, а не да се крият под полите на майките си!
158
3
 
10
 
! Отговори
ТОДОР Ж ,,,,,,,,,в преди 3 години
КВА КАЗАРМА ? КВИ 5 ЛЕВА ? ГЕЙ ПАРАДИ !!! ПРАВАААА !!!! НА МАМА УБАВЕЦА !
157
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То същата работа като да сложиш пъдарин да пази ТКЗС-то на село днес.Ми то разграбен двор и всеки влиза и излиза когато си иска,а и вече и помен няма след приватизацията.Та и армията така.Какво да пазят и от кого.Че то ако има война,нали се сещате че тяма няма да е с Чад или ШриЛанка,нито пък Парагвай.Гърците може и да ги докараха до фалит и банкрут,ама армията си не пипнаха и с пръст,даже по едно време само тя беше останала,и пак не пипнаха нито един войник или офицер.
156
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не 6 месеца доброволно, ами 2 години поне задължителни.
155
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ДС агентите...това депутати,журналисти,прок,урори,и ченгета-еничари---ама това няма да е армия---без идеал,без любов към кауза,без ценности,без любов към България и Народа ни си е схема за точене на пари...предизборни кьорфишеци...ама ние ще плащаме сметките,Гешефтурата стига сте еВали такива като мен ...малко Справедливост моля!!!От кого ще ни пазят и с какво да попитам???Разграден и разделен двор сме,мафията печели финансирана от ЕС..
154
0
 
11
 
! Отговори
Robinzon преди 3 години
А сега гледайте как тези който се натискаха за казарма, макар и доброволна ще скатаят синчетата си.Вече ги виждам как спират да говорят за казарма.
153
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изброявам хората, които ще бъдат редуцирани. Няма значение дали си богат, красив... или имате яко връзки... Почвам: пайнерки, хурви, мафиотчета, мутри, търгаши, икономисчета,поети, изкуство, хуманитарни, социални, шефчета-ресторанти,търговия,туризъм, консултанти, продавачки, фризьорки,политици, спортисти,футболости,танцьори,актьориНЕ ВЯРВАТЕ? ПАК ЩЕ СИ ГОВОРИМ
152
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
150К струва незаконен белег на дявола.Ако нямаш печата на Сатана - РНК ВАКСИНА нямаш право да купуваш. Армията ще отвежда хората, които се съпротивляват.ПЛЕБЕИ, СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ИЛИ ДА ВИ КОПИРАМ ДУМИТЕ НА СВ. ЙОАН БОГОСЛОВ ИЛИ ПАК ***-*** ЩЕ ПЛЯМПАТ ЗА КОНСПИРАЦИИ.Ще измине година, две,три... ТОГАВА ЩЕ ПОВЯРВАТЕ, НО ЩЕ БЪДЕТЕ ПУШЕЧНО МЕСО.ЗАПОЧНА РЕДУЦИРАНЕТО И ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС САМО ВЗЕМАХА ОТ ТОЗИ СВЯТ И С НИЩО НЕ ДОПРИНАСЯХТЕ. Пайнерки,хурви,мафиотчета,бизнес търгаши(икономика