Юрист: Радев може да остави същия служебен кабинет до изборите

Трябва да издаде нов указ, обясни преподавател по Конституционно право
3 сеп 2021 09:47, Анисия Иванова
11

"Конституционният законодател е достатъчно ясен, въпреки че не е поставил срокове. Той не е поставил срокове при връчване на мандат от страна на президента, така не е поставил и срокове, в които следва той да разпусне Народното събрание след третия неуспешен опит за образуване на правителство", заяви преподавателят по Конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" д-р Орлин Колев в ефира на "България сутрин".

Вчера депутатите в пленарната зала със завидно мнозинство решиха, че 14 ноември ще е датата на изборите за президент.

Още по темата

Липсата на срокове не означава, че може безкрайно да се продължи разпускането на Народното събрание, в този смисъл се намесва Конституцията на "разумния срок", обясни Колев.

"Ще дам пример с мандата на БСП - няма по Конституция срок, в който следва да бъде върнат мандатът. Но г-жа Нинова обяви, че ще го върне на 7 септември. В момента, в който стане ясна възможността за образуване на правителство, той следва да депозира това свое желание или пък да депозира отказа си от образуване на правителство, когато това е невъзможно. Няма срок и за президента, в който следва да бъде разпуснато Народното събрание", обясни д-р Орлин Колев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът по Конституционно право добави, че държавата няма как да остане без управление.

"В този случай президентът може да остави същия служебен кабинет, но трябва да има нов указ, с който да обективира волята си - дали ще гласува доверие на същите министри, или ще направи изменения", категоричен е Колев.

Преподавателят изтъкна, че отговорността за продължителността на срока, в който следва да бъде разпуснато Народното събрание, се пада на президента. И добави, че бавенето не може да продължи дълго предвид ситуацията, в която се намираме.

А относно това в какъв срок след разпускането на НС президентът трябва да обяви датата за парламентарните избори, Колев уточни, че има двумесечен срок от момента на предсрочното прекратяване на мандата на съществуващото Народно събрание.

"Даден е двумесечен срок, в който следва президентът да определи датата за следващото НС. Тя се определя с указа, с който се разпуска НС", каза още събеседникът.

Юристът каза още, че няма значение дали изборите за парламент и президент ще бъдат в един или няколко дни - и при двата случая ще бъдат еднакво легитимни.


11
Още от Политика
Митева откри нарушения на правилника, свика председателски съвет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
избирател преди 3 седмици
Май месец ми се струва добре за нови избори. Не бързайте!
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Може? Че, той точно това ще направи и това е плана от самото начало. Най-много да има една две козметични промени, но всички важни министерства остават с назначените от Москва кандидати.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колкото мутри, толкова и партии в България, а големината им е правопропорционална на мутренския интерес !
7
0
 
9
 
! Отговори
Смехурко преди 3 седмици
Кой даде властта на Радев?Нашите политици, които така и не се разбрахаСценария избори до дупка се сбъдва. Как може партии избрани с по-малко от 10% от хората (от всички, не от гласувалите) да се самозабравят всички са под 10%
6
1
 
9
 
! Отговори
антибсп преди 3 седмици
И що да не го остави? Тия оправиха ваксинацията, оправиха пътищата, докторите .... Сега ще оправят и училището и ще почнат и нас да ни оправят персонално.
5
3
 
10
 
! Отговори
Крадев преди 3 седмици
Всичко може! Постигна своето, сега народа ще плаща сметката!
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оказва се че Радев има повече власт от Путин - т.е. безсрочен самодържец ! За какво му е президентска република както може да управлява като Ким Чен Ун !?
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Юмручкото още от миналото лято се е курдисал да векува къто цар и господар, а дали ще е с тия или ония черепчета, няма никакво значение. "Добре" я подкара с изчегъртването, цените скачат до небето, Киро се пробва с банките, всичките му послушковци търсят под вола теле, а междувременно НИЩО не вършат вече във ВТОРИ парламент. Да, ама заплатиите и партийните субсидии си вървят. Това ли ви е ДЪРЖАВНОСТТА, това ли ви е ПАРЛАМЕНТАРИЗМЪТ?
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев да отиде в парламента и да види до къде ни докараха, няколко човека налагат гласуване на закон направен за двама човека, това ли е парламентаризъм и демокрация.Това ли е най-належащия проблем в държавата? Защо сте се продали на един от Дубай и един в Белград и разигравате циркове половин година?
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На тоя му се стопли водата.