Ако изпратим отбранителна техника на Украйна, това не ни въвлича във война

Зам.-министър: Решение за това трябва да се вземе от Народното събрание
31 мар 2022 09:06, Елка Василева
530
Ако изпратим отбранителна техника на Украйна, това не ни въвлича във война
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако изпратим отбранителна военна помощ за Украйна, това не ни въвлича във война. Това е позицията на НАТО и Европейския съюз“, каза пред bTV зам.-министърът на отбраната Николай Божилов.

„Военното имущество се дели на две групи – такова със смъртоносен характер и такова с несмъртоносен характер. Вчера министърът на отбраната обяви, че можем да изпратим военна екипировка“, каза Божилов.

Още по темата
Относно решението дали страната ни ще изпрати военна помощ за Украйна Божилов коментира, че това е решение, което трябва да бъде дискутирано и взето в Народното събрание. „Едно такова решение е многофакторно“, каза зам.-министърът.

„България за отбраната на страната разчита преди всичко на българската армия и на всички армии на нашите съюзници. Батальонните групи на НАТО са със състав 1000-1500 души“, каза Божилов. Батальонът, който ще бъде у нас, все още е с неясна бройка.

„НАТО е отбранителен съюз. НАТО не прави планове за нападение, единствените планове са за защита на територията на страните-членки“, допълни Божилов. След края на войната тези батальонни групи ще бъдат разпуснати.

Помолен да коментира новината, че руски самолети с ядрено оръжие са нарушили въздушното пространство на Швеция, Божилов каза, че не е информиран за такова нарушение официално.

„Ядреното оръжие вече е проблем. Чухме изявления, че Русия би могла да прибегне до използването на такова оръжие в Украйна, надявам се това да не стане“, каза Божилов.

Заместник-министърът коментира, че в министерството на отбраната се правят анализи какви бойни способности са ни ключово необходими и как да ги придобием. „Имаме подготвени пилоти за самолетите МиГ-29, в момента се обучават наши пилоти за пилотиране и използване на самолети F-16“, каза Божилов.

Заместник-министърът обяви също, че до момента не са засичани военни мини в българските води на Черно море, а Военноморските сили извършват операция с наблюдение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


530
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
424
0
 
3
 
! Отговори
Бракуван преди 2 години
Гледам голяма част от коментиращите се заблуждават доста.... Мислите ли, че ако имахме налична работоспособна, наша отбранителна техника, до сега с 500 километра в час да сме я дали на украинците... ? Просто знаещите истината като този зам.министър, "ги е срам" да ни го кажат в прав текст ... Да дадем малкото си раздрънкани ракетки и мигове на по повече от 40 години, за да се изтрепят поради повреди с тях и после да ни се сърдят че им даваме раздрънкана техника .... ? Жалко но така стоят нещата.
423
0
 
5
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Най-нагло лъже, очилатото к0пeлe, и го знае и осъзнава!
422
1
 
22
 
! Отговори
Juls преди 2 години
А залагаш ли си главата, че това което твърдиш е така? Имам предвид БУКВАЛНО! Понеже залога е наистина голям и дори твоята кратуна не е достатъчен залог, ами доста кратуни ще трябва да изхвърчат, ако ни подпалите къщите!!!
421
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички желаещи военна подкрепа за Украйна, да хващат оръжие в ръце и да заминават. Това говорене - ние за , те против не е от полза.
420
13
 
0
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
До АнонименС военната си помощ за Украйна,България не обявява символична война на русия,а само помага срещу унищожението на Украйна от русия.
419
19
 
0
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Тази теза е безпределно ясна на всички страни от Ес и САЩ,само нашите русопили и фрезидент говорят чрез езика на шууутин и е крайно време да се каже България в ЕС и НАТО ли е или не е,защото половинчатото ни държане води до изолация и недоверие.
418
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе и 1941 така обявихме уж символична война на Америка и Англия и след две години от София остана едва половината, а над 1000 човека загинаха... Трябва повече да се мисли и да се вземе решение от Брюксел!
417
1
 
13
 
! Отговори
НАТОварена логика преди 2 години
Ако някоя страна снабди с оръжие, например, талибаните и те нападнат наш контингент в Ирак и загине някой наш войник, тази страна после дали ще я считаме за приятелска или ще искаме да я унищожим по всеки възможен начин? Нали не загива някаква там единица, а наш сънародник.
416
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повр.ъщам от този.....
415
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой от тези назначени хуморист-имитатори ще има ли поне веднъж собствено мнение , и то ,не дай си Боже, да бъде в полза на България ?! Другарю, запълвощ креслото, според теб Русия и О-крайна на седянка ли са седнали или са във ВОЙНА ???! Каквото и да пратиш , ти вече си (съ)УЧАСТНИК !!! Откъде ги намират такива , преди това Боко ги намираше по КРЪСТОВИЩАТА , сега явно са от ГОРАТА ...
414
0
 
29
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Този наясно ли е че всяка военна помощ в Украйна служи за все повече убити и от двете страни ? САЩ на това се надяват ....за това подклаждат огъня с нови и нови оръжия за Украйна ......Така мир не се постига но от САЩ не го и искат ! Все пак войната е в Европа !
413
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние нямаме пари хляб да си купим, но по важно е да раздадем и то за оръжие на другите. Стига вече, няма да умираме в нищета, само и само да се пъчим пред света.
412
17
 
1
 
! Отговори
немедлено оръжейна преди 2 години
помощ на Украйна срещу монголоидните рушкиФашизоиди.
411
6
 
36
 
! Отговори
### преди 2 години
Който не помни историята е принуден да я повтаря! Само дето предателите ще избягат а ние ще плащаме !!!
410
6
 
34
 
! Отговори
123 преди 2 години
Жалко, както винаги сме на грешната страна !
409
11
 
30
 
! Отговори
..... преди 2 години
Защо трябва да пращаш отбранителна техника не разбрах?
408
11
 
29
 
! Отговори
Бандеровец дезертьор преди 2 години
Дезертирах,защото това което видях ме отврати!?....Не искам да си имам работа нито с Бандеровци,нито с Азовци,нито с каквито и да били"защитници"на Украйна....Направиха само народът да страда заради продажната политика на психопати...
407
33
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момента да се помогне на Украйна да размаже варварска Русия. Всичките излишни оръжия трябва да се изпратят максимално бързо там.
406
12
 
28
 
! Отговори
Z преди 2 години
Руската специална операция ще продължи.............фашисти, нацисти, бандеровци, азовци, радикали от "Десен сектор" и други вредни елементи в Украйна ще бъдат унищожени!!
405
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви оръжия за фашистите в Украйна..............вие луди ли сте да им давате оръжия???