В партиите на промяната - само стари лица, няма обединители

Имаме над 100 партии - това е световен рекорд
26 май 2021 14:07, Анисия Иванова
70
В партиите на промяната - само стари лица, няма обединители

"Политическата система на България е тежко болна. Имаме над 100 партии, това е световен рекорд. 100 партии фигурират в регистъра на партиите, а повече от 60 участват под някаква форма в изборите. Това е много сериозно разделение на българския народ". Това каза Валентин Василев, председател на Българо-германски форум, министър на околната среда в правителството на Филип Димитров и министър на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов.

"Тези партии минават от коалиция в коалиция. Днес се нападат, а утре се прегръщат. Тази политическа нестабилност у нас води и до икономическа и до куп други проблеми. България може да си реши проблемите само с едни силни, големи партии, които по-малко воюват по между си и повече мислят за България.

Въведохме някакви странни определения в политиката – "партии на статуквото", "партии на промяната" ,“патерици“, “златни пръсти“. Какво значи “партия на статуквото“?", коментира той пред БНР

Той даде пример със САЩ – републиканци и демократи са вече над 200 години. Те са партии на статуквото, но си живеят добре. Същото е и във Великобритания и в много други страни. Праговете за влизане в българския парламент са много либерални, смята Василев.

"Като започнем най-напред от създаването на партии, регистрирането им според Закона за политическите партии. Там условията са много леки, всеки може да си направи някаква партия и да тръгне да търгува на политическия пазар.

Част от партиите се борят за този 1%, за да получат субсидия. За мен, който не влезе в парламента, не трябва да получава субсидия. Друг е въпросът, че субсидиите за получен глас на политическите партии, трябва да бъде намалени. В този политически хаос нищо добро не може да се роди за България.

Трябват ни обединители и обединения и да се решават основните проблеми на България. В момента не чувам какво предлагат партиите за България. Не чувам дебат за икономиката, за образованието. В партиите, които са сочени като “партии на промяната“, виждам само стари лица.

Липса на елит, интелигенция и обединително начало в политиката

"Най-лошото във всичките тези войни, е, че си унищожихме българския елит. През тези години на смяна на правителства, войни, уволняване и назначаване. Унищожихме голяма част от качествените хора, независимо от коя политическа сила са, те се отдръпнаха. Други напуснаха страната. И в момента не давам висока оценка на лидерите на политическата класа, няма интелигенция. Всички промени в нашата и в други страни са водени и предизвикани от интелигенцията на страната. Виждам някои имена, които уважавам, но те не са водачи. Те служат на някои от тези лидери, на които аз не бих служил", допълни още икономистът.

Казусът ББР

През 1999 г. Валентин Василев като министър на търговията и туризма заедно се екипа си създава Насърчителна банка с одобрението на МС.

"След управлението на Жан Виденов държавата беше финансово капитулирала. Банките не работеха, бяха източени. Парите на хората се обезцениха тотално. Инфлацията стигна до 3000%. Никой не знаеше със заплатата си от днес какво ще купи утре. Тези малки и средни фирми, които едва прохождаха по онова време, трябваше да имат някакъв ресурс, за да започнат. А не можеха да разчитат на търговските банки, които бяха изпразнени от финансови ресурси, които се плашеха да дават кредити и т.н.", припомни Василев.

Тази Насърчителна банка беше създадена през 1999 г. , за да подпомага малките и средните фирми да имат достъп до някакъв ресурс и да помага на експорта на България.

През 2008 г. тази Насърчителна банка със закон, приет от Народното събрание, се преобразува в Българска банка за развитие. Но философията на тази банка не се променя. В член 2 ясно е записано, че банката подкрепя малки и средни предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
0
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Колкото до терминът "Патерица" аз го въведох като политически термин, който се усвои от действащите политици и кво съм виновен?:))) Терминът "Патерица" описва една политическа психология, психологията на Слугата, т.е. партии, които участват в изборите, с една цел: да влязат в НС, за да обслужат ГЕРБ! Ако вие смятате, че това е политика и тези субекти са политически партии,а лидерите им - политици, толкова по-зле за вас!
37
6
 
0
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Тоз направо да каже, че е нужна една Партия начело с Бойко Борисов и нещата да приключат, какво ми философства - 100 партии+катастрофа, нема елит... Ами, как да има елит като парите са основна политическа и икономическа ценност? Нима, Бойко е Елитът? Не, дори, самият той отрече да е елит: "Аз съм *** и вие сте прости, затова се разбираме";))) На Българинът не му трябва Елит, на него му трябват пари и гласува за тия, в които са парите. Това за него е "Елитът".
36
2
 
3
 
! Отговори
123456 преди 2 години
Всички искат да папкат на държавната хранилка...възможностите за започване на някакъв бизнес, особенно по-правилата, са силно ограничени, даже бих казал недостижими... и затова организираш партийка ... скоро и 200 могат да станат, а колко "нечистоплътни" персони има и при "статуквото" и "при протестта" не е истина...
35
1
 
0
 
! Отговори
123456 преди 2 години
Всички искат да папкат на държавната хранилка...възможностите за започване на някакъв бизнес, особенно по-правилата, са силно ограничени, даже бих казал недостижими... и затова организираш партийка ... скоро и 200 могат да станат, а колко "нечистоплътни" персони има и при "статуквото" и "при протестта" не е истина...
34
1
 
3
 
! Отговори
Сериозно преди 2 години
Тези ли искате да ви управляват ?!
33
1
 
1
 
! Отговори
дърт комунист преди 2 години
Няма нищо по-хубаво от лошото време !
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 100 партии... И над 70% г*лупаци, които гласуват за тях... Естествено, че с толкова баби... ще има и хилаво бебе(парламент)... Точно 2 партии са достатъчни. Лява и дясна и всичко ще е наред, а не като тази ц*игания в момента...
31
1
 
3
 
! Отговори
Стари му цуни преди 2 години
ПРОООМЯНА..... ПРОООМЯНА... !
30
1
 
6
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Малиии,над 100 партии!?...Тия не да ги коментираш,а да ги ликвидираш. БГ може да се оправи с "културна революция" ала Мао Цзе Дун - иначе нема спасение!
29
3
 
9
 
! Отговори
Трябва преди 2 години
да има 3 партии,лява,дясна и център,да се увеличи прага за влизане на 10%,коята партия влезе,взема субсидии по 1лв. на глас,има много партии които трябва да се забранят,ДПС, БСП,ИТНима такъв некадърник,партията на отровителите,на републиканците,предатели и още много-много други.
28
2
 
4
 
! Отговори
Край преди 2 години
Тази болест на демокрацията се лекува по два начина. С мажоритарни избори - Така е в САЩ и Англия дето ги е дал за пример. Или със забрана на партиите - примери много Като почнеш от Хитлер и Дучето та стигнеш до Ким - дебеличкия оризар.
27
9
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
До анонимен-27 "Москва на сълзи не вярва"както оттеглянето на тиквата,от партия герб-комунисти.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами така е - каква е тая квота - 4% ???????? Да направят квотата 30% и да се спре с тая циганьорщина. Парламентът заприлича на женския пазар.
25
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Обаче лидерите на ВМРО, НФСБ и Воля се оттеглиха! Не че са ми на сърцето, но трябва да отчетем този жест! ББ май и той се отдръпва, Слави също, но ни натрапва Тошко Африкански, а тези вляво, като Корнелия и Мая, не пускат кокала!
24
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков е платил всичките си данъци.
23
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само така! Мачкайте безполезните шкем.беджии в този измислен балет (данс)! Дано и в ДАР да се махнат повечето шефове! И там се изпълняват политически поръчки!
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго си е ГЕРБ и СДС.
21
5
 
8
 
! Отговори
до питане ! преди 2 години
за да има Божков милиони и дори милиарди, трябва да е плащал някакви данъци, а той маалко е пропуснал да плаща данъци, осигуровки и други подобни досадни, а пък придобиването на древни предмети, общо взето се нарича иманярство, освен когато е регламентирано със Закон в съответната държава, а пък само за споменаване, че видна личност е изнасилил преди 25 години актриса на няколко холивудски и се ... майката
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След месец и нещо Герб ще е водеща политическа сила въпреки опитите на олигархията да поеме контрол над България. Всички мошеници почнаха да седят по затворите и естествено се опитват да се борят с обществеността, като премахнат партията , която ги наказва. Свиквайте вече бабите не са основен вот.
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ падна и чакалите дойдоха, даже 100 са ни малко още може!