В партиите на промяната - само стари лица, няма обединители

Имаме над 100 партии - това е световен рекорд
26 май 2021 14:07, Анисия Иванова
70
В партиите на промяната - само стари лица, няма обединители

"Политическата система на България е тежко болна. Имаме над 100 партии, това е световен рекорд. 100 партии фигурират в регистъра на партиите, а повече от 60 участват под някаква форма в изборите. Това е много сериозно разделение на българския народ". Това каза Валентин Василев, председател на Българо-германски форум, министър на околната среда в правителството на Филип Димитров и министър на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов.

"Тези партии минават от коалиция в коалиция. Днес се нападат, а утре се прегръщат. Тази политическа нестабилност у нас води и до икономическа и до куп други проблеми. България може да си реши проблемите само с едни силни, големи партии, които по-малко воюват по между си и повече мислят за България.

Въведохме някакви странни определения в политиката – "партии на статуквото", "партии на промяната" ,“патерици“, “златни пръсти“. Какво значи “партия на статуквото“?", коментира той пред БНР

Той даде пример със САЩ – републиканци и демократи са вече над 200 години. Те са партии на статуквото, но си живеят добре. Същото е и във Великобритания и в много други страни. Праговете за влизане в българския парламент са много либерални, смята Василев.

"Като започнем най-напред от създаването на партии, регистрирането им според Закона за политическите партии. Там условията са много леки, всеки може да си направи някаква партия и да тръгне да търгува на политическия пазар.

Част от партиите се борят за този 1%, за да получат субсидия. За мен, който не влезе в парламента, не трябва да получава субсидия. Друг е въпросът, че субсидиите за получен глас на политическите партии, трябва да бъде намалени. В този политически хаос нищо добро не може да се роди за България.

Трябват ни обединители и обединения и да се решават основните проблеми на България. В момента не чувам какво предлагат партиите за България. Не чувам дебат за икономиката, за образованието. В партиите, които са сочени като “партии на промяната“, виждам само стари лица.

Липса на елит, интелигенция и обединително начало в политиката

"Най-лошото във всичките тези войни, е, че си унищожихме българския елит. През тези години на смяна на правителства, войни, уволняване и назначаване. Унищожихме голяма част от качествените хора, независимо от коя политическа сила са, те се отдръпнаха. Други напуснаха страната. И в момента не давам висока оценка на лидерите на политическата класа, няма интелигенция. Всички промени в нашата и в други страни са водени и предизвикани от интелигенцията на страната. Виждам някои имена, които уважавам, но те не са водачи. Те служат на някои от тези лидери, на които аз не бих служил", допълни още икономистът.

Казусът ББР

През 1999 г. Валентин Василев като министър на търговията и туризма заедно се екипа си създава Насърчителна банка с одобрението на МС.

"След управлението на Жан Виденов държавата беше финансово капитулирала. Банките не работеха, бяха източени. Парите на хората се обезцениха тотално. Инфлацията стигна до 3000%. Никой не знаеше със заплатата си от днес какво ще купи утре. Тези малки и средни фирми, които едва прохождаха по онова време, трябваше да имат някакъв ресурс, за да започнат. А не можеха да разчитат на търговските банки, които бяха изпразнени от финансови ресурси, които се плашеха да дават кредити и т.н.", припомни Василев.

Тази Насърчителна банка беше създадена през 1999 г. , за да подпомага малките и средните фирми да имат достъп до някакъв ресурс и да помага на експорта на България.

През 2008 г. тази Насърчителна банка със закон, приет от Народното събрание, се преобразува в Българска банка за развитие. Но философията на тази банка не се променя. В член 2 ясно е записано, че банката подкрепя малки и средни предприятия.


70
Още от Избори 2021
ГЕРБ, БСП и ИТН в здрава битка на вота, но няма да имат мнозинство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
0
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 3 седмици
Колкото до терминът "Патерица" аз го въведох като политически термин, който се усвои от действащите политици и кво съм виновен?:))) Терминът "Патерица" описва една политическа психология, психологията на Слугата, т.е. партии, които участват в изборите, с една цел: да влязат в НС, за да обслужат ГЕРБ! Ако вие смятате, че това е политика и тези субекти са политически партии,а лидерите им - политици, толкова по-зле за вас!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Световен рекорд е също, че от 100-тех партии 101 искат само да крадат.
40
5
 
0
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 3 седмици
Тоз направо да каже, че е нужна една Партия начело с Бойко Борисов и нещата да приключат, какво ми философства - 100 партии+катастрофа, нема елит... Ами, как да има елит като парите са основна политическа и икономическа ценност? Нима, Бойко е Елитът? Не, дори, самият той отрече да е елит: "Аз съм *** и вие сте прости, затова се разбираме";))) На Българинът не му трябва Елит, на него му трябват пари и гласува за тия, в които са парите. Това за него е "Елитът".
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добър опит да опетните единствената партия която не подведе избирателите си на тези избори... Какво ви е виновна пък точно Мая?? Дадоха ли и мандат? НЕ.Пак ще гласувате за чалгаря и Къдравата Сю, пък после плачете, че нямало промяна.. Ами няма да има!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изобщо не е рекорд, че сме имали над 100 партии. На миналите избори се регистрираха само 30. При това някои от тях бяха само формално. Вижте в една Нидерландия колко партии имат. Също не е вярно, че всички били стари лица. Има и партии със съвсем нови хора, но това че, бантустанците избират все стари муцуни си е техен проблем.
37
1
 
3
 
! Отговори
123456 преди 3 седмици
Всички искат да папкат на държавната хранилка...възможностите за започване на някакъв бизнес, особенно по-правилата, са силно ограничени, даже бих казал недостижими... и затова организираш партийка ... скоро и 200 могат да станат, а колко "нечистоплътни" персони има и при "статуквото" и "при протестта" не е истина...
36
0
 
0
 
! Отговори
123456 преди 3 седмици
Всички искат да папкат на държавната хранилка...възможностите за започване на някакъв бизнес, особенно по-правилата, са силно ограничени, даже бих казал недостижими... и затова организираш партийка ... скоро и 200 могат да станат, а колко "нечистоплътни" персони има и при "статуквото" и "при протестта" не е истина...
35
0
 
4
 
! Отговори
999 преди 3 седмици
Промяна ще има. АМА КЪМ ПО- ЗЛЕ. ИГРИТЕ НА ГЛАДА - РЕЖИСЬОР РАБФАГЪТ ГЕН. АТАНАСОВ - КГБ.
34
0
 
3
 
! Отговори
Сериозно преди 3 седмици
Тези ли искате да ви управляват ?!
33
0
 
1
 
! Отговори
дърт комунист преди 3 седмици
Няма нищо по-хубаво от лошото време !
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Над 100 партии... И над 70% г*лупаци, които гласуват за тях... Естествено, че с толкова баби... ще има и хилаво бебе(парламент)... Точно 2 партии са достатъчни. Лява и дясна и всичко ще е наред, а не като тази ц*игания в момента...
31
0
 
3
 
! Отговори
Стари му цуни преди 3 седмици
ПРОООМЯНА..... ПРОООМЯНА... !
30
0
 
6
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 седмици
Малиии,над 100 партии!?...Тия не да ги коментираш,а да ги ликвидираш. БГ може да се оправи с "културна революция" ала Мао Цзе Дун - иначе нема спасение!
29
2
 
9
 
! Отговори
Трябва преди 3 седмици
да има 3 партии,лява,дясна и център,да се увеличи прага за влизане на 10%,коята партия влезе,взема субсидии по 1лв. на глас,има много партии които трябва да се забранят,ДПС, БСП,ИТНима такъв некадърник,партията на отровителите,на републиканците,предатели и още много-много други.
28
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 3 седмици
Тази болест на демокрацията се лекува по два начина. С мажоритарни избори - Така е в САЩ и Англия дето ги е дал за пример. Или със забрана на партиите - примери много Като почнеш от Хитлер и Дучето та стигнеш до Ким - дебеличкия оризар.
27
8
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 седмици
До анонимен-27 "Москва на сълзи не вярва"както оттеглянето на тиквата,от партия герб-комунисти.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами така е - каква е тая квота - 4% ???????? Да направят квотата 30% и да се спре с тая циганьорщина. Парламентът заприлича на женския пазар.
25
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Обаче лидерите на ВМРО, НФСБ и Воля се оттеглиха! Не че са ми на сърцето, но трябва да отчетем този жест! ББ май и той се отдръпва, Слави също, но ни натрапва Тошко Африкански, а тези вляво, като Корнелия и Мая, не пускат кокала!
24
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Божков е платил всичките си данъци.
23
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само така! Мачкайте безполезните шкем.беджии в този измислен балет (данс)! Дано и в ДАР да се махнат повечето шефове! И там се изпълняват политически поръчки!