Финансист: България ще стане по-привлекателна за инвестиции

Борис Петров: Бюджетният дефицит не се нуждае от корекция, проблем е разходната част
8 юли 2021 22:11, Елка Василева
10

Ще стане ли България привлекателна за инвестиции?

Оптимист съм за нашия регион, защото той се развива с по-бързи стъпки, отколкото другите страни членки на ЕС. Ние сме в процес на догонване и нивото на инвестициите е по-ниско от това на останалите страни. Този оптимизъм е леко подтиснат от пандемията Ковид. Трябва да подчертаем, че върховенството на закона и независимите институции са много важен фактор, който дава база за привличане на инвестиции. В националната сметка, като дял от БВП у нас, инвестициите са паднали с двуцифрен темп. Това беше резултат от Ковид кризата. Това заяви в "Денят ON AIR" финансистът Борис Петров.

И добави, че това не се наблюдава за първи път.

Още по темата

"Подобно беше и през 2009 г., но тогава удари определени сектори и въпреки мерките, които взе правителството, не бяха достатъчни, за да компенсират спада в националните инвестиции", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Петров изрази надежда, че ако има стабилно правителство, бизнес средата ще се подобри.

"Бизнес средата е също в процес на подобряване на доверието. Надявам се, че преходът към стабилно правителство ще бъде бърз и това ще даде възможност на инвеститорите да  усетят един по-дълъг хоризонт в своите планове. Важно е след тези избори да има едно редовно правителство, което би възвърнало доверието сред инвеститорите. Надявам се след изборите и независимите регулатори да дадат увереност на инвеститорите", подчерта той.

Гостът в студиото коментира и думите на Кристалина Георгиева, че до дни МВФ пуска нов инструмент в размер $650 млрд. долара.

"Тя визира увеличението на квотата на Международния валутен фонд. Това са резервите на страните членки в Международния валутния фонд. За държава като България вероятно няма да се наложи да взима пари от този резерв. Ние можем да разчитаме на Плана за възстановяване, където има достатъчно средства. Старият план се нуждаеше от едно пренасочване на инвестициите от публичния към частния сектор. Частният сектор е този, който ефективно създава растежа в икономиката и именно там трябва да се инвестира", категоричен е събеседникът на Ганиела Ангелова.

Петров подчерта, че през есента бихме могли да се възползваме от авансовите вноски по Плана за възстановяване.

Относно актуализацията на бюджета той отбеляза, че големият проблем е в разходната част.

"Бюджетният дефицит не мисля, че се нуждае от корекция. В момента той е от порядъка на 4 - 4,5%, не е необходимо да се променя. По-големият проблем е разходната част на бюджета", посочи експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.
 


10
Още от Политика
Историк: "Три морета" е антируска, антиевропейска и антигерманска инициатива
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 3 седмици
Бъулгария трябва да строи свои предприятия и да развива своята промишленост,чуждите инвестиции ще си изнасят печалбата и ще използват нашите хора като евтина работна ръка.
9
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 3 седмици
Има вече инвеститор и за градската тоалетна до ПРЕЗИДЕНТСТВОТО!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя пък. Ние се върнахме в каменната епоха.
7
0
 
4
 
! Отговори
Данъци върху преди 3 седмици
Хазарата, игрите, хотелиерите и туропреторите, също бардаците, публични домове, жриците на любовта да се осигуряват пенсионно и да си плащат данъци.
6
0
 
5
 
! Отговори
ДА ЩЕ СТАНЕ преди 3 седмици
ДА ПУСНАТ и легализират публичните домове и секс туризма труженичките да издават касови бележки, да плащат данъци и осигуровки и икономиката ще потръгне.
5
0
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 3 седмици
Това е повече от осезаемо че ще се случи но големия предстоящ проблем е че страната ни не е подготвена със достатъчно квалифицирани кадри и ще се наложи най вероятно от бивши съветски републики да започнем да запълваме нужни работни места.Трудно е също да се забележат развиващи се сектори със висока добавена стойност което е ключово
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За съжаление, няма нито еидн фактор, който да подкрепя подобна теза.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
да, ще стане като стане правова държава с върховенство на закона... тоест никога.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
a kade, kak, kakvo, za kolko stotinki bg investira po sveta?
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С 45% корпоративен данък едва ли..