Натискът върху България за РСМ ще се засилва все повече

Тези посещения на Запад трябва да продължат, смята Искрен Иванов
Обновена: 10 май 2022 09:16 | 10 май 2022 09:16, Красимир Ангелов
90

Премиерът Кирил Петков е на двудневно посещение в САЩ, което е част от плана на правителството за решаване на проблемите с газа и инфлацията.

"САЩ подкрепят усилията на правителството в борбата с корупцията. Трябва да се вгледаме в делегацията на българския премиер, за да разберем какви теми ще се обсъждат. България ще търси подкрепа за алтернативни газови доставки", каза Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в студиото на "България сутрин".

Още по темата
"В тези срещи не се вземат никакви значителни решения. Каквото има да се каже, ще се изкаже между премиера и неговите американски колеги насаме. Въпросите, които касаят националната сигурност, винаги са чувствителни. Те изискват много внимателна интерпретация, не очаквам да научим много за това какво са си говорили", подчерта експертът по международна сигурност и управление на конфликтите Искрен Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му оттук нататък натискът за Република Северна Македония само ще се засилва и е въпрос на време РСМ да влезе в Европейския съюз.

Попитан дали е възможно вето на ембаргото на Европа върху руския петрол, той отговори: "Напълно възможно е. Във външната политика няма идеални категории като "добро" и "зло". Има рационални и нерационални решения. В ръцете на политиците са решенията, които касаят енергийната сигурност. Едно такова вето би дискредитирало България в лицето на западните ни съюзници, но предвид обществените нагласи - това е рационален вариант."

Според Пламен Димитров, Европейският съюз е имал три варианта за реакции на нападението на Русия.

"Да остане безразличен, да се бие в защита на Украйна. Те избраха третото решение - да се стреми да отслаби руската военна машина, като наложи икономически санкции. И понеже Русия получава приходи основно от петрол и петролни продукти, логично е да бъде ударена тази търговия. Тази стъпка изисква някои икономически жертви от страна на държавите в ЕС. Логично е тези държави, които са в Централна Европа и получават руския петрол, да искат изключение, защото няма как да организират доставки толкова бързо", допълни той.

"Тези посещения на Запад трябва да продължат. Контактите ни с Вашингтон са малко позапуснати в последно време. Не се води ясна и редовна комуникация с нашите американски съюзници. Преговаря се на ниво Европа. Отношенията ни със САЩ могат да бъдат по-добри", категоричен е Искрен Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
5
 
! Отговори
До USAСУПЕР КИРО Е Н преди 2 години
Ти си неграмотен, готов си за премиер.
48
7
 
10
 
! Отговори
Македонския трол 57 преди 2 години
. . . е абсолютно прав! След някоя друга година България няма да я има заради глупав народ и продажни политици и никой повече няма да пречи на македонците/българите да влезат в РС! И моля не противоречете за названието глупав народ, защото години наред избираха Баце, а сега Кирчо и Кокорчо лъжци с кетапи от Харвард! Не може да бъде друг изхода, това ще е! Вече нямам надежда за България! Ще бъде разграбена и разпарчетосана - това и е бъдещето! Добър ден въпреки всичко!
47
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС ще даде възможност на България през Юни.Ако наложим Вето ще има много сериозен фалит.Достатъчно е да не ни пуснат плана за възстановяване.Това са 12 милярда лева подарък,който може и да не получим.Да не говорим за другите средства с които България живееше през последните години,сега ги няма.Радваехте се на Руския ниюпрезидент Радев и на Руските партии,те ще Ви направят щасливи.
46
7
 
2
 
! Отговори
_ преди 2 години
ЕС няма да даде нито един цент , докато... България не покаже, че не е в коалиция с Русия...и Докато не махне ветото... ще вървим към прогресивен фалит.Ще се отеглят голяма част от инвеститорите и ще бъдат фалирани.
45
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според вас от ЕС какво си мислят за нашето Вето,след като един от най-големите привържаници на Македония за ЕС ,Бойко и ГЕРБ наложи изведнъж вето.Започна с една измислена история за да наложи вето.А то стана след една среща на Бойко с Орбан.Орбан е един от най-големите Путинисти.Целта е България,Унгария,Сърбия,Македония,Косово и Албания да бъдат под Руско влияние.На ЕС не има харесва това,а САЩ ги вбесява.Киро кищо не можд да направи.България ще рухне до месец ,два.
44
3
 
18
 
! Отговори
! преди 2 години
никога няма да видят европейския съюз тези дървеняци! да си признаят, че такова нещо като македонски език няма! Техният така наречен македонски език е написан от продажните комунсти!
43
2
 
24
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Кирчо само да посмее да клекне по въпроса с РСМ ще бъде бит с камъни от тук до Канада!!!
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България от няколко години от ЕС получи пари само за помощи за Украинците.Всичко друго се спира.ГЕРБ се махнаха защото ЕС нямаше да даде нито един цент по плана за възтановяване на България.Но и сега нищо няма да даде докато България не покаже ,че не е в коалиция с Русия.Гоненето на Руски шпиони е само заблуждение.Та в Руското посолство има още 150 човека.Докато не махнем ветото ще вървим към прогресивен фалит.Ще се отеглят голяма част от инвеститорите,а Българските олигарси ще бъдат фалирани.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже англичаните излязоха от ЕС и се радват на шоуто на Зеленски, не знам защо
40
1
 
11
 
! Отговори
Справедлив преди 2 години
Нас вече няма да ни питат за нищо, защото Българите станахме безгласна буква и в Европейския съюз сме един плевел. Ние станахме една територия без държава,без войска и хора без дух.
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да Гърция ги разиграва много време,но фалира.Нямаше пари за нищо.Даже нямаше пари и в банкоматите и хората нямаха право да теглят повече от 400 евро.У нас ще се случи много по-лошо от фалит.Ще видите какво следва.Юни месец ще има задължителен фалит и много сериозна криза.Когато олигарсите бъдат спряни,всичко ще се нареди.Според вас защо не сме в Еврозоната.Защо не ни дават Ф16.Ние сме Руска република благодарение на политиците ни.
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
американците търпят простото Киро докато решат да СМ.до тогава правителството няма да падне.
37
2
 
8
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Ква Македония бе брато ?Македония ха ха ха я има 200 хиляди я не .Толкова години под сръбски управление .А да не говорим ,че там шиптари бол.Тука в България има повече македонци отколкото там.
36
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди да дойде Путин си пиехме ракията с македонците .Сега не можем.
35
1
 
14
 
! Отговори
Генерала преди 2 години
Света се прекроява. И цялостта на Родината е под въпрос. Пак. На западните ни "партньори" е удобно държавното ръководство на страната да е неадекватно, инфантилно, с ид иот ско излъчване и поведение, за да може промените да минат гладко и евтино. В момента се търгува България и е въпрос на ловкост и родолюбие цената да е минимално кървава и максимално в полза на българския народ. Президент Радев, сега Кирил ще потвърди заявеното пред вас: че носи България в сърцето си. Или не? Гледаме!
34
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натиска от вън е логичен дали те дразни или не ,никой не го интересува.Натиска е наличен понеже е ясно защо нашите политици направиха това вето и пропаганда в България ,която беше за създаване омраза на Българите към Македонците.Тази пропаганда беше и е злонамерена и е изцяло спонсорирана от Русия и първи я започнаха ГЕРБ и ВМРО,а БСП я подкрепиха.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умните хора инвестират, където ще е спокойно в перспектива.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тука искам да попитам защо Бил Гейтс си купи имот в Турция, където Ердоган взе стола изпод Урсула, а не в Македония, "на която Путин разчита, за да дескредитира ЕС".
31
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не Руснаците направиха тази нация.Руснаците направиха Българската нация,а Македония беше създадена от Европейските народи за да се спре конфликта между Гърция,Сърбия ,България и Албания.
30
2
 
17
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
На мен изобщо не ми пука за Македония, дали щяла да е в ЕС или не. Обаче най-много ме дразни тоя натиск отвсякъде. *** и Пульо се дотътри да ни досажда да сме ги пускали в съюза. Ами точно заради това не трябва да се даваме. Защото всичко е заради интереси и пари. Западняците никога няма да проумеят разногласията ни с макетата, но докато можем, трябва да се пънем. Стига сме клякали при първия размахан пръст. Гърция ги разиграва толкова години и ние можем. И трябва.