Ще успее ли ИТН да състави правителство, без да се коалира?

Пламен Николов трябва да върне изпълнен мандата до 6 август
31 юли 2021 19:15, Красимир Ангелов
209

Партията "Има такъв народ" има време до следващия петък да представи на президента Румен Радев структура и състав на кабинета.

Може ли ИТН да състави правителство на малцинството, без да се коалира с нито една партия, каквато бе заявката от самото начало? Оказва се, че по Конституция е възможно. За целта от партията трябва да съставят програма за управление на правителството, но заедно с други партии.

Още по темата
"Програмата за управление на правителството се приема с решение на Народното събрание. Това не е коалиционно споразумение. В случая всички заявяват пред избирателите, че ще подкрепят тези политики, които правителството се задължава да провежда. Онези въпроси, по които имаше единодушие предишните дни, са добра основа за програмата за управление на правителството. Тя винаги може да бъде допълвана, но трябва да стане с решение на НС, защото иначе подписването на отделни споразумения няма стойност. Би било джентълменска дума, която има стойността на хартията и мастилото", обясни доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

До следващия петък Пламен Николов трябва да върне изпълнен мандата на президента, който след това да бъде приет от депутатите.

"Ако имаме проблем с някой от кандидатите за министри, тъй като се е случвало в миналото, а и сега виждаме, че в движение променят имена, теоретично е възможно да се смени някой от кандидатите между президентството и НС", уточни Киселова.

Според Конституцията кандидат, който е посочен за министър, може да бъде сменен до момента, в който се гласува в пленарната зала. Правителството може да бъде одобрено в пленарната зала и с обикновено мнозинство.

Оказва се, че правителство без ДПС е възможно, но само ако ИТН се разбере с "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме!". Сметките не излизат обаче, ако няма  подкрепата и на левицата.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова и телевизия Bulgaria ON AIR


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
1
 
! Отговори
ИМА ТАКИВА НЕГОДНИЦИ преди 1 месец
ИМА ТАКИВА НЕГОДНИЦИ СА ПАТЕРИЦА НА ДПС
172
1
 
0
 
! Отговори
FINAL COUNT-DOWN преди 1 месец
ЛЮБОПИТНА ПОДРОБНОСТ ЩЕ БЪДЕ ПОВЕДЕНИЕТО НА ГЕРБ - РЕГИСТРАЦИЯ ИЛИ НЕ И ДАЛИ ЩЕ ДАДЕ "ЗЛАТНИ ПРЪСТЧЕТА". СЪЩО ТАКА ЩЕ ИМА ЛИ "ЗЛАТНИ ПРЪСТЧЕТА" ОТ "ПП НА СТАТУКВОТО"БСП И ДПС. А НАЙ-ЕКСТРАВАГАНТЕН и НЕТРИВИАЛЕН (за политическото мислене) Е ВАРИАНТЪТ "ПП на СТАТУКВОТО" ГЕРБ,БСП,ДПС (сума = 128) СРЕЩУ ПП от "НЕСТАТУКВОТО" С КАКВОТО ПРАВИТЕЛСТВО УТОЧНЯТ. ИСКАТЕ ЛИ ОЩЕ ВАРИАНТИ ЧОВЕЧЕТА С БЕТОННИ ГЛАВИ.
171
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕДИН ЧАЛГАР ЗАЯВИ ПО БНТ, ЧЕ ПЪРВИЯТ ЗАКОН ЩЕ БЪДЕ НА ВСЕКИ БАЛКОН ГРАЖДАНИТЕ ДА ГЛЕДАТ ПО ПЕТ НОСАЧКИ ЗА ДА ИМА ЯЙЦА ЗА БАЛСАМ ЗА КОСА ПО РЕЦЕПТАТА НА БАБА И ЧЕ ЩЕ ВАДИ ОЧИ С БУТИЛКИ С МИНЕРАЛНА ВОДА, НЕРАЗБРАЛ ПОСЛАНИЕТО, ЧЕ СА ГОЛА ВОДА.ЕХ, ЧАЛГА ТАЙМ, КАКТО СЕ ОКАЗВА СТЕ БЕЗВКУСНА ПОПАРА И НЯМАТЕ НИЩО ОБЩО С SUMMER TIME НА ГЕРШУИН.
170
2
 
2
 
! Отговори
akudд преди 1 месец
МОЖЕ!!!! ИНТ публично и прозрачно трябва да поставя всички политически решения и когато ТЕ са Български политически решения ВСИЧКИ Български политици трябва да ги подкрепят без значение от коя партия са. всеки политик който не подкрепи тези прозрачни решения е популист и зависим от олигархите, политик
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АМАН ОТ ТЪПИ ПОЛИТОЛОЗИ - ПРОГРАМАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ СЕ ПРИЕМАЛА ОТ ПАРЛАМЕНТА.ДОЦЕНТ КИСЕЛОВА по ON AIR. ЕЛЕМЕНТАРЕН КАРУЦАРСКИ ЕЗИК С АКАДЕМИЧЕН ПРИВКУС.ПОЗОР ЗА ПРАВОТО!!!
168
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А КАНДИДАТЪТ ПЛАМЕН НИКОЛОВ ИМА ЛИ ДИПЛОМА ОТ СУ"КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"?
167
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЧУК,ЧУК КОЙ ПИТА? НИКОЙ НЕ ПИТА. ЧУК,ЧУК АМА КОЙ ПИТА? АБЕ НЕ РАЗБРА ЛИ, ЧЕ НИКОЙ НЕ ПИТА?! ЧУК,ЧУК КОЙ ПИТААА?... ...
166
0
 
2
 
! Отговори
дреме преди 1 месец
им, не знам колко пъти ще питате едно и също? може би докато получите различен отговор? :)))))
165
4
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Няма Такава Държава 167 НТД дойде на власт с гласовете на българите в чужбина.Целта е да се окарикатури България ,да ни направят за смях пред света.Отмъщават се за нещо на Родината или просто обичат сеира.Вече не са у нас , защо па да не ни омаскарят ?
164
2
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 месец
И Борисов ще ги подкрепи да съставят правителство , за да видим колко им е акъла.Много кратно е пускал Нинова по динена *** , ще пусне и Слави .Президента очаква правителството на ИТН да се провали и да връчи мандата на любимата си БСП.Лъже че е за незабавно правителство.
163
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласуваш за Дългия (Слави), получаваш Късия (Тошко), а накрая ти го нахлузва Дебелия (Шиши)!
162
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Оставка за троловете в парламента от Няма такъв заблуден народ.
161
2
 
4
 
! Отговори
Ами лесно... преди 1 месец
...център крилото на Дебелия услужливо излизат от парраменто в деня на вота на довирие . Същото с ДПС. Остава ИТН с БСП да си гласуват за, а ДА и ИБГНИ да си мрънкат с въздържал се или да не гласуват въобще. Така че е ясна работата. С две думи, Шиши отново метна народа и прави квот си знае, въпреки, че по Магнитски и ЕС комисията не го обичат много...
160
10
 
3
 
! Отговори
3333 преди 1 месец
До АнонименИскат ви се нови избори посерковци, но няма да има - ИТН правят правителство и за една година ще има пълен погром над ГЕП и ДИПИСЕ
159
5
 
4
 
! Отговори
444 преди 1 месец
ИТН ще направи правителство почти сигурно е. Само ГЕРБ и ДПС ще са против, другите много нямат избор. ИСкам да вида кухите ДБарски физиономии, когато техните кавали подкрепят ИТН.
158
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласуваш за Слави, получаваш Доган и Корни в комплект .
157
2
 
14
 
! Отговори
До 159 преди 1 месец
,, ИТН не е еднолична фирма,. Така си е .Направо е двулична. Толкова народ измами. Пирамида е това итн.
156
2
 
2
 
! Отговори
До 160 преди 1 месец
Лягай си. И намалявай алкохола,че ти се връзва езика вече .
155
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срамен Николов няма потенциал да ръководи държавата. Вижда се,че тяма понятие за какви отговорности става дума.Поредната руска марионетка.
154
7
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
До До 123хехе селски тарикатлъци...ама борисов бил измекярна т.живков...на царо...на маджо,пеевски и..на дявало...негов избор,човек без ценности,от 12 г. ни ограбва и срами,г-н Николов...продавач,да ама Свободен..може да е по-добър крадец,ако това са му ценностите...ама не..честно от труда си,гроб-дпс троловете ви манипулират..и Левски не е бил охранител на везира..убиващ Народа ни,не се е навеждал на султани да пускат мигранти..да сеят раздори и разделения,объркали сте Народа..чуждопоклонници