Станишев: С победата на социалистите в Германия балансът в ЕС се променя

Доволен съм, че визията ни среща все по-голяма подкрепа, заяви той
30 сеп 2021 18:30, Нели Христова
141
Станишев: С победата на социалистите в Германия балансът в ЕС се променя
Снимка: БГНЕС

Президиумът на ПЕС обсъди изборните успехи на левицата в Европа. Леви партии са в управлението на десет държави в ЕС, очакванията са за ляво правителство и в Германия.

“В цяла Европа посланията на социалистите за социално, справедливо и устойчиво развитие срещат все по-голяма подкрепа от страна на избирателите. Политиките ни са в центъра на обществените дебати в ЕС. Европейските граждани виждат, че социалдемократите предлагат работещи решения. Достойно заплащане, справедлив преход към нисковъглеродна икономика, социална закрила за най-уязвимите, младежки политики, програми за преквалифициране – леви идеи, които вече се прилагат и резонират все по-отчетливо в Европа.“

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на заседание на президиума на ПЕС, който обсъди политическите приоритети за социалистите в предстоящите месеци. Представители на партии и организации, членуващи в ПЕС, приветстваха изборните резултати на левицата в Германия, Португалия и Норвегия и обсъдиха левите идеи за бъдещето на Европа – социално и екологично устойчив Съюз, който укрепва гражданските права, демокрацията и върховенството на закона.

„Очевидно е, че с победата на социалистите в Германия политическият баланс в ЕС се променя. На европейско ниво ПЕС предложи ефективни решения за излизане от кризата и се пребори за водеща роля на социалните политики за възстановяването. Доволен съм, че визията ни среща все по-голяма подкрепа – премиерите социалисти са шест, като тепърва предстои да се сформира правителство в Германия, където основен кандидат за канцлер е социалистът Олаф Шолц. Леви партии участват в коалиционни правителства с ключови позиции в още четири държави. Европейците помнят добре пагубното управление на финансовата криза от страна на десницата и търсят лява алтернатива. Това се отразява и на ЕНП, които тази година загубиха влиянието си в Унгария, България, а сега и в Германия.

Бих искал да поздравя Олаф Шолц и Германската социалдемократическа партия, Антонио Коща и Португалската социалистическа партия, Йонас Гар Стьор и Норвежката работническа партия за техните изборни победи. Избирателите ви гласуваха доверие и избраха прогресивна посока на развитие. В Норвегия и Германия коалициите трябва да отразят желанието на гражданите за социална промяна. Време е да изпълним левите политики, с които спечелихме политическите дебати в Европа и да се преборим за по-справедливо и устойчиво бъдеще за всички.“, каза още Станишев.

Последните изборни победи подсилиха семейството на ПЕС, чиито членуващи партии са в управлението – като еднопартийно правителство или в коалиция – в Испания, Португалия, Швеция, Дания, Финландия, Малта, Италия, Белгия, Чехия и Люксембург.

Президиумът взе решение лявото политическо семейство да се събере в Брюксел за Съвета на ПЕС, който ще се проведе през декември 2021 г. Премиери, лидери и представители на членуващите партии в ПЕС ще бъдат част от събитието, в момент, в който ЕС достига края на първата половина на мандата на ЕК. Това е важен момент и ПЕС ще представи визията на социалдемократите за бъдещето на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
1
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
И нашите "социалисти" начело с Корни мислеха, че предишната победа на Радев ще промени нещата в тяхна полза, сега здраво му се вързаха на болните амбиции и паднаха на 12-13 % подкрепа. тУК не сме Германия, Станишко хич да не си мечтае БСП да се върне на бял кон. До тук само се чегърташе, ама някой трябва и да работи, а нашите комунисти това не го могат
106
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До ББ/121Че убиват, убиват. Но ЕНП на урсулата убиват повече.
105
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До sofetoАко ще и марсианци да са, фактът е, че съселът им е шеф в ЕП.
104
2
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Да му се обясни на "съсела" че германската "Sozialdemokratische Partei Deutschlands" е социална партия а не социалистическа, ама от СССРe копчовъд кво да очакваш!
103
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС покровителства пряко убийствата с власт . Прикрива важни видео кадри с които душманите могат да бъдат изобличени и ЗАБРАНЯВА ОСЪЖДАНЕТО НА УБИЙЦИ С ВЛАСТ.Ти не можеш да осъдиш душмана си ,а само данъкоплатеца за да знае душмана че може безнаказано да убива .Къв съюз е това като закона е на страната на душмана против живота на клиента който плаща рекет за живот до смърт.Трябва да се спре еврог.ейския щото иначе той ще унищожи народите на Европа .Убийствата с власт да се преследват като другите
102
4
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
закопа България с братски прегръдки с дпс дс,ако ти си спасителят на Европа...Бог да пази Европа!!!кога официално ще обявите новият райх ЕСССР...убивате всичко което е конкурентно...финансирате мафиоти-диктатори...Дойче Банк си позволи да финансира атентата на Тръмп с пари на путин срещу Конгреса на САЩ!хората не са слепи...световноизвестна "тайна"е...и няма кой да им потърси отговорност?...3-та Световна...ок,или да умираме безправни и ограбени...нека е в битка!!!
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не стане комунистически съюз както е тръгнало. Тъкмо се отървахме и сега пак. Няма да има България след това, новия западен комунизъм е директно против раждаемостта и децата.
100
0
 
2
 
! Отговори
Еха преди 2 години
Сега ни чака такъв живот,че вече си викам!Ура вече няма да работим,на всеки колкото иска пари,жени,коли,даже и джендари ,ако искате!Венсеремос!Да живее соцолизмо!
99
3
 
7
 
! Отговори
Марко преди 2 години
*** долен изчезвай и не се появявай бе...Гнусен си колкото Йончева и Рада дълбоката
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 107 Изопачаваш нещата! Никой не ти говори за ТКЗС! И тогава си беше АПК,да ти го преведа а? Аграрно Промишлен Комплекс!-:) И ти говоря за събитията веднага след 10 ноември 1989 г! Говоря за частните земеделски стопани и частници.Тогава всеки 2 ри произвеждаше прясно мляко и го продаваше,на искупателни пунктове! Що се правиш на улав бре?-:( Когато затвориха държавната СЕРДИКА ,никой не изкупуваше млякото! И хората протестирайки,го изливаха по площадите!
97
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A през следващите месеци капиталистическите ви заплати може да станат по 100хил, 200хил, даже по милионе евро, ЕЦБ и федералния резерв на САЩ печатат пари на корем, пари много - стоки малко. Ще има изобилие от пари за всички, за астрономични заплати.
96
1
 
5
 
! Отговори
Безочието над всичко преди 2 години
Този дали е национален предател? Че и преставлява България във ЕС
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПреЗ 2989та социалистическата ти заплата може и да е 1800лв. Има 980 години до тогава.
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 110Хахаха. 1800лв. То бива лъжец, ама ри се посра.
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако станишковият соц значи отворени граници, пълни магазини и високи доходи, какъв е проблемът? За съжаление социализмът на СССР не беше такъв.
92
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
101 ви,заплатата ми на 10 ноември 2989 г,беше 1800 лв Живково пари! Обезпечени със злато от БНБ по него време,от БНБ през времето на НРБ! Ти явно си търкал някое " бюро" тогава за тези 280 лв а?-:) И точно такива скочихте след 1989 г срещу социализма! Този строй ти даваше право да се дремеш на бюрото за 180 лв,и д си скъсаш *** от работа,и да вземаш пари!-:) Можеш ли да го отречеш?-:)) А?
91
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е изливал мляко по улиците през социализма бе лъжец? Млякото беше на ТКЗС. Заплатите в тКЗС бяха по 120лв. 3лв за долар. Ако чакаш от 6.30 сутринта ПРЕД магазина ще вземеш мляко за 23 стотинки. Ако идеш като бял човек към 10, млякото отдавна е свършило. Това беше социалузма. Не се прави, че не помниш лъжецо. Дори най-обикновен ХЛЯБ имаше 2 пъти на ден по час и трябваше да си се наредил на опашката половин час преди часа за да вземеш. Така за развития социализъм през 1989та.
90
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задуха "Вятърът на промяната"........................Ветропоказателите в Източна Европа ще посочат другата посока.
89
3
 
2
 
! Отговори
Ама чакайте малко преди 2 години
Тя нали Меркел беше комунистка? Всичките и политики бяла леви, социални и като цяло анти пазарни. Нищо общо с капитализъм. Сега изведнъж левите били спечелили. Ба мааму. Че колко по наляво от това ще върви тоя съюз? То сега не се търпи, пък ако отидем още наляво то по добре да емигрираме в Китай. Те китайците май са най големите капиталисти. Всички производства и всички пари са при тях.
88
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 1989та имахме - 16 броя ракети СС23 без бойни глави произведени 1968ма. Далекобойност та им беше до Одрин. Не можеха да стигнат Истанбул. Освен това имахме - 180лв заплата/3лв за долар, празни магазини, лохвоточки, вноски за лада в мототехника, режим *** тока.