Натискът върху България за РСМ ще се засилва все повече

Тези посещения на Запад трябва да продължат, смята Искрен Иванов
Обновена: 10 май 2022 09:16 | 10 май 2022 09:16, Красимир Ангелов
90

Премиерът Кирил Петков е на двудневно посещение в САЩ, което е част от плана на правителството за решаване на проблемите с газа и инфлацията.

"САЩ подкрепят усилията на правителството в борбата с корупцията. Трябва да се вгледаме в делегацията на българския премиер, за да разберем какви теми ще се обсъждат. България ще търси подкрепа за алтернативни газови доставки", каза Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в студиото на "България сутрин".

Още по темата
"В тези срещи не се вземат никакви значителни решения. Каквото има да се каже, ще се изкаже между премиера и неговите американски колеги насаме. Въпросите, които касаят националната сигурност, винаги са чувствителни. Те изискват много внимателна интерпретация, не очаквам да научим много за това какво са си говорили", подчерта експертът по международна сигурност и управление на конфликтите Искрен Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му оттук нататък натискът за Република Северна Македония само ще се засилва и е въпрос на време РСМ да влезе в Европейския съюз.

Попитан дали е възможно вето на ембаргото на Европа върху руския петрол, той отговори: "Напълно възможно е. Във външната политика няма идеални категории като "добро" и "зло". Има рационални и нерационални решения. В ръцете на политиците са решенията, които касаят енергийната сигурност. Едно такова вето би дискредитирало България в лицето на западните ни съюзници, но предвид обществените нагласи - това е рационален вариант."

Според Пламен Димитров, Европейският съюз е имал три варианта за реакции на нападението на Русия.

"Да остане безразличен, да се бие в защита на Украйна. Те избраха третото решение - да се стреми да отслаби руската военна машина, като наложи икономически санкции. И понеже Русия получава приходи основно от петрол и петролни продукти, логично е да бъде ударена тази търговия. Тази стъпка изисква някои икономически жертви от страна на държавите в ЕС. Логично е тези държави, които са в Централна Европа и получават руския петрол, да искат изключение, защото няма как да организират доставки толкова бързо", допълни той.

"Тези посещения на Запад трябва да продължат. Контактите ни с Вашингтон са малко позапуснати в последно време. Не се води ясна и редовна комуникация с нашите американски съюзници. Преговаря се на ниво Европа. Отношенията ни със САЩ могат да бъдат по-добри", категоричен е Искрен Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 години
Всеки път Ви пиша едно и също...Ние сме независим и горд народ и затова, докато Путин не ни разреши няма да пуснем МАКЕДОНИЯ В ЕС. ЩОМ ТЕ СЕ СЪГЛАСЯТ С НАШЕТО ИСКАНЕ---ЩЕ ИЗМИСЛИМ НОВО ИСКАНЕ! доказателства: твърдяхме, че проблем е езика и историята-когато се разкри колко е слаба тази позиция, измислихме проблем с бг гражданите в Македония, сега искаме в тяхната Конституция. Нашите продажни политици действат в синхрон с македонските сръбскоруски продажници. А от всичко това народите ни страдат.
28
2
 
6
 
! Отговори
Кокито преди 2 години
Отстояването на позицията за РСМ е националната кауза която ще реши проблемите на България. Както войнта в Украйна решава проблемите на руснаците.
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро ще се опита да направи нещо за да убеди САЩ за снисходителство,но това няма да помогне понеже има много признаци за нас които им подсказват какъв път поемаме.А той е от повече от 12 години и е в посока Путин.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците, що ви трябваше да я правите тази македонска нация?
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За България има две основни възможности.Или вън от ЕС или да остане в ЕС.За да остане трябва да спре да защитава Руските интереси.Един от Руските интереси е Македония да не е в ЕС.С блокирането на Македония се дискредитира ЕС и се понижава рейтинга,изглежда смешен.Унгария е пътник,същото и с нас ще се случи.Датата е последния ден на Юни.Даже мисля ,че ние ще сме пръви в историята изключени от ЕС и НАТО,а Унгария ще си вземе поука.Там с масови протести може да се промеюят нещата.
24
2
 
7
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Какъв натиск? Нали сме в НАТО и ЕС, защото те са демократични и зачитат желанията на своите членове... Ще ядем пак ху рка та накрая, ама такива като интервюирания со пол ще са се покрили в ку чия гз, както винаги...
23
2
 
9
 
! Отговори
долу ЕС преди 2 години
когато някой те натисака има значение само какво може да ти направи! ще ни спрад 1 млрд евро годишно?!? че ние взехме заем повече само март и април! Искм да ни натиснат още, за да излезем от скапания ЕС
22
4
 
5
 
! Отговори
MR Buch преди 2 години
Изтъргувайте го за влизане в ШЕНГЕН. Пуснете ги макетата в ЕС да ми се разкаже играта, те не знаят какъв ху9 е тоя ЕС, нека влезат ще им се разкаже играга, какво толкова ги спирате все едно е някакъв голям кеф тоя ЕС, всъщност е пълен ху9
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера гледам българи ,ама те не са българи а продажници с украйнски знамена .Европа каква Европа тази която трае 500г за турското иго или тази сегашната ,която упражнява жив геноцид с българи ?ЕВропа е обединена господа и госпожи против България а факта заплата 4 100 евро средна заплата Германия в България 700 евро да не продължавам за пенсия и нататък ,че редове няма да стигнат .
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На никой не му пука, че Македония краде БГ история. Хич даже. Дори в Европа мислят, че това е различна нация, с различен език, която българите подтискат и не й дават възможност да съществува. Така ще бъде. Щом сте се хванали с ЕС, ще слушате каквото каже великият ЕС. Като ви кажат да признавате - ще признавате, като ви кажат, че македонския е отделен език - ще признавате и езика им, малцинствата им, всичко. Важни са парите, евро-фондовете, капитала, а не някаква си история. Нали тъй?! Ценности!
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония е същото, което е Украйна за Русия. Ксенофобия, квадратни националистически глави и искания до небето. Скоро ще бъде въоръжена и насъскана срещу нас. А ние - по ирония - ще сме на мястото на Русия тогава.
18
2
 
10
 
! Отговори
L. преди 2 години
предлатам единственото условие РСМ да влезе в ЕС да е да си затвори атомната централа. Нямала? Ами да си построи и да я затвори после!
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да опазим Македония докато влезе във Велика Сърбия
16
2
 
16
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Ние не сме против членството на рсм в ЕС,а против това,че тя КРАДЕ ИСТОРИЯТА И КУЛТУРАТА НИ,ЧЕ ТЯ СИ СЛУЖИ С ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ И ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И ЧЕ БЪЛГАРИТЕ в рсм СА БЕЗ ПРАВА И СЕ ТРЕТИРАТ КАТО РОБИ и е крайно време натискът на САЩ и ЕС да се засилва,но към северомакедонците,защото в този си вид те нямат място в ЕС.
15
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Час по скоро предсрочни избори Корнело ти за какъв .ой подкрепяш това престъпно правителство. ВЪЗРАЖДАНЕ е спасението на България и излизане от фашисткия европейски съюз. За 32 години ни обезличиха и промиха мозъците на едно поколение хора какво още трябва да се случи, че да проумеем всичко което се случна в момента е пагубно за България. Вчера гледам ***.лоумници покрепящи Украйна която нито един път не се е сетила да ни поздрави за някакъв наш празник ама овцете солисарни с фашистите.
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво правим в ЕС и НАТО ?Продаваме ли си кво ?За кво сме там ?Пенсията е геноцид и заплата също .Видя се Европа и Америка в България за 31 г геноцид жив от 9 на 6 милиона всичко друго като коментар е излишно
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие как искате - хем да сте в ЕС, хем да се зъбите на Раша, хем някой да ви пита за Македония?! Ми то всичкото кеф не може на едно място бе! Щом искате да сте в ЕС, ще слушате чиновниците в Брюксел, ако ви кажат да признаете македонската нация - ще признавате, ще ви пукат ушите. Иначе санкции. Европа знае как да пляяска непослушните деца. :)
12
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом Москва е казала да не пускате Македония в ЕС значи няма да я пускате.Няма какво да умувате.
11
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
95% от българите гласуваха да слугуват на брюксел. Каквото каже брюксел - това ще става!
10
4
 
25
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Трябва да издържим като гърците до край и да си отстояваме националния интерес! Ако ще и ЕС и щатите и целият свят да е срещу нас не трябва да се огъваме! Признаването на българско малцинство в рсм е капан! После ще искат ние да признаем македонско малцинство у нас и ще почнат териториалните им претенции към гоцеделчевско, банско и т.н. Щатите яко подкрепят турция, която иска да се свърже с албания по суша-през нашата територия! Турците от години поддържат тяхна войска в Албания!