Янаки Стоилов за Кирил Петков: Решението на КС е ясно

То обаче няма да засегне актове на МС
28 окт 2021 11:15, Нели Христова
57
Янаки Стоилов за Кирил Петков: Решението на КС е ясно
Снимка: БГНЕС

„Решението на Конституционния съд е ясно. То потенциално засяга валидността на актовете, които е издавал Кирил Петков. Би могло да възникнат съдебни спорове по някои от актовете, не толкова по юридически, колкото по политически причини. Това тълкувателно решение засегна действието на актовете, още от тяхното издаване, а не както поначало е било от момента на тяхното постановяване и влизане в сила.“ Това заяви пред журналисти министърът на правосъдието Янаки Стоилов, предаде репортер на БГНЕС.

По думите му ще се наложи в спорни ситуации действащият министър отново да издава актове, ако бъдат повдигнати такива въпроси. Според него обаче това няма да засегне актовете на Министерския съвет като колективен орган, тъй като те поначало се вземат със съгласие. Актовете, които издава министърът, било то нормативни или индивидуални, можело да бъдат оспорвани.

„Има факти, които се удостоверяват с официални документи. Например, свидетелствата за съдимост. Има други обстоятелства, положителни или отрицателни, които се установяват с декларация, подавана от лицето, което носи отговорност за съдържанието, което се отразява в документите. Не мисля, че при съставянето на правителство, било то редовно или служебно, органът, който извършва тази дейност, разполага с реална възможност за кратко време да направи такива справки, тъй като те трябва да бъдат правени чрез Министерството на регионалното развитие или на правосъдието и да се стигне до първичните актове за гражданско състояние“, обясни Стоилов.

Правосъдният министър допълни, че едно лице, дори когато смята, че действа добросъвестно, когато знае, че има такива обстоятелства, би следвало да постави въпроса дали това е редно, така че органът, който взема решението, да направи преценка или допълнителни справки. Стоилов подчерта, че решението на Конституционния съд е обосновано, защото гражданството е двустранна връзка от публичен характер между дадено лице и държавата, и си има ред, по който се освобождава съответната държава.

„Има актове, при които е достатъчно индивидуалното волеизявление, включително и в нашето национално право, за да не бъдат по-нататък зависими лицата от действията на други органи, които могат да забавят своето решение, но така или иначе това е факт и трябва да се действа спрямо тези условия. Ситуацията е ясна“, категоричен бе Стоилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конституционния съд е пелени с ДС измамници и шмекери правили услуги на тоя и ония за по бързо професионално израстване. Завладели са всички институции в държавата. Не им харесва че някой от вънка с друго мислене и възможности, може да дойде и да им развали рахатлъка.Това, че сме най-бедните в ЕС, потвърждава думите ми.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И конституционния ни съд е като всичко в тая държава. Нека обяснят като човек подаде документ за отказ от гражданство, има ли вариант да му бъде отказано. Има ли такъв случай в света?
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мислиш, Янаки, не мислиш! Никой не мисли, че проверки са възможни, щот изобщо никой не мисли да работи и как да накара собствените си подчинени да свършат нещо навреме - не за шефа си, а за държавата! Проверки, проверки, проверки! Как ЦРУ, ФБР, КГБ, и други могат да вършат работата си навреме и да следят хората вбстаранта си, а ние....ми не знаехме, щото е много трудоемко! Продажни-мързели!
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министър на Плевнелиев с британски паспорт.Въпреки че Попов е бил подал молба за освобождаване от британското си гражданство, той до края на мандата на служебното правителство на Плевнелиев, и до момента включително, си запазва британското гражданство.След като Конституционният съд се произнесе по абсолютно същия казус с бившия министър от служебното правителство на Румен Радев Кирил Петков, би било редно да разгледа и този случай, макар и със задна дата.Иначе просто става въпрос за двоен
47
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
..а те какво направиха?..-"Една жена на пазара каза.."..И веднага-хоп,да задействаме КС..Сещате ли се защо?..-Ами защото решението на всеки съд може да се атакува и обжалва,но решението на КС може да отмени..само Господ....За това шееебиците прескочиха процедурата и бидейки наясно какво ще отсъди КС,го вкараха в тая нечистоплътна игра...Но така действат те!..МРЪСНО,ПОДМОЛНО,с клевети..
46
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ще повторя:..-КС се сезира АКО има СЪМНЕНИЯ относно констуционалността на правителствени актове!!!!..В случая НЯМА никакво СЪМНЕНИЕ дали назначаването на Петков е в противоречие с Основния закон..В него ясно е казано:-"Лице с двойно гражданство НЕ може да бъде избирано за НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ"!!!!..Та:-Първо гербошебеците да бяха задвижили рутинна процедура за да има РЕШЕНИЕ на съд,в което ясно да се посочва,че въпросния е бил с двойно гражданство..ЧАК СЛЕД ТОВА са могли да атакуват назначението
45
2
 
1
 
! Отговори
Дедал и Икар преди 2 години
Бащата на Кирил П. е виновен.Поредният ахмак напуснал Бг.Обърка му живота и накрая Петков ще влесе в затвора заради тъпия си баща.
44
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
г-н Стоилов е наясно как стоят нещата..Защо обаче не смее да вземе категорична позиция,не ми е ясно../може би се надява един ден да стане конституционен съдия?/...Сега:-Има голяма разлика м/у декларация и молба..Докато датата на вземане на решение по молбата е тази,която определя действието,то при ДЕКЛАРАЦИЯТА,която е едностранен ЛИЧЕН акт,важна е датата,в която декларатора я е подписал и нотариално заверил..Ще повторя:-Тоя казус изобщо не кореспондира с компетенцията и предназначението на КС!
43
2
 
5
 
! Отговори
Тричо преди 2 години
Правосъдният министър човекът който трябвяа да е стожер на правото. В ясно съзнание и информираност, че е нарушена конституцията. Е седял до човек в министерски съвет и е вземал с него решения за съдбата на страната ни. Това ли е моралат им? Това ли е новото? Безобразие! Няма я тази критичност като към предните.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 1996 г. Сергей Станишев е придобил бългагарско гражданство като се е отказал от руското. Той стана премиер чак през 2009, закона го позволява.Кирил Петков е станал министър докато още е имал канадско гражданство.Жорж Ганчев и Пирински бяха спрени за президенти заради гражданството си, Ирина Бокова изтрещя като вицепрезидент заради гражданство. Защо за Киро Лъжеца да е различно
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
42 - за съдиите няма такова изискване, има само министър-председател, министър, президент и народен представител. Що се отнася до Станишев той се е отказал от украинското ги гражданство.
40
0
 
6
 
! Отговори
?!? преди 2 години
От многото мазане с поливин уста тоя Стоилов признава, че е в неговия ресор да направи соравка за тези лица дали отговарят на законовите изисквания. Това автоматично види до извода че или е подвел президента или умишлено е прикрил и забавил тази проверка. В който и да е от случайте това си е престъпно.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ок, за гражданството на Кирил Петков - лошо щото е канадаско. А за двойното руско/съветско и българско гражданство на Сергей Станишев? Там се потулиха нещата. А за съветското/руското гражданство на Алексей Трифонов - шефът на Софийски градски съд, който дори няма българско гражданство? И двама, Станишев и Трифонов, също трябва да са САМО български граждани. А за това, че родината за кандидат-президента Карадайъ е Турция? Нещо много двойни аршини се получиха.
38
2
 
8
 
! Отговори
я да видим преди 2 години
а прокуратурата кога ше разгледа защо фигуранта е назначил чужд гражданин за министър в България ? това - ама не знаех , не е действие с което фигуранта да се оправдава .
37
1
 
3
 
! Отговори
за кой ли път... преди 2 години
Ни пробутват един и същ номер....Спомнете си за Жорж Ганчев,за Георги Пирински,за Симеон СаксКобуготски ....и сега - Кире Канадецо....АЙ СИКТЕР БЕ!!!!ПИСНА НИ!!!
36
3
 
8
 
! Отговори
за трети път преди 2 години
майка и баща...Киро Канадеца не е лъжец а е ИЗМАМНИК обучен в Харвард как да стриже овцете!!!!
35
2
 
9
 
! Отговори
промятаПРОДЪЛЖАВА преди 2 години
с опашати лъжи....
34
0
 
7
 
! Отговори
изказването на Янаки преди 2 години
Вицове от юридическата практика....
33
7
 
8
 
! Отговори
и тоя се изака преди 2 години
Радев и Киро ни показват нагледно, какво е корупция и дебелоочие на най-високо политическо ниво, както и тотално незачитане на Конституцията на РБ.
32
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питай Бойко приятел ,Петков не е удобен за герб ДПС, итн